...tenzij je het 'juist' spendeert
Geld maakt volgens de wetenschap niet echt gelukkig, tenzij...
Juist uitgeven
Decennialang werd het verband tussen geld en geluk bestudeerd, maar vond men verrassend genoeg slechts zwakke verbanden. Recente bevindingen tonen echter dat er wel een sterk, positief verband is, maar enkel wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Men moet geld met andere woorden 'juist' uitgeven om gelukkiger te worden. Zo worden we bijvoorbeeld wél gelukkiger als we meer geld uitgeven aan ervaringen eerder dan aan materiële zaken en als we geld uitgeven voor een ander.
In wetenschappelijk tijdschrift Psychology Science is nu een studie gepubliceerd waarin daar dieper op ingegaan wordt. Voor die studie werden de uitgaven van 625 testpersonen gelinkt aan hun persoonlijkheden. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de 'Big Five' persoonlijkheidskenmerken, namelijk extraversie, mildheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en autonomie.
Uitgeven volgens persoonlijkheid
Het besluit van de studie luidt dat personen die geld uitgeven aan producten die bij hun persoonlijkheid passen, gelukkiger zijn. Bijvoorbeeld: iemand die in de studie de persoonlijkheidsdimensies extravert en weinig ordelijk kreeg en veel geld spendeerde op café en door uit eten te gaan, werd daar wel degelijk gelukkiger van. Zij die hoog scoorden op mildheid – en dus erg meelevend zijn – werden dan weer gelukkig van geld uitgeven aan goede doelen en huisdieren. Het effect van dat 'passend' spenderen is volgens de studie groter dan de effecten van totaal inkomen of totale uitgaven.
Volgens Sandra Matz, auteur van de studie, suggereren de bevindingen van de studie dat 'geld uitgeven aan producten die ons helpen uitdrukken wie we zijn weleens even belangrijk zou kunnen zijn voor ons welzijn als het vinden van de juiste job, de juiste buurt om te wonen of zelfs de juiste partner.' Aan de hand van verdere studies hopen ze ooit in staat te zijn gepersonaliseerd advies te geven over hoe geluk te vinden door kleine consumptiekeuzes die we elke dag maken.
Lees ook:
Dit is, volgens de wetenschap, hét moment waarop jij een beest in bed bent
Bestaat er een bedriegersgen? De wetenschap denkt van wel...
De wetenschap onthult: je persoonlijkheid zou je loon beïnvloeden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier