Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Moderedactrice Chloë las ‘Je bent hier’, de gloednieuwe roman van ‘One Day’-auteur David Nicholls.

‘Niet zo hartverscheurend als ““One Day””, maar wel warm, komisch en soms bijzonder confronterend’

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Yes, het is tijd voor een nieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een redactrice je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je maar niet kan wegleggen. Moderedactrice Chloë tipt je ‘Je bent hier’, de gloednieuwe roman van de Britse bestsellerauteur David Nicholls, bekend van ‘One Day’. Een liefdesverhaal dat warm én komisch is, maar je ook flink aan het denken zet.

Waarover gaat ‘Je bent hier’?

Marnie is vastgelopen: ze is eenzaam, woont in een klein appartement in Londen van waaruit ze ook werkt, en het voelt alsof het leven aan haar voorbijgaat. Michaels leven werd op z’n kop gezet toen zijn vrouw hem verliet. Hij trekt zich steeds meer terug en zoekt zijn toevlucht in lange wandelingen door het Engelse landschap.

Wanneer hun gezamenlijke vriendin Caro hen samenbrengt, en het zeer Engelse weer de plannen nog wat spannender maakt, worden Marnie en Michael gedwongen elkaar beter te leren kennen op een van de mooiste wandeltochten door Engeland – van de westkust naar de oostkust. Er ontstaat een voorzichtige vriendschap, maar die komt al snel onder druk te staan door de uitdagingen van de reis.

Favoriete quote?

Tweeënveertig, de som van zes maal zeven, formeel gezien van middelbare leeftijd, maar dan wel helemaal aan het begin daarvan en was tweeënveertig niet een speciaal getal? Maar het was nog beter als je de kindertijd ervan aftrok – zestien, nee, achttien jaar -, want dan was hij pas vierentwintig jaar volwassen.

Eén ding mag wel duidelijk zijn: aan betekenisvolle quotes geen gebrek in dit boek. Aan het eind van het verhaal was er eigenlijk nog een straffere quote van Marnie, maar die verzwijg ik wijselijk om de leespret niet te bederven. Mijn keuze viel vervolgens op bovenstaande quote van Michael. Tijdens de wandeling mijmert hij tijdens een gesprek met bestie Caro over zijn leeftijd.

Hoewel hij het idee heeft dat z’n leven al voorbij is, bewijst een kleine, pientere rekensom het tegendeel. Sinds er dertig op mijn teller staat, heb ik het soms ook best lastig met m’n leeftijd. Misschien nog meer met de druk die de maatschappij je daarbij oplegt. Had ik al een eigen woonst moeten hebben op mijn dertigste? Een overwoekerde tuin die ik met de grootste tegenzin zou onderhouden? Misschien zelfs een krijsend kind? Eigenlijk ben ik nog maar 12 lengtes jong, dus waar zit ik in godsnaam over te piekeren, toch? 😉

Waarom moet je ‘m lezen?

Nadat ik me de ogen uit m’n kop had gejankt bij de Netflix-serie ‘One Day’, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van David Nicholls uit 2009, keek ik bijzonder hard uit naar deze gloednieuwe liefdesroman. De manier waarop David alledaagse dingen namelijk weet te romantiseren, is echt ongezien. Maar ook verdriet zo tastbaar maken dat je jezelf haast slecht voelt, kan ‘ie als de beste.

Spoiler alert: er rolden deze keer geen tranen over m’n wangen, maar dat neemt niet weg dat dit boek echt wel een plekje verdient op je leeslijst. Het is een boek dat vlot wegleest, bulkt van (h)eerlijke personages en je haast doet uitkijken naar pijnlijke blaren op je voeten door splinternieuwe wandelschoenen.

Halfweg het boek merk ik dat ik me het meest kan vinden in Marnie. De manier waarop ze mannen omschrijft (’Ze verliezen net als stenen hun glans als je ze mee naar huis neemt’) en het feit dat ze uitkijkt naar de schemering zodat het sociaal acceptabel is om onder de dons te kruipen, is zo herkenbaar dat het lachwekkend wordt.

Nee, Marnie en Michael zijn duidelijk op de vlucht voor sociale interactie. Misschien zelfs op de vlucht voor zichzelf. Maar zoals David het zo mooi kan kaderen, is het nooit te laat om een nieuwe start te nemen. Een boodschap die me sinds het omdraaien van de laatste pagina bijzonder nauw aan het hart ligt.

Bottom line. Wie eens even wil uitblazen, lachen of op zoek is naar een streepje zelfreflectie: ‘Je bent hier’ heeft het wat mij betreft allemaal.

‘Je bent hier’ van David Nicholls – € 22,99

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '