Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
miskraam
© Karolina Grabowska via Pexels

Blijf weg van dooddoeners als ‘Alles komt goed’ en ‘Je kan volgende maand opnieuw proberen’. Ze heeft een vriendin nodig, geen cheerleader.

‘Dit is klote’ en 4 andere dingen die je kan zeggen tegen je vriendin die net een ongeboren kindje verloor

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Anno 2022 blijft een miskraam of zwangerschapsverlies een taboeonderwerp. Als het iemand in je omgeving overkomt, is de kans dan ook groot dat je niet goed weet wat zeggen. Hoewel je misschien zou denken dat je niet veel kan doen, kunnen deze bemoedigende woorden je vriendin toch een hart onder de riem steken.

‘Ik leef mee met je verlies’

Een handgeschreven kaartje sturen, lijkt in tijden van WhatsApp en Messenger banaal, maar kan veel betekenen. Het feit dat je de tijd hebt genomen om een kaartje uit te kiezen, een lieve boodschap neer te schrijven en het op de post te doen, is een vorm van erkenning: dit verdriet is écht en het is oké om te rouwen, hoe kort of lang de zwangerschap ook was.

miskraam
© Andrea Piacquadio via Pexels

‘Je bent niet alleen’

Vaak hebben vrouwen niet de tijd gehad om hun vriendinnen te vertellen dat ze zwanger zijn voor ze het kindje verliezen. Dat proces kan dan ook erg eenzaam en isolerend voelen. Verhalen horen van andere vrouwen die hetzelfde meemaakten, kan daarom helpen, zeker als die verhalen een happy end (lees: de vrouwen in kwestie hebben intussen perfect gezonde kinderen op de wereld gezet) kenden.

miskraam
© Liza Summer via Pexels

‘Het is niet jouw schuld’

Een zwangerschap gaat gepaard met een lange lijst van do’s en don’ts (geen alcohol, genoeg bewegen, groenten en fruit grondig wassen...). Als je een kindje verliest, is het moeilijk om niet het gevoel te hebben dat je iets verkeerd hebt gedaan. Je wil je kind vanaf dag één beschermen, en daarin ‘falen’, is een harde noot om te kraken. Je vriendin (herhaaldelijk) op het hart drukken dat een zwangerschapsverlies een foutje van de natuur is en dat haar geen schuld treft, kan het schuldgevoel verhelpen.

miskraam
© Shvets Production via Pexels

‘Ik ben hier en ik luister’

Weet je nog steeds niet wat te zeggen? Misschien heeft je vriendin wel meer aan een luisterend oor dan aan goedbedoeld advies. Vraag haar of ze het erover wil hebben. Als ze ‘nee’ zegt, kunnen jullie nog altijd iets leuks plannen om haar gedachten te verzetten. Zoals voor de honderdste keer ‘Friends’ bingewatchen. Als ze toestemt, kan je haar simpele, open vragen stellen waarmee ze zelf kan aangeven in hoeverre ze op het onderwerp wil ingaan, zoals ‘Hoe voel je je vandaag?’ en ‘Wat gaat er in je om?’.

miskraam
© Cottonbro via Pexels

‘Dit is klote’

Zeggen waar het op staat, kan verfrissend zijn als je vriendin van anderen vaak wollige woorden te horen krijgt. Een zwangerschapsverlies ís nu eenmaal klote. Blijf weg van dooddoeners als ‘Alles komt goed’ en ‘Je kan volgende maand opnieuw proberen’. Je vriendin heeft geen nood aan een peptalk, ze wil dat je haar verdriet erkent en haar steunt. Met andere woorden: ze heeft een vriendin nodig, geen cheerleader.

miskraam
© Mododeolhar via Pexels

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '