En nee, dat betekent heus niet dat er enkel vegan of vegetarische recepten in staan!
LEKKER DUURZAAM: 13 boeken die je ecologisch(er) leren koken
Probeer jij ook milieuvriendelijker in het leven te staan, maar vind je het soms moeilijk om die duurzaamheid door te trekken tot in de keuken? Dat begrijpen we! Deze kookboeken weten raad en helpen je stapsgewijs om lekkere en duurzame receptjes op tafel te toveren!
Geen zorgen: ecologischer koken betekent niet per se dat je enkel nog vegetarische of vegan gerechtjes maakt. Ook werken met seizoensgebonden groenten of zorgen dat je elke overschot kan verwerken in een ander gerechtje is duurzaam! Deze 13 kookboeken helpen je op weg om jouw eigen ecologischere keuken te ontdekken.
Groentefeest – Sydney Schutte
Groentefeest – Sydney Schutte
€ 29,95 – Dille & Kamille
Speciaal voor hun 50ste verjaardag lanceert Dille & Kamille samen met de tweesterren Michelin-chef Sidney Schutte ‘Groentefeest!’. Een kookboek met maar liefst 100 verrassende groenterecepten. Achterin het boek vind je een handige groentekalender. Bij elke maand staat precies welke groente je kunt oogsten en eten. Door te koken op het ritme van de seizoenen, eet je de groente wanneer ze het lekkerst én voedzaamst zijn én dat is een stuk beter voor de natuur!
Little Green Kitchen – David Frenkiel & Luise Vindahl
Little Green Kitchen – David Frenkiel & Luise Vindahl
€ 25,19 ipv €27,99 – Gottmer Uitgevers
In ‘Little Green Kitchen’ geven David en Luise hun nieuwe recepten die je voor en samen met kinderen kunt maken. In het boek staan recepten voor onder andere doordeweekse maaltijden, feestgerechten, lunchtrommelfavorieten, snacks en zoetigheden. Bij elk recept staat een tip om het gerecht een twist te geven voor volwassenen en een tip voor hoe kinderen kunnen helpen bij de bereiding. De heerlijke gerechten als tofu-cashew-masala en quesadilla’s met portobello en avocado doen niet alleen kinderen watertanden!
No food to waste – Jorun Verheyden
No food to waste – Jorun Verheyden
€ 16,90 – De Boekenafdeling
Wereldwijd belandt meer dan een derde van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. ‘No food to waste’ laat zien dat het anders kan. Jorun Verheyden toont een nieuwe, natuurlijke manier van koken. Pure producten van bij ons worden verwerkt in seizoengebonden en ecologische gerechten. Traditionele recepten worden afgewisseld met nieuwere kooktrends, zoals koken met superfood en raw food. En dat je met een paar overschotjes een heel nieuw, lekker én gezond gerecht op tafel kan toveren, bewijst Jorun als geen ander.
Lekker ecologisch! – Luk Naets
Lekker ecologisch! – Luk Naets
€ 25 – Bol
Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging, maar ook een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw. De ruim 500 recepten vormen een heerlijke waaier aan mogelijkheden die een ecologische keuken aanreikt. Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.
The Complete Vegetable Cookbook – James Strawbridge
The Complete Vegetable Cookbook – James Strawbridge
€ 15,99 – Bol
‘The Complete Vegetable Cookbook’ is een must-have voor iedereen die wil leren hoe je verse en seizoensgebonden groenten klaarmaakt, bewaart en zo min mogelijk ervan weggooit: van asperges over artisjok tot selder. Of je nu meer groenten wil toevoegen aan je dagelijks eetpatroon, wil overstappen naar een vegan lifestyle of gewoon op zoek bent naar nieuwe manieren om groenten klaar te maken – en meer smaak te geven – het kookboek heeft het allemaal!
Koken zonder recept – Gilles Van der Loo
Koken zonder recept – Gilles Van der Loo
€ 26,99 ipv €29,99 – Singel Uitgeverij
Met ‘Koken zonder recept’ wil Gilles van der Loo zijn lezers op weg helpen naar een nieuwe manier van denken over het inkopen, opslaan, voorbereiden, koken, restverwerken en bewaren van eten. Hij laat zien hoe je kostenefficiënt met onbewerkte producten aan de slag kunt op een manier die relatief weinig tijd kost en veel ruimte laat voor creativiteit. Je gaat dus goedkoper en gezonder eten, kookt met meer plezier en belast onze planeet minder. Gilles beweegt weg van het receptgedreven inkopen vóór en maken ván specifieke gerechten, en wil laten zien hoe je kunt leren koken met wat er ís. Centraal in zijn aanpak is door de week heen koken: groot inkopen en met plezier voorbereiden op een dag dat je daarvoor de ruimte hebt, zodat je op andere weekdagen een geweldige maaltijd op tafel zet in minder tijd dan het je zou kosten om langs de supermarkt te gaan.
Eet Goed – Johan Rockström
Eet Goed – Johan Rockström
€ 14,70 – Luitingh-Sijthoff
Verbeter de wereld, start in je eigen keuken met ‘Eet Goed!’ van Johan Rockström en Gunhild Stordalen. Een kookboek vol duurzame en lekkere recepten. Dit kookboek heeft een uniek uitgangspunt. Het laat zien hoe je duurzaam, gezond en lekker kunt koken en hoe je daarmee kunt bijdragen aan een betere wereld. Gewoon thuis. De auteurs bieden kennis over gezonde voeding en duurzaam koken met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. ‘Eet goed!’ staat boordevol heerlijke gerechten, zoals courgettespaghetti met groene-koolpesto, een ovenschotel van kip met artisjokharten en gevulde pompoen met grapefruitvinaigrette.
Eén – Anna Jones
Eén – Anna Jones
€ 31,49 ipv € 34,99 – Park Uitgevers
In ‘Eén’ laat Anna Jones je zien hoe je gerechten maakt die goed zijn voor jou, je portemonnee en voor de planeet. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken (Kookpan / Koekenpan / Bakplaat / Snel), met ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Met gerechten als Perzische noedelsoep; Koreaanse pannenkoeken met wortel en sesam; Afrikaanse pindastoofpot; gebakken dahl met zoete aardappel en tamarinde en gekarameliseerde uientaart met halloumi, munt en citroen. En dat alles met toegankelijke en betaalbare ingrediënten en een manier van eten die goed is voor de planeet.
Kook het seizoen – Leentje Speybroeck
Kook het seizoen – Leentje Speybroeck
€ 32,50 – Standaard Boekhandel
In haar boek volgt Leentje Speybroeck een jaar lang wat de seizoenen ons bieden hier dicht bij huis. Daarbij licht de auteur per seizoen vijf groenten of fruit toe in een speciale groentefiche. Daar lees je dan wanneer je die precies kunt eten, hoe je ze bewaart, voorbereidt, rauw bereidt, warm bereidt, met welke smaakmakers je ze het best combineert en welke partnergroenten of -fruit er goed bij gaan.
Homegrown – Kyara de Vreeze
Homegrown – Kyara de Vreeze
€ 25,99 – Kosmos Uitgevers
Kyra de Vreeze leert je in ‘homegrown.’ hoe je een eigen moestuin onderhoudt en kookt met lokale en zelfgeteelde seizoensproducten. We vinden het vanzelfsprekend dat de supermarkten vol liggen met prachtig geteelde groenten, maar wat weten we zelf eigenlijk over het telen, verwerken en conserveren van eten? Pak de regie terug en ontdek hoe je met liefde voor de aarde voedsel kunt verbouwen en kunt koken (ja, ook in de stad!).
Duurzaam lekker eten – Martin Kintrup
Duurzaam lekker eten – Martin Kintrup
€ 19,95 – Bol
In ‘Duurzaam lekker eten’ heeft landschapsecoloog en kookboekenschrijver Martin Kintrup het aangename (gewoon lekker eten) en het verantwoorde (duurzaam) verenigd. Een boek met veel achtergrondinformatie, praktische tips om plasticvrij in te kopen, je eigen groenten en kruiden te verbouwen en natuurlijk volop lekkere recepten (meer dan 100!) om groener, creatiever (geen restjes weggooien), met minder vlees, regionaal, naar het seizoen en biologisch te koken.
no waste GROENTEN – Gordon Sophie
no waste GROENTEN – Gordon Sophie
€ 29,25 ipv € 39,50 – Good Cook Publishing
Haal alles uit groenten! Nog steeds verspillen we te veel voedsel. Een te royale inkoop, verwarring over
tht-data, het incorrect bewaren van voedsel of een niet zo frisse aanblik zijn allemaal redenen om goede ingrediënten weg te doen. Met ‘no waste GROENTEN’ krijg je niet alleen fantastische vegan recepten met
groenten (en fruit) in de hoofdrol maar gebruik je alles van de groenten, van wortel tot loof, met verrassende bewaar- en anti-verspillingstips. Begin bij het begin en deel het jaar op in zes seizoenen, van het prille voorjaar tot en met hartje winter; zo ben je je veel bewuster van wat er in overvloed, of juist weer op z’n retour is. Per seizoen krijg je overzicht van welke groente- en fruitsoorten, maar ook kruiden, op hun best zijn en niet alleen dat: ook voordeliger voor de portemonnee zijn.
The Farm Table – Julius Roberts
The Farm Table – Julius Roberts
€ 30,59 ipv € 33,99 – Fnac
Ontmoet Julius Roberts: professioneel chef, parttime moestuinier en boer en bovenal fulltime levensgenieter! Julius laat je zien hoe je het beste uit de overvloed van de natuur haalt: van knapperige appels in de herfst, roze rabarber in de winter, asperges en daslook in de lente, tot de eerste zomerse aardbeien. Heerlijk eten hoeft niet duur te zijn. Met deze troostende en inspirerende gerechten haal je het beste uit betaalbare, eenvoudige ingrediënten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier