Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© reporters

Je wil iets doen, maar je weet niet hoe?

Dit kan jij doen voor de vluchtelingen

De omstandigheden voor vluchtelingen dezer dagen zijn volledig ontspoord. Velen voelen zich machteloos, maar toch is er een kleine troost. Iedereen kan namelijk zijn steentje bijdragen. Een kleine moeite maakt vaak een groot verschil.

Doneren

 

Je deed het vast al eerder en je hoeft er zelf geen bergen voor te verzetten. Toch kan je zo de wereld van een ander wel verbeteren. Die broek, trui of schoenen die al maanden in je kast liggen weg te kwijnen, hebben nood aan een nieuwe thuis. Maar liefst zeventien Belgische opvangcentra zullen je giften met open armen ontvangen. Waar die opvangcentra zich precies bevinden en waar je ze extra blij mee kan maken, vind je hier. Ook een gift storten is mogelijk. Via het Rode Kruis bijvoorbeeld.

 

Er zijn eveneens bijna 30 inzamelpunten op de kaart gezet door de initiatiefnemers en medewerkers van Facebookgroep 'Wij gaan naar Calais en nemen mee'. Daar vind je naar welke spullen de medewerkers nog naarstig op zoek zijn. Vrijdag 4 en zaterdag 5 september vertrekken de hulpverleners met uw gedoneerde spullen naar de vluchtelingen in Calais.

 

Word vrijwilliger

 

Verleen je liever directe hulp, dan kan je hier vinden welke opvangcentra nog vrijwilligers zoeken en hoe jij voor hen een grote hulp kan zijn. Ook bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn ze volop op zoek naar personen om soep uit te delen en zoveel meer. Ben je al overtuigd? Dan kan je hier een formulier invullen.

 

Ook het Rode Kruis zoekt vrijwilligers voor opvangcentra en het noodopvangkamp in Sijsele. Meer daarover lees je hier.

 

Geef hen onderdak

 

Best is dat je niet je eigen huis openstelt. Samenwonen met een getraumatiseerde vluchteling is voor beide partijen niet ideaal. Wat je wel kan doen, is een leegstaande woonst beschikbaar stellen voor het OCMW. Deze woning kan dan verhuurd worden of ze kan opengesteld worden als opvangcentrum. Het Rode Kruis geeft hier meer info.

 

Voogd worden

 

Een zeer grote hulp zou zijn om voogd te worden van een niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV). Meer daarover lees je hier.

 

 

Heb je zelf een initiatief op poten gezet? Mail dan naar isabelle.naeyaert@sanoma.com! Zij wil er alles over weten!

FLAIR STORIES