Eco-warrior Emilia neemt je tijdens haar tour mee langs de milieuvriendelijkste hotspots van jouw favoriete stad.
UITGETEST: een duurzame Eco Tour in hartje Antwerpen
Hoewel wij al ons beste duurzame beentje voorzetten, moeten we er in de toekomst een gewoonte van maken om áltijd op ons plasticgebruik, en bij uitbereiding onze gigantische ecologische voetafdruk, te letten. Makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom organiseert jonge leeuw Emilia Cantero zogenaamde Eco Tours in onze grootsteden. Redactrice Jolien volgde samen met haar mama zo’n Eco Tour.
Duurzaam shoppen is in onze steden poepsimpel geworden, maar op ‘den boerenbuiten’? Dat is, hoe hard je ook je best doet, andere koek. Voor duurzame jeansbroeken – wist je dat er tijdens de productie van één jeansbroek 7000 (!) liter water gebruikt wordt?! -, restaurants met meer dan één veganistische optie op de menukaart en ecologische beautyproducten moet je naar ‘t stad. Resultaat? Ik probeer mijn ecologische voetafdruk, ondanks de ‘zever in pakskes’-mentaliteit die helaas nog steeds in ons dorp heerst, zo laag mogelijk te houden. Daarom neem ik mijn mama mee naar Antwerpen, een waar walhalla voor eco-warriors, en volg ik samen met haar een Eco Tour van iemand die het verschil wil maken: Emilia Cantero.
Captain Cork
De naam van Emilia’s Eco Tours verklapt het al, ze neemt je mee op een duurzame tocht door de stad. Met haar route wil ze aantonen dat er wel degelijk meer dan genoeg winkels aanwezig zijn die een duurzaam leven een pak makkelijker kunnen maken, je moet ze alleen weten te vinden. Voor newbies op het vlak van duurzaamheid is zo’n Eco Tour een hele verrijking, voor meer ervaren groene goeroes misschien zelfs nóg meer. En dat is aan het bereik van de Eco Tours te merken, want je kan er eentje volgen in Gent, Antwerpen, Brussel, Brugge, Leuven en Mechelen. Wij volgen die van Antwerpen en beginnen aan onze drie uur durende tocht op de Groenplaats.
We verzamelen samen met een achttal andere geïnteresseerden aan het standbeeld van Pieter Paul Rubens, waar we eerst een korte en enthousiaste uitleg krijgen over het avontuur dat ons te wachten staat. Eén ding staat nu al vast: Emilia en Moenia, de locals van dienst, zijn geweldig spontane en interessante gidsen. Ze nemen ons mee naar de eerste stop die niet zo ver van de Groenplaats ligt: Captain Cork in de Hoogstraat. Daar zetten we ons in de gezellige shop met z’n allen rond de tafel en stellen we ons een voor een voor aan elkaar. Het ijs is vrij snel gebroken en iedereen vertelt waarom hij/zij nog steeds struggelt met een duurzame levensstijl. Terwijl mijn mama uitlegt hoe ze absoluut niet into duurzaamheid is, maar wel bereid is om het tij te keren – goed zo, mama! – stel ik mij vragen bij de koekjes die op tafel liggen, want geloof het of niet, maar die zitten in een plastic verpakking. Emilia legt uit dat ook zij het nog steeds moeilijk heeft om volledig plasticvrij te leven en verwijst naar de koekjes. Ze benadrukt dat het oké is om fouten te maken en legt uit dat iedereen zijn steentje bijdraagt op zijn eigen unieke manier. En het is met die woorden dat ze iedereen geruststelt. Want als er een ding is waar ik schrik voor heb, dan is het wel voor het opdringen van één bepaalde mening.
Episode en Rewind
Na de introductie mogen we een kijkje nemen in de winkel. Die ligt vol gadgets die van kurk gemaakt zijn en geeft een nieuwe kijk op duurzame mode. Ik leer dat het een veel ecologischere manier is om handtassen, petten, juwelen, portemonnees en andere prularia van kurk te maken dan van bijvoorbeeld leer of katoen. Ik zwijmel even weg bij de mooie – en relatief goedkope! – handtassen en laat mama weten dat ik er na de tour eentje wil kopen. Maar eerst trekken we naar onze volgende halte: de tweedehandswinkels Episode en Melting Pot Kilo ter hoogte van de Nationalestraat houden we even halt. Emilia en Moenia vertellen waarom het zo belangrijk is om ook tweedehandskleren een kans te geven, en daar zijn de prachtige kledingstukken die op de paspoppen hangen het levende bewijs van.
Daarna trekken we met z’n allen naar een gloednieuwe pitstop: een zogenaamde samentuin waar de buurtbewoners samen groenten en fruit kweken én kippen verzorgen. Een tof initiatief, en dat kunnen de Antwerpenaren die in de tuin aan het werk zijn alleen maar beamen. Na een korte babbel met een van de buurtbewoners trekken we richting een van mijn favoriete duurzame hotspots trekken: Rewind, een hippe ecologische interieurwinkel. Rewind (Riemstraat) is mij niet onbekend, want mijn voormalige kot ligt recht tegenover de duurzame hotspot. Je vindt er de tofste ecologische (en betaalbare!) spulletjes en stapt er gegarandeerd altijd met iets naar buiten.
The Barn
Na een interessante uitleg van de uitbater wandelen we richting onze laatste halte: de gigantische bulkwinkel The Barn (Verlatstraat 10). Daar vind je groenten en fruit van lokale boeren, kan je zelf olie en wijn (!) tappen, je glazen bokalen vullen met olijven, pindakaas en choco en al je andere potjes vullen met verse koekjes, cornflakes, verschillende soorten pasta,.. Hun allergrootste troef? Hun producten zijn kraakvers én in vele gevallen goedkoper dan bij de klassieke supermarkt. Mama staat met een mond vol tanden en weet niet waar eerst kijken. Ze is oprecht geïnteresseerd in de producten die er verkocht worden. Emilia doet iets waar ik tot nu toe niet in slaagde, en dat is haar aantonen dat het wel degelijk anders én beter kan. Nadat we de tijd krijgen om ook in deze duurzame hotspot rond te wandelen, komen we met z’n allen samen om afscheid te nemen. We geven Emilia en Moenia een oprecht en welverdiend applaus en zij geven ons nog een klein duurzaam cadeautje. Nu is het tijd om de andere ecologische hotspots die op hun stadskaart staan zelf te ontdekken!
Of ik de Eco Tour zou aanraden? Reken maar van yes! Het is interessant, je leert een nieuwe kant van je favoriete stad kennen en leert niet alleen van Emilia en de locals, maar ook van de andere groepsleden een heleboel tips en tricks bij. Voor wie denkt dat je tijdens de tour niets meer kan bijleren heeft het goed mis, net zoals wie beweert dat een duurzaam leven niet haalbaar is. Emilia bewijst je wel degelijk het tegendeel, en dat zonder vooroordelen, zélfs als je mama na afloop van de tour dorst heeft en met twee plastic flesjes de supermarkt buiten wandelt.
Benieuwd naar de volledige Eco Tour en de andere tours? Je vindt alle informatie op de website van Mixua.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier