'Het leest ook net als hun podcast: heerlijk nonchalant, en met een (al dan niet ongepast) grapje tussendoor.'
‘De Volksjury’ van Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck is even verslavend als hun podcast
Elke maand tipt een van onze redactrices je een must-read. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wil dat ze eindigen. Redactrice Jolien las ‘De Volksjury’ van podcasters Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck.
Een paar weken geleden stond ik voor de zoveelste keer in de file toen ik besloot om, kwestie van mijn tijd toch een beetje nuttig te besteden, Vlaanderens populairste podcast een kans te geven. A bit (lees: very, very) late to the party, maar ik heb het nu eenmaal meer voor true-crimeseries dan voor podcasts. Dacht ik. Want sinds die bewuste woensdagavond in de file ben ik verknocht aan ‘De Volksjury’. Ik ben zelfs zó bezeten door de cases die Silke en Laura brengen dat ik nu ook hun eerste, al even verslavende, boek las.
Waarover gaat ‘De Volksjury’?
In hun boek gaan Laura en Silke zoals gewoonlijk dieper in op een aantal spraakmakende (on)opgeloste moordzaken – denk: Amanda Knox, De parachutemoord en András Pándy. Daarvoor doen ze nu voor het eerst beroep op enkele experten in het vak, waaronder wetsdokter Werner Jacobs, advocaat Jef Vermassen en wijlen journalist Peter R. de Vries. In het boek geven zij een sluitend antwoord op vragen als ‘Werken de media copycats in de hand?’ en ‘Hoe plan je de perfecte moord?’.
Favoriete quote?
Uiteraard vind je in ‘De Volksjury’ geen romantische of melige quotes, maar dat hoeft ook niet. Ook sommige feiten kunnen interessant zijn om te lezen en je zelfs kippenvel bezorgen. Zoals de inleiding van het lugubere hoofdstuk dat Laura en Silke aan de Slachter van Bergen, een seriemoordenaar die actief was tussen 1996 en 1997, wijden.
‘Het is 1997 en België huivert. Alweer. Een jaar eerder leerde ons land Marc Dutroux kennen. In het najaar zal András Pándy worden gearresteerd op de verdenking van het uitmoorden van zowat al zijn familieleden. En er blijkt nog plaats te zijn voor een extra monster.‘
Waarom moet je ‘m lezen?
Moeten is veel gezegd, want niet iedereen is even dol op gruwelijke moord- en verdwijningszaken, en misschien maar goed ook. Maar wie true crime toch een kans wil geven of helemaal in de ban is van spraakmakende moordzaken, kan ik dit boek alleen maar aanraden. En wie dacht dankzij de gelijknamige podcast alles al te weten, heeft het goed mis. Dankzij hun verschillende grote bronnen (hallo, ze spraken met Jef Vermassen!) geven Laura en Silke een nieuwe draai aan waar ze al zo goed in zijn: je meenemen naar het moment van de feiten en ze ook echt beleven. Als getuige, slachtoffer, politieagent of misschien zelfs wel als moordenaar.
Wel leest het – trouwens zeer verslavende, je kan het niet wegleggen! – boek als de podcast: heerlijk nonchalant, en met een (al dan niet ongepast) grapje tussendoor. Ik hoor hen de verhalen zo luidop vertellen! En die verhalen zijn zorgvuldig uitgekozen: Laura en Silke brengen in ‘De Volksjury’ zowel bekende cases (denk aan de parachutemoord, Natalee Holloway en Nicky Verstappen), maar ook minder bekende zaken. Ook een doorgewinterde true crimefan blijft na het lezen zeker niet op zijn honger zitten. Al smaakt dit boek wel naar meer!
‘De Volksjury’ van Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck – € 22,99 – Borgerhoff & Lamberigts via Bol.com
Meer boeken die je wil lezen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier