In 'Loslippig' praat Kristel Verbeke met Jill Peeters, Eline De Munck, Élodie Ouédraogo, Leen Dendievel en Coely.
KIJKTIP: 5 bekende vrouwen vertellen over hoe het is om vrouw te zijn in 2020
Kristel Verbeke interviewde 5 bekende vrouwen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag komende zondag. In ‘Loslippig’ op Eén heeft ze het met Eline De Munck, Jill Peeters, Coely, Leen Dendievel en Élodie Ouédraogo over hoe het is om vrouw te zijn in 2020.
Kristel Verbeke, die we natuurlijk allemaal kennen van K3, nodigde klimaatexperte Jill Peeters, onderneemster Eline De Munck, Olympisch kampioene en modeontwerpster Élodie Ouédraogo, actrice Leen Dendievel en zangeres Coely uit voor een aangename babbel in ‘Loslippig’ op VRT NU. Het gesprek ging niet over koetjes en kalfjes, maar over Internationale Vrouwendag. Zondag 8 maart is het weer onze dag, maar hoe zit het nu met die gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Hoe is het eigenlijk om vrouw te zijn anno 2020?
‘Nu hou ik meer van mezelf’
Het vijftal is het erover eens dat er de laatste twintig jaar enorm veel veranderd is voor vrouwen. Volgens Jill hebben we dit te danken aan het onderwijs waardoor vrouwen nu bepaalde functies hebben die ze vroeger niet konden nastreven. Leen Dendievel is blij dat het typische uiterlijke én oppervlakkige beeld van de vrouw dat jarenlang heerste, eindelijk begint af te brokkelen. Coely vindt het een zegen dat vrouwen zichzelf meer in de watten durven leggen. Élodie ziet dat er dingen beginnen te veranderen in de vroeger voornamelijk door mannen gedomineerde sportwereld.
De dames zijn niet verlegen om straffe uitspraken te doen. ‘Een man mag lelijk zijn op televisie, een vrouw niet’, aldus Jill Peeters. ‘In de media word je als vrouw op je looks beoordeeld.’ Iets wat de andere vrouwen beamen, én waar ze mee geworsteld hebben. ‘Ik vond me vroeger niet mooi of te mollig’, aldus Coely. ‘Nu hou ik meer van mezelf, en ben ik blij met wie ik ben.’
Ook seks komt aan bod, en het feit dat vrouwen (én mannen) daar soms nog steeds niet openlijk over durven te praten. ‘Je hebt seks wanneer je het voelt hé’, aldus Leen. ‘We moeten daar toch geen getal op plakken. Er zal een maand passeren dat het er niet van komt, en soms dan weer drie keer per week. Seks zit vanbinnen, niet in je onderbroek.’
‘Er mag nog geflirt worden’
Een ander onderwerp dat aan bod komt is seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘Dat is iets heel persoonlijk’, zegt Eline. ‘Wat voor mij niet door de beugel kan, kan voor iemand anders wel.’ ‘Ik vind het leuk als een bouwvakker mij nafluit, maar ik kan me voorstellen dat niet elke vrouw dit pikt’, sluit Kristel zich hierbij aan. ‘Er mag nog geflirt worden‘, besluit Leen. ‘Maar geef zelf je grenzen goed aan.’
‘Wat moeten we nog uitvinden om het leven van vrouwen makkelijker te maken?’, luidt de volgende vraag. Volgens Élodie is het simpel: ‘een muteknop bij alle mannen‘ zodat ze kunnen luisteren naar ons. Coely denkt dan weer aan een functie in de auto waarbij je met hakken aan kan rijden.
Ze hebben het verder ook over monogamie, financiële onafhankelijkheid, op je strepen staan, wat ze zouden doen als ze zelf een man zouden zijn enzovoort. Benieuwd wat ze nog allemaal te zeggen hebben? De volledige gesprekken kan je hier bekijken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier