Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Moeder, waarom snacken wij?

Deze week in Flair lees je over snacks met amper 100 kcal of minder. Want snacken doen we allemaal graag. Op het werk, in de auto of ’s avonds voor de tv, op eender welk moment heb je gigantisch veel honger, of is het goesting? Deze vijf redenen leggen uit waar die honger vandaan komt.

1. Te weinig slapen

Als je te weinig slaapt, is dat blijkbaar niet alleen slecht voor je humeur. Je hersenen wakkeren daardoor ook je hongergevoel aan. Doordat je niet voldoende rust hebt, heeft je lichaam telkens opnieuw een snelle energieboost nodig. Daardoor zal je meer zin hebben in zoete en vettige voeding vol calorieën. Elke nacht genoeg slapen is dus een must.


2. Ontbijten als een bedelaar

Iedereen weet het: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. We hebben die energie nodig om de dag door te komen, dat is al gebleken uit verschillende onderzoeken. Maar ’s morgens zijn we vaak zo gehaast dat we helemaal niets eten of snel naar een koffiekoek grijpen. Logisch dat je dan ook sneller en vaker zin hebt in snacks. "Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar." Kies dus voor een gezond ontbijt dat goed vult.


3. Verveling

Wanneer grijp je het meest naar snacks? Juist, als je je verveelt. Tijdens een saai werkje, ’s avonds voor tv,... Vaak merk je amper dat je aan het eten bent, tot de zak chips leeg is. En laten we eerlijk zijn, eten is ook gewoon een leuke bezigheid. Probeer je gedachten te verzetten door iets anders te doen. Hou voor die momenten ook altijd gezonde snacks in de buurt.


4. Dorst

Het kan gebeuren dat je lichaam honger verwart met dorst, omdat uitdroging voor een energietekort zorgt. Als je dus met je neus in de snoepkast zit, kan je best eerst een groot glas water drinken, dat kan al helpen. Drink zeker ongeveer 1,5 liter water per dag!

 

5. Emoties

Stress, verdriet, vreugde, woede. Alle emoties die we hebben, zorgen ervoor dat we snel grijpen naar eten, en dan kiezen we vaak voor fastfood of zoetigheden. Om te kalmeren, als troost, als beloning, eten helpt elke keer. Probeer andere dingen te zoeken om je emoties kwijt te geraken. Schrijf ze op in een dagboek bijvoorbeeld. Of koop dat paar schoenen dat je zo graag wilde, of ga een paar uurtjes naar de sauna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '