Een psychologische thriller van Harriet Tyce, die akelig maatschappelijk relevant is.
‘In ““Alles komt goed”” beland je stilletjesaan in een diep duister gat’
Yes, het is tijd voor een nieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een redactrice je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen. Deze week tipt redactrice Annelies ‘Alles komt goed’ van Harriet Tyce, een psychologische thriller die je nog op de laatste pagina weet te verrassen.
Waarover gaat ‘Alles komt goed’?
Als haar huwelijk uiteenvalt, staat Sadie Roper alleen voor de opvoeding van haar dochter Robin. Een onverwachte erfenis lijkt enige hoop te bieden. Haar moeder, met wie Sadie altijd een gespannen relatie heeft gehad, blijkt haar kleindochter te hebben opgenomen in haar testament. Robin erft het huis waarin Sadie is opgegroeid, samen met een hoop geld. Het huis waarvan Sadie had gezworen er nooit meer een voet over de drempel te zetten. Maar aan de erfenis hangt een voorwaarde: het geld wordt alleen uitgekeerd als Robin haar schooltijd op Ashams doorbrengt, Sadies oude school die nog regelmatig in haar ergste nachtmerries voorkomt. Maar Sadie heeft geen keuze, zonder de erfenis kan ze Robins opleiding niet betalen.
Al op de eerste schooldag blijkt dat Ashams niets is veranderd: de andere meisjes zijn aasgieren en hun moeders zo mogelijk nog erger. Robin wordt buitengesloten en vreselijk gepest. Terwijl Sadie uit alle macht probeert haar dochter gerust te stellen en het beladen politieke spelletje op het schoolplein te navigeren, wordt de sfeer steeds grimmiger. Als Sadie een dode vogel en een aan Robin gericht briefje vindt, realiseert ze zich pas echt hoe gevaarlijk de situatie is. Is ze wel in staat om haar dochter te beschermen?
Favoriete quote?
Nice, middle-class, white men like you. They’ll look at you and decide they don’t want to destroy your life. Maybe you did do it, but they won’t care about that.
Deze quote kwam zonder twijfel het hardst binnen omdat het de harde realiteit is. Sadie moet namelijk in de rechtbank een jongeman verdedigen die schijnbaar foutief wordt beschuldigd van seksueel misbruik bij een minderjarige. Of hij het écht niet gedaan heeft, weet niemand zeker. Maar wie zal de volksjury eerder geloven? Een meisje dat zich al eens schuldig maakte aan een leugentje, of een succesvolle jonge witte man…?
Waarom moet je ‘m absoluut lezen?
Exact een jaar geleden nam ik de #FlairBookClub ook voor mijn rekening en toen bracht ik ‘Bloedsinaasappel’ van Harriet Tyce. Het boek blies me omver en las als een trein, dus je kan je al inbeelden hoe graag ik ‘Alles komt goed’ wilde verslinden. En ja hoor: wat een voltreffer!
Dit boek zoog me naar binnen vanaf de eerste bladzijde, al lijkt het in het begin helemaal niet op een thriller. Omwille van de setting in een school en de familievete, had ik eerder het gevoel in een familiedrama beland te zijn. Dit boek katapulteert je niet meteen in een sinister verhaal, zoals bij andere thrillers vaak het geval is, maar zorgt ervoor dat je er rustig aan en haast ongemerkt in verwikkeld raakt. Door die manier van schrijven voelde het alsof ik het verhaal samen met de personages ervoer. En eens zij in dat duister gat beland waren, voelde het voor mij ook als een point of no return.
‘Alles komt goed’ is dus, net zoals ‘Bloedsinaasappel’, absoluut geen klassieke thriller. De manier waarop maatschappelijk relevante onderwerpen in een duister jasje worden gehuld, deed me echt nadenken over hoe onze maatschappij in elkaar zit. Harriet Tyce zette me middenin een wereld waarin torenhoge professionele ambities een gezin uit elkaar rijten, jonge meisjes niet geloofd worden wanneer ze eindelijk de moed verzamelen om misbruik aan te klagen en competitiedrang op school kinderen én ouders in monsters verandert… En als ik eerlijk ben, ligt die niet zo ontzettend ver van de wereld waar we nu in leven.
Ik kan dit boek niet vaak genoeg aanraden, maar beloof me één iets: lees het einde niet voor het er tijd voor is. De schok op de laatste pagina is het waard om 350 pagina’s voor door te zetten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier