Welke boom haal jij dit jaar in huis?
O DENNENBOOM: plastic of echt, wat is de meest milieuvriendelijke kerstboom?
Sinterklaas is bijna in ons land en dat betekent dat we onze kerstboom ein-de-lijk vanonder het stof mogen halen. Of hem kunnen uitkiezen in een tuincentrum of boomgaard, natuurlijk. Maar wat is nu eigenlijk de meest milieuvriendelijk kerstboom? De ‘echte’ spar of zijn plastic broertje?
Kiezen voor een lekker ruikende spar die de kerstsfeer naar een hoger niveau tilt of toch maar die plastic boom die geen naalden verliest nog maar eens van de zolder halen? Het is elk jaar weer een moeilijke keuze om te maken. Misschien kan je op basis van de meest milieuvriendelijke boom sneller beslissen.
Het magische getal 8
Het is natuurlijk niet zo evident om de impact van een plastic kerstboom te vergelijken met de impact van eentje die in de buitenlucht groeide. Twee dingen hebben ze in ieder geval wel gemeen: hoe langer je ze laat staan, hoe beter ze zijn voor het milieu. Gebruik je je plastic kerstboom meerdere jaren na elkaar? Des te beter. Plant je de echte kerstboom na de kerstperiode in je tuin en laat je ‘m daar mooi staan? Ook goed.
Gebruik je je nepkerstboom langer dan acht jaar, dan is ie milieuvriendelijker dan een echte.
Een kunstkerstboom gaat jaren mee, maar de productie en afvalverwerking ervan vraagt veel meer uitstoot dan die van de echte boom. Hoe langer je de plastic boom dus laat staan, hoe kleiner je ‘kerstuitstoot’ is. Gebruik je hem langer dan acht jaar? Dan zou het milieuvriendelijker zijn dan elk jaar een nieuwe spar te kopen.
Gloeilampjes vs ledverlichting
Echte kerstbomen worden gekweekt in zogenaamde productiebossen en vragen ook bijzonder veel CO2-uitstoot. Ze belasten het milieu door het gebruik van grond, het vervoeren van fossiele brandstoffen én het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Wie de boom niet verbrandt en hem elk jaar in de tuin plant, zou dan weer een meer ecologische kerst hebben dan mensen met een valse kerstboom die hun boom geen acht jaar na elkaar opstellen.
Je kan natuurlijk ook kiezen voor een alternatieve kerstboom of een imitatieboom huren.
Het is dus een beetje wikken en wegen om te achterhalen of je nu beter een valse of echte boom in huis haalt. Idealiter plant je de boom dus elk jaar in de tuin of gebruik je je plastic kerstboom minstens acht jaar op rij. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een alternatieve kerstboom of een imitatieboom huren om de productie ervan op eigen houtje een beetje in te tomen.
Natuurlijk hebben niet alleen de kerstbomen, maar ook de decoratie en je feestmaaltijd een bepaalde (negatieve) invloed op het milieu. Kies niet voor de oldskool gloeilampjes, maar wel voor ledverlichting en zet dit jaar eens seizoensgebonden én lokale producten op het menu. Origineel én lekker! Je kan er trouwens ook voor kiezen om je cadeautjes in een milieuvriendelijk jasje te steken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier