Volgens de website Bustle kan je een flutwijn toch goed laten smaken door hem in de blender te gieten. Dit proces heet hyperdecanteren. Door de wijn te luchten aan een hoge snelheid, komen er rijkere smaken naar boven.
Door de hyperdecantatie stel je de wijn bloot aan zuurstof en dat brengt meer genuanceerde smaken naar boven. Door de zuurstof verdwijnen de scherpe noten naar de achtergrond en worden de tanines – de oorzaak van die bittere smaak – verzacht.
Er zijn voor-en tegenstanders van hyperdecantatie. Traditionele wijnliefhebbers vinden het een controversiële techniek. Voorstanders beweren dat hyperdecanteren alle voordelen van karafferen* biedt, maar dan in 30 seconden.
*De woorden karafferen en decanteren worden vaak door elkaar gebruikt. De term decantatie klopt in feite niet in deze context. Eigenlijk moeten we karafferen zeggen. Karafferen doe je om een wijn lucht te geven, zoals jonge rode wijn met veel stroeve tannines. Door de wijn veel lucht te geven worden de tannines versneld zachter. Decanteren doe je om wijn te scheiden van het bezinksel. Weetje van de dag 🙂 (Bron: koken.vtm.be)
Lees ook
Weet wat je eet: zo lees je etiketten als een pro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier