Vijf mama’s vertellen wat ze écht niet nodig hadden, maar helaas wel kochten.
BABYUITZET: wat heb je nu echt nodig (en wat vooral niet)?
Nee, je hoeft niet álles te kopen wat op de gemiddelde geboortelijst staat. Investeer in essentials, en je komt al een heel eind met de babyuitzet. Vijf mama’s vertellen wat ze écht niet nodig hadden, maar helaas wel hadden gekocht.
Essentieel voor de babyuitzet
- Bedje, matras, matrasbeschermer, hoeslakens: je slaapt misschien samen met de baby, maar op termijn is een bedje met alles erop en eraan toch nodig.
- Slaapzak of inbakerdoek: investeer niet in dekentjes, wel in slaapzakjes of inbakerdoeken. Die zijn veiliger wat verstikkingsgevaar betreft.
- Babyfoon: die geeft je zekerheid en een grotere actieradius.
- Verzorgkussen met meerdere hoezen: je hoeft niet meteen te investeren in een heuse luiertafel. Zorg er gewoon voor dat je een plekje hebt waar je dat verzorgkussen kan leggen, zodat je kleintje gepamperd en aangekleed kan worden.
- Tetradoeken: dat is een soort van multi-inzetbare keukenhanddoek gemaakt uit luchtig materiaal. Koop er heel wat van en gebruik die aan het einde van de rit gewoon als keukenhanddoek.
- Verzorgingsproducten: beperk je tot zeep, een goede lotion en shampoo. Al de rest is overbodig.
- Borstvoedingskussen: dat is alleen handig als je van plan bent borstvoeding te geven. De baby kan tijdens het drinken rusten op het kussen en het laat jou toe om een comfortabele positie te vinden. Alle andere borstvoedingsspullen, zoals tepelhoedjes en kompressen kan je kopen op het moment dat ze nodig zijn, wat vaak niet zo is.
- Flesjes: die zijn dan weer handig als je van plan bent om flesvoeding te geven of als je afgekolfde melk geeft. Een glas werkt gewoon nog niet bij zulke kleintjes.
- Slabbetjes: je kan je baby ook inpakken in tetradoeken, maar slabbetjes zijn wel zo handig. Ze zijn ook iets wat je nog lang na de babyfase zal gebruiken.
- Eetstoel: die heb je nog niet meteen nodig, al zijn er ook eetstoelen met een newborn-zitje, zodat de baby al snel mee aan tafel kan. Op termijn heb je die stoel sowieso nodig.
- Kinderwagen met toebehoren: dat spreekt voor zich. Met ‘toebehoren’ bedoelen we ook een wieg voor de babyfase en sowieso een maxicosi, zodat je de baby ook in de wagen kan vervoeren.
- Relax: daarmee bedoelen we een wipper, niet de gebiedende wijs. Terwijl de baby veilig in de wipper zit, heb jij weer wat bewegingsvrijheid. Win-win.
- Kleertjes: baby’s moeten hun lichaamstemperatuur op peil houden. Dat doen ze meestal niet in een cropped top en hotpants, wel in een kruippakje. Die jumpsuits of onesies – met of zonder voetjes – zijn ideaal voor kleintjes. Bovendien hoef je niet na te denken over de combi boven- en onderstuk.
Eventueel te overwegen
- Babynestje: een soort mandje waarin de baby een dutje kan doen. Het is licht, makkelijk verplaatsbaar en jaloersmakend gezellig en knus.
- Co-sleeper: een bedje dat je tegen je eigen bed aan kan zetten, zodat jullie apart maar toch samen kunnen slapen.
- Speelgoed: een rammelaar, een speeltapijt, een babygym... Je kan het zo gek niet verzinnen of het bestaat. Blijkt dat een baby ook graag met een leeg plastic flesje speelt, om maar wat te zeggen. Educatief speelgoed is een aanrader, maar na de geboorte heb je best nog wel wat tijd om daarin te investeren.
- Badje: afhankelijk van waar en hoe je de baby wast, heb je een badje nodig. Misschien lukt het gewoon in de spoelbak? Je baby wordt alleszins niet schoner in zo’n dure badset dan in een gewoon wasmandje.
- Krabwantjes: sommige baby’s krabben hun hele gezichtje open, andere niet. Wacht dus even tot je weet wat voor kindje je hebt. In het slechtste geval laat je iemand snel naar de winkel hollen.
- Fopspeen en knuffel: het valt af te wachten of je baby een ‘tutteraar’ wordt, maar het is wel heel leuk voor hen om een knuffel te hebben die ze uiteindelijk niet meer kunnen missen en waarvoor ze zich op hun achttiende gaan schamen, maar ’m toch bijhouden.
Not to buy: mama’s over hun spijtaankopen
Mama Sophie: babyfoon met videofunctie
‘Bijna 200 euro heeft dat ding gekost, terwijl we het niet gebruiken. Wij wonen niet in een grote villa, dus ik hoor heus wel wanneer de baby huilt. Ik ga dan ook even een kijkje nemen. Met night vision lijkt elke baby overigens een alien op het schermpje van een videobabyfoon, dus nee, niet kopen.’
Mama Lize: flessenrek
‘Een droogrek voor babyflessen. Mij leek het onmisbaar. Tot ik dat ding een jaar na de geboorte in de verpakking vond, ergens verstopt in de kast onder de spoelbak. Wat dacht ik ook? Dat je een flesje niet gewoon kan afdrogen of laten uitdruppelen op een handdoek? Dat gaat dus helemaal prima.’
Mama Stefi: babyschoentjes
‘Heel schattig. En ook heel duur als je het goed wil doen. En overbodig, want baby’s stappen helemaal nog niet, dus hebben ze ook geen schoentjes nodig. Zit je in een Polar Vortex en vriest het zelfs binnenshuis? Doe de baby dan even een paar sokjes of slofjes aan. Werkt ook.’
Een flessendroogrekje? Wat dacht ik, dat je een flesje niet gewoon kan afdrogen of laten uitdruppelen op een handdoek?
Mama Sien: badthermometer
‘Je moet weten of het badwater niet te warm is voor je kleintje, maar dat voel je eigenlijk nog het best door gewoon je elleboog of hand in het water te stoppen. Dat is iets wat je overigens alsnog moet doen als je zo’n badthermometer gebruikt. Niet kopen, dus. Geld en moeite uitgespaard.’
Mama Niah: babycosmetica
‘Ik heb het dan uiteraard niet over mascara of foundation, maar over het massa-aanbod aan babyproducten als wasgel, haargel, massageolie en zelfs babyparfum. Zulke zaken heb je tijdens die eerste maanden echt niet nodig. Koop zeep om de baby mee te wassen, crème tegen luieruitslag en een lotion voor een droge huid in de winter. Klaar.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier