‘De minibieb’ is de debuutroman van de Britse Tessa Bickers.
‘Een liefdesverhaal met een glansrol voor boeken én rouwen’
Yes, het is tijd voor een nieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een redactrice je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je maar niet kan wegleggen. Moderedactrice Chloë tipt je ‘De minibieb’, de debuutroman van de Britse Tessa Bickers. Een liefdesverhaal met een glansrol voor boeken én rouwen.
Waarover gaat ‘De minibieb’?
Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil. Dan zet ze per ongeluk haar favoriete boek, een oude paperback vol aantekeningen, in de minibieb om de hoek, en opeens verandert alles.
Wanneer James een met notities gevuld boek in de minibieb vindt, is dat het begin van een gesprek dat zijn leven verandert. Hij schrijft terug, en nodigt uit verder te praten in de marges van zíjn favoriete boek.
Voor ze het weten, betekent hun conversatie-in-boeken meer voor Erin en James dan ze ooit hadden kunnen denken. Maar hoe zal Erin reageren als ze ontdekt dat haar nieuwe penvriend de persoon is die jaren geleden haar leven heeft verwoest?
Favoriete quote?
‘Maar probeer gewoon naar je eigen gedrag te kijken en ook naar dat van anderen. Het heeft soms meer nut om na te denken over hoe je jezelf kunt verbeteren dan om je te richten op wat andere mensen verkeerd hebben gedaan. Want die kun je niet veranderen, maar jezelf wel.’
Eén ding mag wel duidelijk zijn: aan betekenisvolle passages geen gebrek in dit boek. Net omdat er thema’s als verliefdheid, verlies en vergeving besproken worden, ben ik ervan overtuigd dat er voor élke lezer diepzinnige quotes te sprokkelen vallen. Mijn keuze viel echter op bovenstaande quote van Georgia, Erins zwangere zus. Tijdens een restaurantbezoekje bespreken de twee Erins eerste bezoek aan een therapeut en kan Georgia, die zelf therapeut is, het niet laten om ook met wijze woorden te komen.
Het is verleidelijk om in de slachtofferrol te kruipen als iemand jou onrecht heeft aangedaan. Maar als je jezelf de tijd hebt gegund om er verdrietig over te zijn, ben je het jezelf ook verplicht om verder te gaan en opnieuw (levens)vreugde te ervaren. Georgia’s quote vat Erins grootste struikelblok in het boek dan ook in één zin samen. Net daarom vond ik hem zo krachtig.
Waarom moet je ‘m lezen?
De ontluikende liefde tussen Erin en James is één ding, maar er valt zoveel meer te vertellen over ‘De minibieb’. Of je nu liefdesverdriet hebt/had, een dierbare verloor, een moeilijke band hebt met je familie of met pestgedrag te maken kreeg: Tessa’s debuutroman voelt van tijd tot tijd als een warme deken. Er zijn herkenbare situaties, gedeelde vreugde én verdriet. Want ja, de passages over het verliezen van een dierbare en hoe ermee om te gaan kunnen best hard binnenkomen.
Als het de meeslepende verhaallijn niet is die ervoor zorgt dat ‘De minibieb’ als een trein leest, dan wel het afwisselend perspectief van Erin en James. Hoe reageert de ene op de kantlijnnotities van de andere? Welk boek wordt het volgende discussiepunt? Welk afschuwelijk feit heeft zich in het verleden afgespeeld om zoveel wrok te koesteren tegen iemand? Je wil er liefst gisteren al achtergekomen zijn. Nog een pluspunt: er zijn geen hoofdstukken die meer dan dertig pagina’s tellen, wat ik persoonlijk alleen maar motiverend vind om ‘s avonds laat toch nog dat extra stukje te lezen.
Als ik dan toch één puntje van kritiek mag geven, gaat het om de uitwerking van hoofdpersonage Erin. Haar koppigheid zorgt ervoor dat je soms weleens met je ogen moet draaien en luidop zegt: gun jezelf nu toch eens het geluk en kom dat verdomde bed uit. Het feit dat ze zich in zelfmedelijden wentelt, is realistisch, maar het duurt naar mijn gevoel iets te lang.
‘De minibieb’ van Tessa Bickers – € 20
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier