Dit is de beste en slechtste sushi als je gezonder wil eten
1. Kies voor zalm of tonijn
Volgens Carol Ann Rinzler, auteur van het boek ‘Gezondheid en voeding voor dummies‘ is sushi dé definitie van een vetarme maaltijd (net als verse oesters en mosselen), tenzij je je sushi niet op de juiste manier uitkiest, that is.
‘Om de meeste voordelen uit je sushi te halen, kies je het best voor stukken die rijk zijn aan omega-3-vetzuren’, vertelt Rinzler aan Shape. Vooral zalm en tonijn zijn daarom ideale keuzes. Ze zijn arm aan calorieën, rijk aan eiwitten en omega-3-vetzuren, en ze geven je ook nog eens een grote dosis vitamine D.
2. Zeg ja tegen wasabi
‘Wasabi zit boordevol antioxidanten, zoals isothiocyanaten; de scherpe, stinkende verbinding die je bijvoorbeeld ook in kruisbloemige groenten als broccoli vindt en die zorgt voor zijn kankerwerende werking‘, vertelt Rinzler. Gelukkig kom je met een klein beetje wasabi al een heel eind.
3. Vermijd alles wat extra crunchy is
Blijf ver weg van krokante rolletjes die nog even in het frietvet gezwommen hebben om hun goudkleurige korstje te krijgen. Hoe minder fancy je sushirolletje eruitziet, hoe beter.
4. Kies voor gestoomde, gegrilde of rauwe sushi
Focus je op dingen die gestoomd of gegrild worden of kies simpelweg voor sashimi5. Overweeg groenten
Als je van afwisseling houdt, wissel dan je sashimi af met vegetarische rolletjes met verse komkommer of avocado, of kies voor een zeewiersalade. ‘Zeegroenten’ zitten vol helende stoffen als vitamine K, magnesium en foliumzuur. Lekker én voedzaam!
6. Vraag naar bruine rijst
Vraag aan de ober of je sushi met bruine rijst kan krijgen in plaats van de typische witte rijst. In bruine rijst vind je namelijk vezels die belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde spijsvertering en een regelmatige stoelgang.
7. Waag je aan dat stukje gember
Je kent vast wel dat roze hoopje gember waar niemand aan durft te komen. Wel, het ligt er niet enkel voor de sier. Opeten maar, want gember stimuleert het immuunsysteem als antimicrobieel en antiviraal middel. Plus: het is een goede bron van kalium, magnesium, koper en mangaan.
8. Gebruik je stokjes
Door stokjes te gebruiken, ga je automatisch trager eten en zal je sneller een voldaan gevoel hebben.
9. Vermijd mayonaise
Sushirolletjes die ook nog eens bedekt zijn met een lekker sausje? Heel graag, maar je kan ze toch beter laten liggen. Vraag naar sushi zonder mayonaise of eventuele kaasvullig. Die horen er oorspronkelijk toch helemaal niet thuis.
10. Start met soep
Begin je maaltijd met een kommetje misosoep. De hete bouillon kan ervoor zorgen dat je je sneller voldaan voelt.
11. Let op je porties
Zoals bij elke maaltijd hou je beter rekening met de juiste grootte van een portie: één rol of zes stukken maki. Als je nog honger hebt, kies dan voor een salade of misosoep.
Meer tips voor een gezonde levensstijl:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier