Pizza delight: zondigen zonder zorgen
Een doordeweekse afhaalpizza bevat vaak meer dan 1000 (!) calorieën. Dat heb je met al die lekkere kaasslierten, natuurlijk. Als je zelf pizza maakt, kan je het aantal calorieën prima onder controle houden. Een béétje kaas is genoeg, en wees ook zuinig met de olijfolie. Je eet ook beter geen volledige pizza, maar twee of drie punten. In combinatie met een lekkere salade heb je heerlijk én gezond gegeten.
Maak je eigen pizzadeeg
Kant-en-klaar pizzadeeg is erg makkelijk en handig in gebruik. Als je toch zelf pizzadeeg wil maken, is dit een eenvoudig recept. Meng in een kom 1 theelepel gedroogde gist met 1/4 theelepel fijne kristalsuiker. Overgiet met 185 ml lauw water, meng goed en laat 10 minuten staan. Zeef 225 g gewone bloem met 1/2 theelepel zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot een elastisch deeg. Laat 30 minuten rijzen en rol het dan uit met een deegrol.
Pizzarolletjes met tomaten en gehakt
- 1 kant-en-klaar pizzadeeg
- 4 à 5 eetlepels kant-en-klare tomatensaus
- 100 g bio-varkensgehakt
- een bosje rucola
- Peper
- zout
- oregano
- 50 g geraspte kaas
Rol het pizzadeeg uit en bestrijk het met de tomatensaus. Verdeel het gehakt in kleine hoopjes en leg deze op de pizza. Werk af met de rucola. Breng goed op smaak met peper, zout en oregano. Bestrooi met de geraspte kaas. Rol het deeg nu voorzichtig op tot het eruit ziet als een stokbrood en snij het met een scherp mes voorzichtig in plakjes van 2 cm. Leg deze plakjes plat op een met bakpapier beklede ovenschaal en bak ze 10 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn.
1 rolletjes = +/- 148 kcal
Minipizza met 4 kazen
- 1 kant-en-klaar pizzadeeg
- 50 g geraspte parmezaan
- 50 g blauwe kaas in brokjes
- 50 g geraspte mimolette
- 50 g geraspte Alpenzeller
- olijfolie
- verse tijm
Steek met een ronde vorm 6 rondjes uit het pizzadeeg. Beleg elk rondje met de vier kazen en werk af met enkele druppels olijfolie en tijm. Zet ± 10 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven tot de kaas mooi is gesmolten en het deeg goudbruin is.
Tip: Pizza met 4 kazen is erg calorierijk, maar door er een minipizza van te maken, hou je het lichter. Serveer er een grote groene salade bij.
1 minipizza= +/- 263 kcal
Pita -pizza met kerstomaten
- 4 pitabroodjes
- 8 eetlepels kant-en-klare tomatensaus
- een handvol ontpitte olijven, in ringen gesneden
- een bakje troskerstomaten
- 100 g geraspte parmezaan
- olijfolie
- peper
- zout
- oregano
Snij elk pitabroodje middendoor. Beleg de helften met de tomatensaus. Beleg met de olijven en trosjes kerstomaten. Bestrooi met de geraspte kaas en bedruppel met wat olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en oregano. Zet 5 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
Tip: Handig als je geen pizzadeeg in huis hebt. Pitabroodjes bevatten ook minder calorieën dan pizzadeeg.
1 pita-pizza= +/- 169kcal
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier