Eén officiële verklaring is er niet, maar toch houden de wetenschappers een paar theorieën achter de hand die aan de oorsprong kunnen liggen van wat misschien wel jouw grootste liefdesverdriet ooit was.
Zo wordt je eerste verliefdheid door psychologen vaak vergeleken met de eerste keer skydiven, bungeejumpen of een andere spannende ervaring. Je zal je je eerste keer beter herinneren dan de tiende keer dat je naar beneden springt met alleen een koord dat aan een brug vasthangt... Een eerste ervaring zou meer prikkels opwekken, vooral als dat iets spannends is wat extra kriebels teweegbrengt. Zoals verliefd worden, dus.
Het moment waarop je een eerste liefde tegenkomt, speelt ook een immense rol in de beleving ervan. Tijdens je jeugdjaren worden zulke momenten vaak uitvergroot: slechte punten op school, ruzie met je beste vriendin... en dus ook de eerste keer dat je verliefd wordt. Volgens professor psychologie Jefferson Singer zouden gebeurtenissen die tussen je 15e en 26e levensjaar plaatsvinden, als een soort 'geheugenluchtbel' blijven hangen.
De persoon waarop je zo head over heels was, is trouwens niet zo erg van belang zijn. Die eerste liefde herinnert je vooral aan wie je toen zelf was (en van wie je wellicht denkt dat je die persoon nu niet meer bent): mooi, jong en vol leven. Al ben je dat vandaag vast nog altijd!
Lees ook:
- CUTE: 7 dingen die bewijzen dat hij echt aan je denkt
- 5 tekenen dat je partner degene is met wie je moet trouwen
- 7 dingen die gelukkige koppels élke dag doen
Bron: The Washington Post
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier