En dit is waarom...
Nachtje doorblokken? Slecht idee!
’s Nachts worden herinneringen en nieuwe gegevens opgeslagen in ons geheugen. Als je niet slaapt, geef je je hersenen geen kans om alles te verwerken en ben je de volgende dag niet fris. Je brein – en dan vooral je langetermijngeheugen – heeft slaap nodig om goed te kunnen functioneren. 's Nachts slaan je hersenen alle gegevens van de afgelopen dag op in een geordend geheel, zodat je gemakkelijk belangrijke informatie kan oproepen.
Kwestie van evenwicht
Philippe Peigneux, professor in de neuropsychologie aan de ULB: 'Een nachtje doorhalen gaat onvermijdelijk gepaard met vermoeidheid. Mensen die op die manier studeren, kunnen hooguit opgeslagen kennis herhalen. Intelligente vragen beantwoorden is al een pak moeilijker. ’s Nachts niet slapen leidt tot concentratieproblemen. Je zal ook veel slechter dingen kunnen onthouden. Als je die slapeloze nachten opstapelt, riskeer je zelfs om je lichaam volledig te ontregelen.' Melatonine, het hormoon dat al je lichaamsfuncties synchroniseert, wordt namelijk alleen op een normale manier afgescheiden als je ’s nachts een regelmatig aantal uren slaapt.
Uitzondering
Op de vraag of het toch niet beter is om heel de nacht te studeren dan helemaal niet te studeren, is het antwoord ja, maar alleen bij wijze van uitzondering. Ben je toch van plan om een nachtje door te studeren, lees dan zeker deze tips.
Lees ook: