Van een vintage trouwjurk tot een originele save-the-date.
Duurzaam trouwen? Wij verzamelden de beste tips en tricks op trouwbeurs I Do I Do
Duurzaam door het leven stappen? Geef toe: we zijn er allemaal mee bezig dus waarom zou je dan ook niet op een duurzame manier naar het altaar stappen? En dat hoeft vandaag de dag heus geen uitdaging meer te zijn. Wij spotten op trouwbeurs I Do I Do verschillende groene tips & tricks waarmee je ook op jouw grote dag je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houdt.
Zoveel meer dan een uitnodiging
‘Je save-the-date via een snelle mail uitsturen, is een groen alternatief waarop steeds meer koppels beroep doen’, weet weddingplanner Nathalie van Pom-Pon. Wil je toch graag een papieren uitnodiging via de post versturen? Laat ze dan zeker en vast op gerecycleerd papier printen. Wie écht origineel uit de hoek wil komen, kiest voor zaadkaartjes. ‘Je stopt na het trouwfeest je kaartje gewoon in wat potgrond en wacht geduldig tot de uitnodiging tot prachtige bloemetjes transformeren.’ Zo hebben je gasten meteen een mooi aandenken aan jouw grote dag.
Jurken met een verhaal
Jarenlang hangt ie achterin een kleerkast of ligt hij stof te vergaren op zolder. Zonde, want elke bruid investeert best wel wat in haar trouwjurk. Zeker als die ook nog eens van kostbaar kant of zijde is. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, dachten Ruth en Jarne van Real Brides. De twee ondernemende studenten besloten gedoneerde bruidsjurken te verzamelen en hen aan een fractie van de aankoopprijs te verkopen. Aan de kapstok ontdek je een ruime selectie vintage jurken en jurken uit oude collecties van bruidslabels zoals Linea Raffaelli. Bonus? Zestig procent van de opbrengst gaat naar goede doelen als Think Pink, vzw Moeders voor Moeders, Cherut en de vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa. En dat maakt die bruidsjurk misschien zelfs net nog dat tikkeltje mooier.
PS Ook jouw aanstaande man kan voor een duurzaam pak kiezen: van wol tot katoen. Olivier Strelli maakt pakken van stoffen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook een natuurlijke uitstraling hebben en bovendien puur Belgisch zijn.
Midden in de natuur. Of net niet?
Een trouwfeest organiseren, kan je haast overal: midden in een feeëriek bos, in je eigen tuin of zelfs tussen de fruitboomgaarden. Uiteraard is het weer in België net zo onvoorspelbaar als het openbaar vervoer en voorzie je dus wel best een plek waar je gasten eventueel kunnen schuilen. Denk aan een oude hoeve, een stretchtent of een glazen serre die je het adembenemende uitzicht op de natuur niet ontneemt. Maar vandaag de dag mag het ook best wat stoerder, merkt weddingplanner Nathalie van Pom-Pon op. ‘Heel wat koppels organiseren hun feest in een leegstaande fabriek. Ze kunnen de locatie dan naar eigen wens aankleden, en er zelfs ecologische toiletten laten installeren. Ja, je trekt de groene lijn zover door als je zelf wil.’ Enkel het vervoer naar de locatie blijft in heel het duurzame verhaal nog vaak een struikelblok. ‘De vraag om aan carsharing te doen, blijft bij gasten toch vaak onbeantwoord.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ringen met een emotionele betekenis
Toegegeven, trouwringen op maat laten maken, neemt nu eenmaal een flinke hap uit je budget. Wil je met een beperkt budget toch iets uniek én duurzaam? Dan kan je perfect wat gouden kettinkjes van je oma of zelfs haar trouwring laten versmelten tot een creatie waar meteen een emotionele waarde aan hangt. Bij Rembrandt Jordan kan je bijvoorbeeld zo’n uniek stuk laten maken en eventueel nog een extra diamantje laten toevoegen. Elk ontwerp draagt uiteraard de gekende stijl en handtekening van de juwelier.
Vegetarisch boven
Vlees moet op het feestmenu steeds vaker plaatsmaken voor eerlijke producten die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor mens en dier. Cateringbedrijf Koriamber werkt bijvoorbeeld uitsluitend met groenten die rechtstreeks van het veld komen en bovenal biologisch geteeld zijn. De gerechten die je hier voor je avondfeest selecteert, zijn standaard vegetarisch én seizoensgebonden. Wie toch vlees of vis wil toevoegen, kan er vanop aan dat de vis duurzaam gekweekt werd en het vlees rechtstreeks bij een boerderij werd gekocht waar de dieren met respect werden behandeld en buiten in de weide hebben kunnen leven. Die biologische pijler kan je bovendien ook doortrekken naar het dessertbuffet. Fruges serveert frozen yoghurt op basis van bioyoghurt, dagvers fruit en honing die rechtstreeks van bij de imker komt. En dat nog eens zonder kleur- en smaakstoffen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Overdadige bloemen en servies van bij oma
Van de tafels tot de bakstenen muren en zelfs het plafond: alles mag bedekt worden met bloemen. Je kan haast niet genoeg overdrijven. Bovendien is de helft van je decoratie al rond als je de ruimte goed vult met bloemen. Bluets forte zijn dan ook biologisch en ecologisch geteelde bloemen, maar ook fairtrade exoten. Zelfs het glaswerk wordt met de hand gemaakt en is van Belgische makelij. Porseleinen servies met sierlijke tekeningen maken je feesttafel compleet. Bij De Kringwinkel kan je bovendien uniek servies en andere decoratiestukken huren. Denk maar aan een prachtig roze fluwelen zeteltje of gouden lampen. Of boek het complete pakket van adembenemende bloemen én servies bij Ginger & Ginger.
Bye bye, rijstkorrels
Voor de gasten blijft het een leuke traditie: terwijl the newlyweds de kerk of trouwzaal verlaten, gooi jij met bakken rijstkorrels of confetti. Een feestelijke ontvangst, maar vooral slecht voor het milieu. Confetti blijft er voor eeuwig liggen, vogeltjes kunnen in rijstkorrels stikken en roze bloemblaadjes en zeepbellen zorgen dan weer voor vieze vlekken. Bij Bladconfetti vind je echter een duurzaam alternatief. De confetti verdwijnt binnen de vier à vijf dagen in de natuur en wordt zelfs gemaakt door enthousiaste medewerkers van een sociale werkplaats. En ja, je kan je confetti zelfs laten personaliseren.
Beelden: © Chloë Foubert
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier