Als je een paar kilootjes kwijt wil, is het verleidelijk om heil te zoeken in een sapjeskuur, een trendy dieet of de work-out van een Victoria’s Secret-model. Allemaal efficiënt op korte termijn, maar voor een gezond gewicht op lange termijn hou je je beter aan deze zes basisregels.
1. Don’t break up with breakfast
We hebben het allemaal al tig keer gehoord, maar de health freaks onder ons hebben het ook onthouden. Volgens eens studie* heeft 96 % van de mensen die dagelijks ontbijten een gezond gewicht. Ze eten fruit, groenten en eieren bij het krieken van de dag. We hadden het eerder al over een evenwichtig ontbijt, dat bestaat uit 1/2 groente en fruit + 1/4 vezels + 1/4 eiwitten. Wat dacht je van deze lekkere granola bowl bijvoorbeeld?
2. Do sweat it
Ja, we halen nu alle clichés boven, maar mensen met een gezond gewicht sporten regelmatig. Met deze 13 minuten durende work-out kan je bijvoorbeeld je flubberarmen aanpakken. Probeer elke dag minstens een halfuurtje te bewegen. Je hoeft daarvoor geen intensieve work-out te doen, zelfs wandelen is prima.
3. Watch it!
We hebben een haat-liefdeverhouding met de weegschaal, maar mensen met een gezond gewicht wegen zich regelmatig. Zo houden ze in de gaten of hun gewicht schommelt en kunnen ze op tijd ingrijpen (door een tandje bij te steken wat betreft punt 2 bijvoorbeeld).
4. Mindfulness
Diëten, daar doen mensen met een gezond gewicht niet aan mee. Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar alles in hun mond stoppen; ze zijn zich bewust van wat ze eten en doen alles met mate.
5. Nergens beter dan thuis
Als je op maandag frietjes gaat halen, op dinsdag pizza, op woensdag chinees, op donderdag falafel en op vrijdag kebab, dan kán je geen gezond gewicht onderhouden. Kook thuis liever zelf je potje en beperk het afhaaleten of uit eten gaan tot één keer per week. Eet ook veel groenten en opteer voor magere vleessoorten als kip en kalkoen.
6. Hear me roar
Luister naar je lichaam. Heb je echt honger of gewoon een goestingske? Eet alleen wanneer je écht honger hebt en kies voor kwalitatieve, pure producten (en geen bewerkte voedingsmiddelen als hotdogs, frisdrank, koeken...). Hier vind je inspiratie voor gezonde én lekkere tussendoortjes.
*Onderzoek van het Cornell Food and Brand Lab
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier