Redactrice en boekenwurm Annelies tipt haar favoriete vrouwelijke auteurs.
7 vrouwelijke auteurs die je niet wil missen op Internationale Vrouwendag
Vandaag zetten we vrouwen extra in de verf en dat trekt redactrice/boekenwurm Annelies (@annelieshart) maar al te graag naar de literaire wereld. Ze leest haast uitsluitend werken van vrouwelijke schrijfsters en dit zijn een paar auteurs die je volgens haar echt niet mag missen.
Caroline O’Donoghue
Caroline O’Donoghue
Soms maakt een auteur zoveel indruk op me, dat ik zelfs na één boek weet dat ik al haar andere ook wil lezen. Caroline O-Donoghue is zo iemand. Van haar las ik ‘De Rachel-Affaire’. Dat boek gaat over liefde, vriendschap, fouten maken, het noorden kwijt zijn en opnieuw beginnen. O’Donoghue beschrijft situaties en personages op zo’n genuanceerde en gelaagde manier dat het boek geen intense wendingen of ongeloofwaardige gebeurtenissen nodig heeft om je geboeid te houden. Die ‘echtheid’ maakt dat je hun handelingen niet gaat afkeuren, maar er net jezelf in gaat herkennen. Pijnlijk, maar helend.
Taylor Jenkins Reid
Taylor Jenkins Reid
Deze naam heb je vast al voorbij zien komen, want Taylor Jenkins Reid is het brein achter hits als ‘The Seven Husbands of Evelyn Hugo’ en ‘Daisy Jones & The Six’. Als zij een boek uitbrengt, kan ik met zekerheid zeggen dat het een van m’n nieuwe favorieten wordt. TJR heeft dan ook de gewoonte om te schrijven over sterke vrouwen, of het nu in haar romantische boeken is, of in de boeken die verwijzen naar (oud) Hollywood. Haar nieuwste vertaling in het Nederlands ‘One True Loves’ heeft mij, als iemand die bijna nooit huilt, zelfs tot tranen gebracht.
Harriet Tyce
Harriet Tyce
Thrillers die je op het puntje van je stoel zetten, complexe personages (vrouwelijke) personages bevatten en doorheen de akelige elementen ook maatschappelijk relevante thema’s aankaarten? Laat dat maar over aan Harriet Tyce. Ik heb ‘Bloedsinaasappel’ en ‘Alles komt goed’ verslonden en in beide gevallen had ik het gevoel midden in de actie te staan. Een pluspunt: ik kon de twists niet raden!
Griet Op de Beeck
Griet Op de Beeck
Dit is de vrouw die mij na een lange pauze terug aan het lezen wist te brengen. Haar boeken zijn uit het leven gegrepen, bevatten geen onnodige sensatie om het plot aan te dikken en zetten je aan het denken. Ik heb ze allemaal in m’n kast staan, wachtend tot ik er genoeg van vergeten ben om ze opnieuw te lezen.
Gabrielle Zevin
Gabrielle Zevin
Als je af en toe eens een kijkje neemt op #Booktok heb je Gabrielle Zevin vast al zien passeren, of toch haar boek ‘Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow’. Een absolute topper over een intense vriendschap tussen twee jonge mensen die samen een bedrijf in videogames opstarten. Toch heeft ze dit lijstje pas echt bereikt toen ik ‘The Storied Life of AJ Fikry’ gelezen heb. Zevin won mijn hart met haar emotioneel geladen en toch grappige verhaal in ‘AJ Fikry’ en met haar intense en waarheidsgetrouwe beschrijving van mentale struggles in ‘Tomorrow’.
Zita Theunynck
Zita Theunynck
Een Vlaamse auteur om in het oog te houden, is Zita Theunynck. Ze bracht haar eerste boek, ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’, uit in 2017 en kwam eind 2023 naar buiten met ‘Dit is niet wat er zal gebeuren’. Met haar eerste boek won ze mij voor zich met haar vlotte schrijfstijl en levensechte personages, terwijl haar tweede boek keihard binnenkwam omwille van het thema: een moeilijk fertiliteitstraject. Zita beschrijft haar eigen weg van kinderwens naar bevalling, schuwt geen enkel moeilijk moment, maar weet ook te relativeren met een portie (droge) humor. Een aanrader!
Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichie
Enkele jaren geleden las ik ‘Americanah’ van Chimamanda Ngozi Adichie en sindsdien kan ik het boek niet vergeten. Als feminist schrijft deze auteur een heleboel boeken die je als vrouw, ongeacht je afkomst, geloof of huidskleur, gelezen wil hebben. ‘Americanah’ is fictie, maar daarom niet minder realistisch. Het schetst het verhaal van een jonge Nigeriaanse vrouw die in Amerika gaat studeren. Ook haar non-fictie boek ‘We moeten allemaal feminist zijn’, dat beschrijft hoe het is om feminist te zijn in de 21ste eeuw, is absoluut het lezen waard.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier