‘Mijn vriend vroeg me of alles oké was omdat ik luidop schrok van wat er in het boek gebeurde.’
‘““De opportunist”” schotelt je de ene plottwist na de andere voor’
Yes, het is tijd voor een nieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een redactrice je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen. Deze week tipt redactrice Dewy je ‘De opportunist’ van Elyse Friedman, een roman met de ene plottwist na de andere.
Waarover gaat ‘De opportunist’?
Alana Shropshire is een alleenstaande en hardwerkende moeder die haar handen vol heeft aan haar baan bij een lokaal opvangcentrum voor vrouwen. Daarbovenop heeft haar dochtertje, waarmee ze een geweldige band heeft, extra zorgen nodig door een chronische ziekte. Jaren geleden sloot ze zich af van haar steenrijke vader en haar twee broers en dat lukte aardig, tot die broers haar opnieuw contacteerden omdat pater familias wil trouwen met een veertig jaar jongere verpleegster – of volgens hen, met zijn geld. Ze stellen haar voor om terug naar haar ouderlijk huis te gaan om er een stokje voor te steken en hun vader, of vooral het familiefortuin, te beschermen. Eens ze daar aankomt, blijkt de ene na de andere leugen boven water te komen en worden vreselijke familiegeheimen onthuld.
Favoriete quote?
Mijn man vindt mij een enorme zeur, maar weet je wat ik zeg als hij daarover begint? Ga dan eens bij jezelf te rade, Ronald. Want je weet donders goed dat een zeurende vrouw eigenlijk gewoon voor een waardeloze man staat.
p 179
Doorheen het boek worden de vrouwen in de familie naar beneden gehaald door de mannen. Dat laten ze niet zomaar aan zich voorbijgaan – om erachter te komen hoe ze die problemen tackelen, moet je het boek lezen. Maar één ding is zeker, van die ‘you go, girl’-momenten zal je sowieso hebben. Alana is een zelfstandige alleenstaande moeder én werkt ook nog eens voor een opvangcentrum voor vrouwen, de verloofde van Alana’s vader is een verpleegster die sterk in haar schoenen staat. Als dat al geen goede voorbeelden zijn…
Net daarom komt deze quote zo hard binnen vind ik. Het is iets om over na te denken, iets wat elke vrouw in haar achterhoofd zou moeten houden als ze met verwijten geconfronteerd wordt. Want eerlijk, als er geen reden is om te zeuren, dan doe je dat toch ook niet?
Waarom moet je ‘m absoluut lezen?
Het boek was letterlijk een rollercoaster van emoties: begrip, onbegrip, angst, sterke afkering, medelijden, woede, liefde, hebzucht, kracht,… Ik wist op een gegeven moment niet meer wat er gebeurde. Begrijp me niet verkeerd, het verhaal is van het begin tot het einde goed te volgen en is daarbovenop erg vlot geschreven. Toch wist ik niet wat er aan de hand was, zo’n familiedrama! Ik kan niet op één hand tellen hoe vaak ik dacht: no way, dit kan niet. En laat zo’n psychologisch spelletje nu net zijn waar ik zo van geniet – in een boek uiteraard.
Ik meen het als ik zeg dat ik nooit zoveel plottwists na elkaar had verwacht. Het leuke aan deze roman is dat je telkens denkt te weten wat er aan de hand is, tot het verhaal een zotte wending neemt. Mijn vriend vroeg me op een gegeven moment of alles oké was omdat ik luidop schrok van wat er in het boek gebeurde. Mijn mond viel meerdere keren open, maar die laatste bladzijde was wel écht het toppunt.
Want echt, al was het hele boek saai en slecht – wat trouwens helemaal niet is, integendeel! –, dan nóg zou die laatste pagina het goedmaken. Gelukkig is de aanloop ook zo sterk. Het boek leest zo vlot, het lijkt wel een film vol spannende scènes waarvan je op het einde denkt: nog is! Het zal dus niet lang duren voor ik het boek voor een tweede maal opensla.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier