Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tine Schoemaker voor Flair

3. Streef er niet naar om superwomxn te zijn.

30 ONDER DE 30: 9 levenslessen die Anuna, Coely, Jitske en co. ons leerden

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Bij Flair houden we van vrouwen die dingen in beweging brengen, die durven, die springen, die eens goed tegen de schenen durven te schoppen en die ons inspireren tot grootse dingen. Jonge vrouwen doen dat meer dan ooit en om dat te vieren stelden we dit jaar voor het eerst onze eigen ‘30 onder de 30’-lijst samen. Elk interview in deze reeks leerde ons een nieuwe levensles. Dit zijn onze 9 favorieten.


Jitske Van de Veire, Nina Tonoli, Serine Ayari, Maria-Laura Raia, Amina Hatim, Nele Vandael en Una Kreso, Lous and the Yakuza aka Marie-Pierra Kakoma, Yasmien Naciri, Anuna De Wever, Romy Schlimbach, Jenny Bonsenge, Morgane Gielen, Chrostin aka Christina De Witte, Hannelore Bové, Kassandra Missipo, Jolien Noels, Emma Meesseman, Flo Windey, Thalya Culot, Aline Muylaert, Sebnem Günay, Anneleen Van Offel, Zoey Hasselbank aka Sarah Moponami, Ashley Vandekerckhove, Auriane Borremans, Hanan Challouki, Julie Scherpenseel, Kaoutar Achahbar, Amaya Coppens, Michèle Cuvelier en Coely Mbueno.

Dertig weken lang lieten we in onze reeks 30 onder de 30 elke week een markante jonge vrouw aan het woord. ‘Vrouwen die schoppen, roepen en springen, en die zo thema’s op de agenda zetten die anders onder het tapijt geveegd zouden worden wegens niet wenselijk, te ingewikkeld of gewoon niet belangrijk genoeg’, omschreef onze hoofdredactrice Eva het opzet van de reeks dertig weken geleden in haar edito.

Amina Hatim, Nele Vandael en Una Kreso van Het Grensoverschrijvend Collectief. (© Thomas Legrève voor Flair)


Van het klimaat tot gelijke kansen: tal van onderwerpen passeerden de revue. Maar ongeacht het thema is er iets wat deze dertig inspirerende vrouwen verbindt: de overtuiging dat ze hun platform maar beter op een nuttige manier kunnen gebruiken, zowel online als offline. Ongefilterd en eerlijk. Dat ze zich daarvoor moeten blootgeven, soms zelfs letterlijk, is niet altijd zonder enige schroom of kritiek van bitse volgers. Maar het grotere doel – taboes doorbreken, tonen dat het anders kan, anderen ervan verzekeren dat ze niet alleen zijn – staat steeds voorop. Of zoals onderneemster en activiste Jitske Van de Veire het zo mooi verwoordde: ‘Het feit dat mijn openhartige foto’s vaak zo’n polemiek teweegbrengen, is het ultieme bewijs dat het anno 2020 nog steeds nodig is om zulke taboe-onderwerpen aan te kaarten.’

Hoewel zeker niet elke vrouw in onze reeks zich altijd even comfortabel voelt in de rol van rolmodel – sommigen gruwen zelfs van het woord – staat buiten kijf dat ze alle dertig hun plek in Flairs allereerste ‘30 onder de 30’-lijst meer dan verdiend hebben. Afsluiten doen we in schoonheid met de negen meest waardevolle levenslessen die onze dertig uitverkorenen ons bijbrachten.

1. Durf nee te zeggen


In een maatschappij waarin het druk hebben een statussymbool is geworden, is het belangrijker dan ooit om je grenzen te stellen. Zo denkt ook Flaircartooniste Chrostin aka Christina De Witte (24) erover. ‘Je moet jezelf beschermen. Telkens als je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf. Door zowel op professioneel vlak als privé grenzen te stellen, laat je je omgeving weten that they can’t fuck with you. Daar doe je niet alleen jezelf, maar ook de mensen rondom je een plezier mee.’

2. Neem het heft in eigen handen


Sarah Moponami aka Zoey Hasselbank (28) studeerde Retailmanagement aan de Hogeschool Gent toen ze in 2016 besloot professioneel dj te worden. ‘Toen ik begon uit te gaan, was ik altijd degene die de laatste nieuwe nummers doorspeelde aan bevriende dj’s. Na een tijdje bedacht ik dat ik eigenlijk net zo goed zelf kon plaatsnemen achter de draaitafels. Dus kocht ik materiaal aan en leerde ik mezelf draaien met behulp van tutorials op YouTube.’ Hoewel haar vader initieel niet achter haar keuze stond, is hij nu apetrots op zijn succesvolle dochter.

Sarah Moponami aka dj Zoey Hasselbank. (© Irmy Coeckelbergs voor Flair)

3. Streef er niet naar om superwomxn* te zijn


Handelsingenieur Aline Muylaert (27) richtte in 2015 samen met haar vriend Wietse Van Ransbeeck de start-up CitizenLab op, een onlineplatform dat de kloof tussen burger en politiek dicht door participatie te stimuleren. Toen we haar vroegen of ze advies had voor aspirant-zelfstandigen, antwoordde ze: ‘Besef dat je bij de opstart van een bedrijf ook iets opgeeft. Doordat je je op professioneel vlak voor de volle honderd procent smijt, blijft er niet veel tijd of energie over om de beste dochter, partner, moeder of vriendin te zijn. Dat is iets wat ik gaandeweg heb laten varen, dat idee dat je dat óók nog kan waarmaken.

* De schrijfwijze ‘womxn’ is een vorm van genderinclusief taalgebruik waar ook non-binaire en transgender personen onder vallen.

4. Laat gedateerde stereotypen je niet tegenhouden


Zowel wetenschapster Hannelore Bové (30) als Young ICT Lady of the Year Julie Scherpenseel (28) kregen in hun jeugd te horen dat hun gedroomde studiekeuze ‘niets voor meisjes was’. Vandaag gebruiken beide vrouwen hun platform om meisjes op de lagere en middelbare school warm te maken voor STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics) en zo een voorbeeld voor hen te zijn. Uit een recente studie blijkt namelijk dat 78 % van de meisjes geen bekend vrouwelijk rolmodel kan opnoemen in de technologiesector. ‘Dat is echt problematisch’, aldus Julie. ‘Dus bij dezen mijn boodschap: laat stereotypes je er niet van weerhouden om je passie te volgen. Wat die ook mag zijn, iedereen zou gewoon moeten kunnen doen waar hij zin in heeft.’

Young ICT Lady of the Year Julie Scherpenseel. (© Laure Van Hijfte voor Flair)

5. Bijt van je af


‘When they go low, we go high’, sprak Amerika’s voormalige first lady Michelle Obama tijdens een speech in 2016. Kassandra Missipo (22), voetbalspeelster bij RSC Anderlecht, past diezelfde tactiek toe wanneer ze nog maar eens discriminerende commentaar naar haar hoofd geslingerd krijgt op het veld vanwege haar Kameroense roots. ‘Natuurlijk raken zulke kleinerende opmerkingen me. Maar voetbal is mijn passie, mijn leven. Ik laat het me door niets of niemand afnemen. Hoe meer bagger ik over me heen krijg, hoe groter mijn drang om me te bewijzen.

6. Voel je gevoelens


Anneleen Van Offel (29) is naast auteur van bestseller ‘Hier is alles veilig’ ook het brein achter Instagrannies, een project van Bond zonder Naam waarbij ze ouderen interviewt en hun levenswijsheden op Instagram deelt. De meest memorabele les die ze van hen leerde? Laat je emoties de vrije loop. ‘De meeste bejaarden die ik interview, hebben heel wat meegemaakt in hun leven. Als ik hen vraag hoe ze erin geslaagd zijn menselijke drama’s te overleven, zeggen ze bijna allemaal dat je de dingen maar beter kan accepteren zoals ze zijn. Niet vechten tegen je gevoelens, maar ze net heel bewust vóélen. Iemand zei zelfs letterlijk: “Je staat ervoor en je moet erdoor”. Zo is het maar net.’

Auteur en Kortrijks Letterzetter Anneleen Van Offel. (© Thomas Legrève voor Flair)

7. Blijf bescheiden…


Basketkampioene Emma Meesseman (27) rijft prijzen binnen alsof het niets is en wordt geprezen door collega’s en basketballegendes zoals Ann Wauters en LeBron James. Maar de Ieperse blijft de bescheidenheid zelve. ‘Die erkenning is natuurlijk fijn, maar ik speel niet om in de spotlights te staan. Wél uit liefde voor het spel. Mochten mensen zeggen dat ik veranderd ben of een dikke nek heb gekregen, zou ik dat echt verschrikkelijk vinden. Nee, ik blijf liever met beide benen op de grond.’

8. … maar onderschat jezelf niet


Wat de Kortrijkse Ashley Vandekerckhove (29) in al die jaren als feministe en activiste heeft geleerd? Dat vrouwen niet bang hoeven te zijn om hun mening te uiten. ‘We zijn daar nog steeds veel te braaf in, terwijl zoveel mannen te pas en te onpas hun mening spuien zonder er vooraf over na te denken. Zo lijkt het toch. Ze overschatten zichzelf, terwijl wij vaak meer kennis over een bepaald onderwerp hebben dan zij. Wij vrouwen hoeven echt niet onder te doen.’

9. Zeg wat vaker ‘fuck it’


Met Studio Brussel-gezicht Flo Windey (25) hadden we het onder meer over zelfbeeld en -liefde. Daarover zei ze het volgende: ‘Als ik te lang in de spiegel kijk, begin ik me te fixeren op dingen die ik graag anders zou zien, zoals mijn kleine borsten of brede heupen. Maar ik probeer ze te omarmen en leer vaker “fuck it” te zeggen.’ Model en bodypositivityactiviste Romy Schlimbach (25) deelt die mening. Een fietsongeluk op haar vijftiende veranderde Romy’s leven. Toen ze ontwaakte uit haar coma, draaide ze de knop om en besloot ze na jaren van crashdiëten haar lichaam te omarmen zoals het is. ‘Als je de dood in de ogen hebt gekeken, ga je heel anders naar het leven kijken. Plots dacht ik: tien kilo meer of minder, is dat eigenlijk wel belangrijk?’.

Model en bodypositivityactiviste Romy Schlimbach.

Wil je alle interviews uit onze ’30 onder de 30′-reeks herlezen? Dat kan hier!


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '