Het is bewezen dat lezen veel voordelen heeft voor je mentale en fysieke gezondheid, maar soms kan je je er gewoon niet tot aanzetten. Gelukkig zijn er – net als bij een writer’s block – ook manieren om een reader’s block tegen te gaan.
Zelfs mensen die altijd een boek bij de hand hebben, op hun nachtkastje of in de handtas, hebben soms moeite om het open te slaan. Dat is helemaal niet raar, want net als schrijvers soms niets uit hun pen krijgen, kunnen fervente lezers soms de woorden voor hun ogen zien dansen.
Maar er is overal een oplossing voor, zelfs voor de reader’s block. Want uit de duizenden boeken die je zou kunnen lezen, is er vast één die je weer weet vast te grijpen en je een stapje dichter brengt dat leesdoel op Goodreads.
Zet een timer.
Tijdens een reader’s block kan een boek nog maar oppakken al een hele uitdaging zijn. Jezelf meteen voornemen om uren aan een stuk te gaan lezen, is dus net iets te veel van het goede. De oplossing ligt echter voor de hand: zet een timer in. Begin desnoods met tien minuutjes en lees tot de bel rinkelt. Het is vaak die eerste kleine stap die het moeilijkst is, en dan heb je hem toch maar mooi gezet.
Zoek naar specifieke reading slump-boeken.
Ja hoor, er bestaat zoiets als reading slump-boeken. De auteur heeft ze natuurlijk niet specifiek daarvoor geschreven, maar dat wil niet zeggen dat ze niet effectief zijn. Je moet maar even zoeken op YouTube en je komt al filmpjes tegen vol boeken die lezen als een trein en je in no time uit die reader’s block halen. Mijn persoonlijke favoriet hiervoor? ‘Daisy Jones & The Six’ van Taylor Jenkins Reid.
Lees je favoriet opnieuw.
Er is altijd wel dat ene boek dat je nooit meer zal vergeten en altijd een belangrijk plekje in je hart zal hebben. Dat boek kan wel eens dé manier zijn om je uit je reader’s block te bevrijden. Je weet hoe het gaat, waar je je aan kan verwachten, hoe lang het is én dat je het prachtig vindt. Er is dus geen enkele reden om je favoriete boek niet opnieuw te lezen op dit moment.
Probeer een luisterboek.
De tijd dat we boeken alleen nog maar ‘old school’ al lezend kunnen verslinden, ligt duidelijk achter ons. Als je dus even geen zin hebt om je ogen over de pagina’s te laten glijden, kan je je toevlucht zoeken in luisterboeken. Als je opnieuw merkt hoe het voelt om verliefd te worden op een verhaal, is de kans groot dat die stap naar lezen snel gezet wordt.
Ga voor een dun boek.
De angst voor dikke boeken heerst onder veel lezers. Van helemaal niks kunnen lezen naar een klepper van 700 pagina’s gaan is natuurlijk ook een heel grote stap. Begin dus met iets kleins. Dat kan een kortverhaal zijn van 50 pagina’s, of een roman van 250. Kijk maar wat jij kort genoeg vindt, zodat het openen van het boek niet als een reusachtige commitment voelt.
Slow readen.
Een van mijn persoonlijke favorieten om mezelf er zachtjes toe aan te zetten meer te lezen, is slow reading. Eén keer per maand vertoef ik een uur lang na sluitingstijd in een boekenwinkel/koffiebar, om me in stilte te laten opslorpen door een boek. Samen in stilte apart lezen, motiveert je meteen. Slow readen is er ondertussen in Leuven en Antwerpen.
Probeer een ander genre.
De laatste tip is misschien nog de meest avontuurlijke: kies eens een ander genre uit het boekenrek. Ben jij normaal gezien verknocht aan romantische verhalen? Ga eens voor een thriller! Je zal verbaasd zijn hoe sommige verhalen je helemaal kunnen opslorpen. Laat psychologische romans of historische fictie je ook zeker niet afschrikken. En voor een beetje nostalgie plan je toch gewoon even een bezoekje aan de young adult-afdeling in de bib? Verras jezelf en je bent zo uit die reader’s block.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier