Redactrice/boekenwurm Annelies tipt ‘Yellowface’, een boek dat je volledig in de ban houdt.
‘Ik heb nog geen enkel hoofdpersonage zo gehaat als June van ““Yellowface””’
Yes, het is tijd voor een nieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een redactrice je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je maar niet kan wegleggen. Redactrice en diehard boekenwurm Annelies (27) tipt ‘Yellowface’ van Rebecca F Kuang: ‘Ik wil nu alles van deze auteur lezen’.
Waarover gaat ‘Yellowface’?
Athena Liu is een Aziatische vrouw met een heleboel bestsellers en June Hayward is witte vrouw met een geflopte debuutroman. Wanneer June per toeval getuige is van Athena’s dood, beseft ze dat dit haar kans is om beroemd te worden. Want wat als ze het net voltooide manuscript van haar vriendin steelt, onder haar eigen naam publiceert en ook nog eens een nieuwe, raciaal ambigue identiteit aanneemt? De leugens stapelen zich op en een socialemediaschandaal dreigt June te ontmaskeren. Hoever zal ze gaan om haar gestolen succes te beschermen?
Favoriete quote?
Het internet is gestoord, niet ik. Het zijn de bende strijders voor sociale rechtvaardigheid, deze witte op macht en invloed beluste ‘bondgenoten’, en Aziatische, aandacht zoekende activisten die zich misdragen. Ik ben niet de boosdoener, ik ben het slachtoffer.
P148
Dit is een van de sterkste quotes van het boek, omdat het precies weergeeft hoe June kijkt naar haar situatie. Wanneer alsmaar meer mensen beginnen te vermoeden dat June het manuscript van haar overleden vriendin gestolen heeft en bewust doet alsof ze zelf van Aziatische origine is, krijgt de auteur te maken met een stevige portie internethaat. June blijft zichzelf ervan overtuigen dat dit een barmhartige daad was en dat als het racistisch of fout is, daar ook een publiek voor is.
Waarom moet je ‘m lezen?
Ik heb erg lang uitgekeken naar de vertaling van dit boek, maar was ook wat terughoudend. Een roman waar zo’n grote hype rond hangt, stelt mij meestal teleur. Alleen was dat bij ‘Yellowface’ absoluut niet het geval. Dit is tot nu toe de meeste veelzijdige, boeiende, controversiële, verslavende en literair sterke roman dit ik dit jaar al gelezen heb.
Rebecca F. Kuang kruipt in de huid van haar hoofdpersonage June door het volledige verhaal te schrijven in de ik-persoon. Als lezer weet je dus alles wat June denkt, doet en overweegt. Je zit in haar hoofd terwijl ze het manuscript steelt, bewust kiest voor een Aziatisch klinkende familienaam én een auteursfoto laat nemen waarop ze toch een tikkeltje Chinees lijkt. Ik hing meermaals met plaatsvervangende schaamte, een open mond en pure frustratie boven de pagina’s. Ik heb nog geen enkel personage zo hard gehaat als June, maar tegelijkertijd heeft geen enkel personage me al zo hard in de ban gehouden. En die pluim kan ik enkel maar op de hoed van de auteur zetten.
Wat ik zo sterk vind aan ‘Yellowface’ is de manier waarop het een heleboel zeer actuele thema’s aan de man brengt. Je krijgt in dit boek onder andere te maken met plagiaat, racisme, jeugdtrauma en cancel culture. Vooral de manier waarop Kuang dat laatste onderwerp uitwerkt, laat me niet los. Ze laat namelijk op een pijnlijk confronterende manier zien welke gevaren er hangen aan internethaat en iemand cancellen. Het kan onschuldige mensen onderuit halen en schuldige mensen net een reden geven om zichzelf als slachtoffer te profileren want ‘niemand verdient het om zo gehaat te worden’. Klinkt dat bekend, June?
Het hoofdpersonage is dus compleet gedesillusioneerd, maar tegelijkertijd ook heel slim en listig. Dit boek is een literair hoogstandje dat je niet meer loslaat. En wat Rebecca F. Kuang betreft? Zij is een auteur van wie ik nu dus alle boeken wil lezen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier