RECEPT: 5 x zelfgemaakte popcorn met pit
1. Popcorn met chocolade en kokosolie
- ¼ kopje maïskorrels
- 56 g donkere chocolade
- 1 el kokosolie
- 1½ tl grof zeezout
Zet de maïs in een grote pot op het vuur. Smelt de chocolade en de kokosolie au bain-marie of in de microgolfoven. Giet de helft van het chocolademengsel over de zelfgemaakte popcorn. Roer heel goed en zorg dat elk stukje popcorn een laagje chocolade krijgt. Giet de rest van het mengsel er nu over en roer opnieuw goed. Strooi het grof zeezout over de popcorn en roer. Zet de popcorn in de koelkast gedurende een uur of tot de chocolade koud en hard is geworden.
2. Popcorn met tabasco, honing en boter
Voor de popcorn
- 2 el kokosolie
- 1 el tabasco
- ⅓ kopje maïskorrels
Voor de honingboter
- 2 el ongezouten gesmolten boter
- 2 el honing
- 1½ tl tabasco
- een snuifje zout
Zet een grote pot op een matig vuur en smelt er de kokosolie in. Voeg de tabasco toe wanneer de kokosolie begint te pruttelen. Voeg de helft van de maïskorrels toe en zet het deksel op de pot. Hou de pot continu in beweging terwijl je de popcorn hoort knallen. Hoor je geen geplof meer? Voeg dan het tweede deel van de maïs toe en zet het deksel opnieuw op de pot. Blijf continu de pot bewegen. Wanneer het geplof is opgehouden, haal je de pot van het vuur. Schud nog eens goed met de pot. Laat lichtjes afkoelen terwijl je de honingboter maakt. Meng de boter, de honing en de tabasco in een kommetje. Voeg een snuifje zout toe en roer goed. Giet de honingboter over de zelfgemaakte popcorn en schud lichtjes op.
3. Nachopopcorn
- 1/2 kopje maïskorrels (ongeveer 10 kopjes klaargemaakte popcorn)
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ¼ kopje geraspte parmezaan
- ¼ kopje gesmolten boter
Zet de maïs op het vuur. Doe de popcorn in een grote kom. Meng het paprikapoeder, het komijnpoeder en de Parmezaanse kaas in een kommetje. Giet de gesmolten boter over de popcorn en besprenkel met nog wat van de kruiden. Meng goed en zorg dat elk stukje een laagje krijgt.
4. Lookbroodpopcorn
- 1/2 kopje maïskorrels (ongeveer 10 kopjes klaargemaakte popcorn)
- 2 el olijfolie
- 1/4 kopje Parmezaanse kaas
- 1 à 2 tl lookzout (als je dat niet hebt, kan je lookpoeder met zout mengen)
- 1 el gedroogde basilicum
Maak de popcorn. Warm de olijfolie lichtjes op. Giet de popcorn in een grote kom en giet er de helft van de olijfolie en de helft van de kruiden over. Doe het dekstel op de kom en schud goed. Voeg er de rest van de olijfolie en de kruiden aan toe en meng opnieuw goed.
5. Popcorn met esdoornsiroop
- 1 kopje maïskorrels (ongeveer 5 kopjes klaargemaakte popcorn)
- 5 el boter op kamertemperatuur (of kokosolie)
- ¼ kopje esdoornsiroop (maple syrup)
- 1 tl vanille-extract
- zout
Bereid de popcorn in 3 el boter (je kan ook olijfolie of kokosolie gebruiken voor een gezondere variant). Schud de pot regelmatig op. Smelt in een klein pannetje 2 el boter (of kokosolie) op een laag vuurtje. Voeg de esdoornsiroop toe. Meng goed en verwarm het mengsel tot het begint te pruttelen. Neem van het voer en voeg de vanille toe. Giet het mengsel over de popcorn en schud snel op. Giet de popcorn uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel met wat zout. Laat de popcorn even afkoelen voor je aanvalt.
Basisrecept voor zelfgemaakte popcorn
- Maïs poft op een temperatuur van 200°C.
- Om te testen of de pan heet genoeg is, kan je al enkele maïskorrels in de pan gooien. Als die ronddraaien of meteen poffen, is de pan heet genoeg.
- Eén laagje maïs om de bodem van de pan te bedekken is voldoende. De popcorn wordt immers acht keer groter in volume.
- Zet meteen het deksel op de pan. Als je de eerste maïskorrels hoort poffen, zet je het vuur wat lager. Schud de pan regelmatig om te vermijden dat de popcorn verbrandt.
- Kijk niet onder het deksel, maar laat de maïs poffen tot het stil wordt. Zet dan het vuur volledig uit. Wacht nog twee minuutjes af tot de laatste korrels gepoft zijn.
Bron: Libelle-Lekker
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier