Op zoek naar je eigen stek? Voor het eerst een woning kopen is vaak een spannend gebeuren waar allerlei vraagtekens bij komen kijken. Weet je niet waar te beginnen en wil je het zorgvuldig aanpakken? Dan kan je rekenen op deze handige tips om succesvol je eerste huis te kopen!
Bepaal vooraf je budget.
Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen wat je maximaal wil uitgeven aan een huis. Hou je daaraan vast, aangezien prijzen in sommige regio’s de pan uit rijzen en het verleidelijk kan zijn om je daarin mee te laten slepen. Vergelijk het een beetje met shoppen: we worden weleens op slag verliefd op een kledingstuk, om achteraf te zien dat het prijskaartje een boosdoener is voor je portemonnee. Dat zou jammer zijn! Maak dus van in het begin voor jezelf duidelijk welk budget je hebt.
Maar dat is niet het enige verstandige aan een vooraf bepaald budget. Tegenwoordig moet je toch zo’n 20 % van de aankoopprijs in eigen handen hebben. Dat kan je dus voor jezelf al gemakkelijk uitrekenen. Hou trouwens ook rekening met bijkomende kosten, zoals registratierechten, dossierkosten, je notaris... Zo voorkom je dat je voor slechte verrassingen komt te staan!
Bepaal waar je precies naar op zoek bent.
De een droomt van een tuintje gericht naar het zuiden, de ander wil veel lichtinval of een open keuken. Je perfecte droomhuis vinden is moeilijk, maar doe op je eerste woning vooral niet te veel toegevingen. Bepaal voor jezelf waar je precies naar op zoek bent en wat je belangrijk vindt in je eigen woning. Hou je wensen voor jezelf helder in je hoofd, en begin zo aan je zoektocht. Op die manier vind je een huis die aan je eigen eisen voldoet en voel je je er ook sneller thuis.
Neem je tijd voor bezoeken.
Heb je een kostenplaatje berekend en weet je waar je naar op zoek bent? Dan kan je zoektocht beginnen. Nu onze woonmarkt onder druk staat, zal je vaak het gevoel krijgen dat je zo snel mogelijk een beslissing moet nemen. Maar laat je vooral niet meeslepen in een verhaal van opbod. Neem je tijd, bekijk alles grondig bij je bezoek en ga desnoods nog eens terug met iemand die verstand van zaken heeft. Een eerste huis kopen is toch een groot engagement, dus zorg ervoor dat je je beslissing weloverwogen neemt.
Doe een realistisch bod.
Heb je gevonden wat je zocht en ben je zeker van je zaak? Dan is het tijd om een realistisch bod te doen, en dit doe je trouwens best schriftelijk via e-mail. Ookal ben je niet zeker van een lening bij de bank, kan je toch al een bod uitbrengen. Dit kan je opnemen als een opschortende voorwaarde in je bod. Wat dat precies is? Een opschortende voorwaarde is een soort overeenkomst waarbij de koper en verkoper hun akkoord laten afhangen van een voorwaarde die nog vervuld moet worden.
Hou goed de administratie bij en teken de akte.
Is je bod aanvaard of kom je tot een overeenkomst? Gefeliciteerd! Dan zal er een compromis worden opgesteld; dat is een voorlopige overeenkomst dat ook bindend is. Hierna krijg je de volgende papieren in handen:
- Het keuringsattest van de elektriciteit
- Het bodem- en EPC-attest
- De stedenbouwkundige inlichtingen
- Een postinterventiedossier
De volgende stap? Je voorschot. Er zal zo’n 10 % van de aankoopprijs gevraagd worden, en dat bedrag zal dan geblokkeerd worden op een rekening bij de makelaar of de notaris. Eens de compromis ondertekend is, krijg je vier maanden de tijd om de akte – de verkoopovereenkomst – te tekenen. Daarvoor moet je eerst je bank op de hoogte houden van de datum, zodat die het bedrag kan overschijven nog voor het tekenen van de akte. Eens dat in orde is, kan je je met trots een huiseigenaar noemen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier