Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Bloomon

Het is eens wat anders dan een pannenkoekenplant.

Flower power: zo maak jij je eigen boeket gedroogde bloemen

Gedroogde bloemen zijn helemaal in. Niet alleen is het duurzaam en leuk om te doen, het resultaat is ook prachtig en een aanwinst voor elk interieur. Ingelijst aan de muur of als boeket in je vaas. Met deze tips van Bloomon maak jij je eigen gedroogde boeket.

Drogen aan de lucht

Een echte must voor het drogen aan de lucht is dat je de bloemen in een warme, droge en goed geventileerde ruimte hangt, zodat je bloemen niet de tijd krijgen om te rotten. Hang ze ondersteboven (met een touwtje aan de steel) minstens 15 cm van het plafond. Op zolder bijvoorbeeld. Als het maar droog is en er genoeg lucht bij kan. Houd ze uit het zonlicht: ga voor een donkere plek. Zo blijft de kleur van de bloemblaadjes mooier.

De bloemen zijn droog als ze knisperig en licht aanvoelen. Dit duurt gemiddeld vier weken, maar soms ook langer. Om te controleren of je stelen goed gedroogd zijn, kun je er een paar in een vaas zetten. Knikken de stelen of buigen ze makkelijk? Dan moet je ze nog een tijdje laten drogen. Als ze goed blijven staan, zijn ze droog.

Om in te lijsten

Bloemen die van nature wat minder vol zijn of kruidgewassen zoals kamille, zijn perfect om te persen en in te lijsten. Je kunt ook alleen de blaadjes van een volle bloem kiezen, de roos bijvoorbeeld. Verschillende veldbloemen bij elkaar of juist een enkel blad of kruid zijn prachtig in een lijst. Speel met verschillende typen lijsten en groottes en hang of zet ze als groep bij elkaar.

Probeer ook eens een gedroogde bloem of plant mét wortel te drogen. De kwetsbare vertakkingen van de wortel zijn gedroogd in een lijstje heel bijzonder om te zien. Naast inlijsten kun je geperste bloemen natuurlijk ook plakken, op grof gerecycled papier bijvoorbeeld. Een verzameling gedroogde bloemen en planten geplakt op papier en gebundeld als boekwerk heet een herbarium. Je kunt er mooie kruidgewassen in bewaren of bloemen waar je een bijzondere herinnering aan hebt. Het is leuk en handig om er wat bij te schrijven, zoals de naam of de datum waarop je de bloem hebt geplukt en de habitat.

Bloemen drogen met een pers

Om bloemen droog te persen kun je een speciale bloemenpers gebruiken. Je kunt er een kopen, maar het is niet heel moeilijk om er zelf een te maken. Even geen bloemenpers bij de hand? Met een zwaar boek kom je er ook. Leg het boek open en leg op beide pagina’s een velletje keukenpapier. Leg de bloemen er vervolgens op en zorg ervoor dat ze stuk voor stuk mooi los van elkaar liggen.

Klap het boek voorzichtig dicht en zet er iets zwaars op, een vaas met bloemen bijvoorbeeld. Door de druk verdwijnt al het vocht uit de bloemen en drogen ze mooi plat op. Laat de bloemen minstens een maand goed drogen, de vensterbank is de beste plek. Keer het boek om de paar dagen en zorg voor drukverandering.


[td_smart_list_end]

Meer weten over bloemen? In het boek ‘Floral Philosophy’ (€20) van Bloomon vind je allerlei leuke tips terug.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '