1. De morning-afterpil krijgt meer en meer de term 'noodpil'. Je kan die pil langer dan enkel de ochtend nadien innemen. De gewone noodpil kan je tot drie dagen na onveilige seks innemen. De Ella One tot vijf dagen erna. Maar voor beide pillen geldt: hoe sneller, hoe groter de kans dat ze werkt. Want hoe langer je wacht, hoe meer kans dat je een eisprong hebt.
2. Het is geen abortuspil. De morning-afterpil zorgt er alleen voor dat de eisprong wordt verlaat. Als je zelf al een eisprong hebt gehad, kan de noodpil daar niets meer aan veranderen. De noodpil breekt geen zwangerschap af die er mogelijk al kan zijn. De morning-afterpil is een soort van anticonceptie die je enkel in noodsituaties gebruikt. Ze kan dus geen abortus opwekken.
3. Wees je ervan bewust: de noodpil werkt niet altijd. Als je al een eisprong hebt gehad, werkt de noodpil niet meer. Maar omdat je nooit exact kan zeggen wanneer je eisprong is, is het toch best om altijd een noodpil te nemen als je onveilige seks hebt gehad. Maar je mag er dus niet van uit gaan dat die met 100% zekerheid een mogelijke zwangerschap voorkomt.
4. Na gebruik van de noodpil moét je tot 7 dagen na inname ervan een condoom gebruiken. Bij de Ella One is dat tot 14 dagen na inname. Als je de morning-afterpil gebruikt, kan je dus zwanger worden van de seks die je hebt na inname van de noodpil. Gebruik dus zeker een condoom!
5. Je hoeft niet naar de dokter om er eentje te krijgen. Gelukkig! Iedereen kan zonder doktersvoorschrift een morning-afterpil kopen bij de apotheker. Als je jonger bent dan 21, is de gewone noodpil gratis.
6. Je zou eigenlijk altijd een reservepilletje in je apothekerskastje moeten hebben. Just in case. Je hoeft een morning-afterpil niet meteen in te nemen, maar hoe sneller, hoe beter de werking ervan. Check ook zeker altijd de vervaldatum op het doosje vooraleer je ze inneemt.
7. De bijwerkingen duren ongeveer twee dagen en vallen best mee. Er zijn geen meldingen van ernstige complicaties bij de miljoenen vrouwen die de morning-afterpil gebruikt hebben. Je kan misschien een beetje pijn in je borsten hebben, duizelig zijn, hoofdpijn hebben of braken. Als je zou overgeven binnen de twee uur na inname van de pil, zal ze niet zo effectief meer zijn. In dat geval neem je gewoon een nieuwe.
Voor meer info over de noodpil kan je terecht op de website van Sensoa.
Zit jij ook met een prangende vraag over veilig vrijen?
Stel ze dan (volledig anoniem) via dit formuliertje, en wie weet komt jouw vraag wel aan bod tijdens het Veilig Vrijen Debat.
Meer lezen:
14 after sex-situaties die we allemaal kennen.
Dit is, volgens de wetenschap, hét moment waarop jij een beest in bed bent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier