'Het boek laat je achter met een dubbel gevoel. Het is hilarisch, maar ook pijnlijk herkenbaar.'
‘Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen’ is een eyeopener verhuld onder een laag humor
Yes, het is hoog tijd voor een gloednieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een van onze redactrices je een must-read. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wilt dat ze eindigen. Deze week tipt redactrice Herlinde ‘Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen’. Daarin geeft Sarah Cooper tips aan vrouwen om het te maken in de zakenwereld zonder op de tenen van hun mannelijke collega’s of bazen te trappen. Dit boek is uiteraard helemaal ironisch bedoeld en toont aan dat het voor vrouwen nog steeds moeilijk is om op professioneel vlak serieus genomen te worden.
Waarover gaat ‘Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen’?
Sarah Cooper werkte voor onder andere Yahoo! en Google. Daar ondervond ze aan den lijve hoe moeilijk het nog altijd is om als vrouw serieus genomen te worden op professioneel vlak. Ambitieuze vrouwen die een succesvolle carrière nastreven zijn immers eng. Ze schreef er het ironische boek ‘How to Be Succesful Without Hurting Men’s Feelings’, of in het Nederlands ‘Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen’ over. Daarin geeft ze tweehonderd pagina’s lang tips over hoe je als vrouw vooral niet bedreigend overkomt, je wegcijfert, zo min mogelijk opvalt en vooral: het grote – en fragiele – ego van je mannelijke collega’s en bazen niet kwetst. Sarah meent hier natuurlijk geen woord – meer zelfs: geen letter – van en hoopt van harte dat elke vrouw de figuurlijke ballen heeft om net het tegenovergestelde te doen.
Favoriete quote
‘Kun je nu succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen? Nee, dat kun je niet. Wees gewoon succesvol, of je nou hun gevoelens kwetst of niet. Want dat is hun probleem, niet het jouwe.’
Waarom moet je ‘m absoluut lezen?
Met humor kan je iets makkelijker gevoelige onderwerpen aankaarten. Neem dit boek dus niet met een korrel zout, maar met een berg van het formaat Mount Everest. Het boek laat je eigenlijk achter met een dubbel gevoel. Je zal vaak lachen omdat Sarah Coopers voorbeelden en tips hilarisch zijn. Maar het is ook pijnlijk om te lezen, want er komen gegarandeerd situaties aan bod die je zelf ooit meemaakte. Denk maar aan die keer dat je bij je sollicitatiegesprek of mondeling examen geen rokje of decolleté durfde te dragen omdat je niet wilde dat je prof afgeleid zou zijn of je toekomstige baas je niet zou aannemen omwille van je échte kwaliteiten. Het is een echte eyeopener die verhuld zit onder een dikke laag humor.
Haar betoog is niet enkel een ‘sneer’ naar mannen, want wij vrouwen maken ons soms zelf schuldig aan vooroordelen. We denken automatisch dat mannen op de werkvloer een lage(re) dunk van ons hebben en geïntimideerd zijn als we succesvol zijn. We focussen daarom op hoe we hen toch een goed gevoel kunnen geven, terwijl dat helemaal niet onze prioriteit zou moeten zijn. De conclusie van Sarah is er dan ook boenk op: ‘Meer regels voor hoe wij moeten veranderen om te kunnen omgaan met hun problemen zullen ons niet helpen. Wat wel helpt, is als er meer van ons komen. Veel meer. Overal. Dus laat jezelf zien! En wees zo bedreigend of niet-bedreigend als je zelf wilt.‘
Tot slot leest het boek enorm vlot, waardoor zelfs de minst fervente lezers zich er met gemak doorworstelen. Er staan namelijk veel grappige illustraties en doe-opdrachten in. Denk maar aan een lijstje met kapsels en kledingopties die je beter kan vermijden als je een goede eerste indruk wil maken tijdens je sollicitatie, een paar lege pagina ‘s die je kan volkrabbelen als de heren aan het woord zijn en je hen uiteraard moet laten uitspreken, snorren om uit te knippen en op je gezicht te plakken zodat de mannen je direct serieuzer nemen, eerste hulp bij ongewenste intimiteiten zodat je de perfecte reactie hebt als het weer eens gebeurt en prestatiebuttons voor mannen zoals ‘Ik gaf iemand anders het laatste woord’ om hen te overladen met complimentjes voor zaken die eigenlijk doodnormaal zijn.
Spreken als een man, maar toch als vrouw gezien worden.
Spreken als een man, maar toch als vrouw gezien worden.
Niet-bedreigende leiderschapsstrategieën voor vrouwen.
Niet-bedreigende leiderschapsstrategieën voor vrouwen.
© Illustraties Anderz
Nog meer boekentips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier