Eindelijk een wetenschappelijk excuus om chocolade te eten!
AHA: dáárom snakken we naar chocolade wanneer onze maandstonden er zitten aan te komen
Laura Vansweevelt
Web- en reportagejournalist
Web- en reportagejournalist
3 November 2016
Bijgewerkt: 20 September 2021
Buiten die afschuwelijke krampen is er nog een signaal waardoor we weten dat onze maandstonden eraan zitten te komen: zin hebben in chocolade. Dankzij een nieuwe studie weten we eindelijk waarom we naar chocolade snakken voor we gaan menstrueren en de wetenschap bewijst dat het niet gewoon tussen onze oren zit. Ha!
Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Nutrition and Food Technology ontdekten dat de menstruele cyclus van de vrouw effect heeft op haar eetgewoonten en calorie-inname.
De proefpersonen die men onderzocht, bleken meer calorieën per dag te eten tijdens de ovulatiefase en de luteale fase (de periode na de ovulatie en vóór de menstruatie).
via GIPHY
Hoe dat komt? De onderzoekers zijn van mening dat deze drang wordt veroorzaakt door een toename van oestrogeen en progesteron tijdens de luteale fase. Dit leidt tot een afname in serotonine – precies dezelfde chemische stof die wordt vrijgegeven wanneer we chocolade eten.
Meer energieverbruik = verhoogde calorie-inname
Dus als je lichaam hunkert naar chocolade, is het waarschijnlijk omdat het eten van chocolade dit tekort probeert te verhelpen. Volgens de onderzoekers wordt er ook meer energie verbruikt tijdens de luteale fase, wat de verhoogde calorie-inname verklaart in de dagen voor we menstrueren.
Eindelijk een wetenschappelijk excuus dus om chocolade te eten! Toch één voordeel aan die verdraaide maandstonden.
via GIPHY
Bron: Hello Giggles
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier