Communiceren zonder woorden lukt via je lichaamshouding en via gebaren. We moeten ons ervan bewust zijn dat niet alle gebaren hetzelfde betekenen. Denk goed na over de gebaren die je maakt op reis.
Je hoeft niet ver te reizen om misbegrepen te worden
Dit gebaar betekent voor ons ‘oké’ of ‘uitstekend’. Ook in de Verenigde Staten, Australië, Canada en Engeland wordt het zo begrepen. Toch moet je opletten met dit teken: in Frankrijk betekent het namelijk ‘waardeloos’ of ‘nul’, in Japan doe je dit op restaurant om de rekening te vragen, of om geld uit te beelden. In Italië, Turkije en Zuid-Amerika betekent het ‘anus’. En in de Arabische wereld symboliseert dit gebaar het boze oog.
Dit gebaar is voor de rockers onder ons. Maar pas op als je het gebruikt in Italië, Spanje, Colombia, Portugal of Brazilië: daar gebruiken ze dit teken om iemand te zeggen dat zijn vrouw hem bedriegt.
Hiermee willen we zeggen ‘laat ons hopen’. Maar in Vietnam vinden ze dat dit gebaar lijkt om een vagina, het wordt dus gezien als oneerbiedig – zeker wanneer je iemand aankijkt terwijl je het maakt.
Hoe zit het dan met de Facebook like-knop?
Zelfs je duim in de lucht steken, waarmee jij eigenlijk wil zeggen dat je iets goed vindt, kan verkeerd verstaan worden. In Latijns-Amerika, West-Afrika, Iran, Irak en Afghanistan wordt dit gezien als een belediging.
Dit is een symbool voor vrede, niet? Think again: in Australië, Engeland en Ierland wordt dit gezien als onbeleefd en zeg je eigenlijk ‘de boom in!’. Oeps!
Het is dus duidelijk: ga bewust om met je lichaamstaal én -houding. Zo kan je heel wat awkward situaties vermijden.
Bron: Getty Images (afbeeldingen), Huffington Post
Flair zorgt elke dag van maart voor een beetje meer mindfulness in je leven. Week 3 van Mindful Maart draait rond profilering, mode en communicatie. Bekijk hier de Mindful Maart-kalender om te kijken wat je deze week te wachten staat!
Lees hier alle artikels van Mindful Maart.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier