Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
beste groentenrestaurants
© Sebastian Coman via Unsplash

Enkele Belgische restaurants staan in de top 10!

Week Zonder Vlees: dit zijn de beste groentenrestaurants van 2023

Evi Van Houdt

Elk jaar deelt We’re Smart awards uit aan de 100 beste groentenrestaurants ter wereld. Dit jaar valt ook België meermaals in de prijzen, met maar liefst 17 restaurants van Belgische bodem in de top 100. Twee van hen staan zelfs te blinken in de top 10.

Bij We’re Smart gaan ze niet alleen op zoek naar restaurants die heerlijke gerechtjes op tafel kunnen toveren, maar wordt er ook gekeken naar hun ecologische voetafdruk, hun culinaire creativiteit en hun sociale impact. Zo krijgen restaurants die consistent gebruikmaken van seizoensgroenten, hun groenten kopen bij lokale boeren en/of enkel bioproducten gebruiken, een hogere score.

Het gaat hier dus niet uitsluitend over vegetarische restaurants, wél over restaurants die groenten een prominente rol geven in hun gerechten en met respect voor de natuur aan de slag gaan. Wij lijsten de top 10 voor je op én alle Belgische restaurants in de top 100.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Nederland

Voor de tweede jaar op rij behaalt De Nieuwe Winkel de titel van beste groentenrestaurant ter wereld. Het restaurant van Emile en Wouter is volledig plantbased, maar zet smaak nog steeds op de eerste plaats.

Waar? Gebroeders van Limburgplein 7, 6511 BJ Nijmegen

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

El Invernadero in Madrid, Spanje

Bij El Invernadero in Madrid krijg je de prachtigste schilderijtjes voorgeschoteld, die stuk voor stuk heerlijk zijn. Hoewel het eten erg gesofisticeerd is, heeft het restaurant eerder een hippe en gezellige sfeer.

Waar? Calle Ponzano 85, 28003 Madrid

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Piazza Duomo in Alba, Italië

Bij Piazza Duomo staat Enrico in de keuken, wiens gerechtjes bijna te mooi zijn om op te eten. Al raden we het zeker aan om er toch van te eten, aangezien ze ook nog eens drie Michelinsterren op hun naam hebben staan.

Waar? Piazza Risorgimento 4, 12051 Alba

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vrijmoed in Gent, België

Al op de vierde plaats vinden we het eerste Belgische restaurant terug: dat van Michaël in Gent. En hoewel hun plaats in de top vier prachtig is, lijkt het erop dat Michaël en z’n team stilaan op weg zijn naar de top drie, hoog tijd om eens langs te gaan dus!

Waar? Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

L’Oustau de Baumanière in Les Baux-de-Provence, Frankrijk

Bij l’Ousteau de Baumanière komt de planeet op de eerste plaats. Elk ingrediënt dat ze gebruiken wordt of zelfgemaakt of zelf geteeld of met zeer veel precisie uitgekozen. Respectvol zijn naar de dieren en de natuur toe, waar ze hun heerlijke smaken vandaan halen, is voor het team van l’Oustau de Baumanière key.

Waar? Mas de Baumanière,13520 Les Baux-de-Provence

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Flore in Amsterdam, Nederland

De zesde plaats gaat opnieuw naar onze noorderburen met het restaurant Flore. Bij het Amsterdamse restaurant maken ze gebruiken van slow cooking en maken ze dus tijd voor elk gerechtje. In de keuken wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van embers, waardoor de koks kunnen spelen met de smaak van rook en vuur. Je vindt er volledige vegan menu’s, maar kan er ook een stukje ecologisch verantwoord vlees bestellen.

Waar? Nieuwe doelenstraat 2-14, 1012 CP Amsterdam

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ricard Camarena in Valencia, Spanje

Bij Ricard Camarena bestaat de keuken voor 80 % uit groenten en fruit. De andere 20 % zijn lokale producten die zijn thuisstad Valencia te bieden heeft. Denk daar vooral aan vis en schaaldieren, maar ook vers gebakken brood of handgemaakte kaas.

Waar? Avenida de Burjassot 54, Bombas Gens Centre d’Art 46009 Valencia

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geranium in Kopenhagen, Denemarken

Niet weten wat je op je bord hebt liggen? Dat kan je wel eens overkomen bij Geranium in Kopenhagen. Het team speelt zo feilloos met vormen, smaken en texturen dat je eten soms onherkenbaar wordt, maar eens zo lekker proeft.

Waar? Per Henrik Lings Allé 4, 2100 Kopenhagen

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Humus x Hortense in Brussel, België

Ook op de 9e plaats vinden we opnieuw een Belgisch restaurant terug. Bij Humus x Hortense krijg je een heuse vegan ervaring: van lokaal geproduceerd bier over natuurlijke wijnen en verse groenten uit hun tuin.

Waar? Rue de Vergnies 2, 1050 Brussel

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Villa Aida in Wakayama, Japan

De top tien afsluiten doen we in Japan bij Wakayama. Chef Kanji Kobayashi besefte dat er rond zijn restaurant niet voldoende lokale producten waren waar hij gebruik van kon maken. Daarom investeerde hij in nieuwe velden, plantte hij nieuwe groenten en steunde zo de lokale economie. Niet alleen heeft hij nu voldoende producten waarvan hij kan nemen wat hij nodig heeft, ook kan hij op deze manier teruggeven aan onze planeet.

Waar? illa Aida71-5 Kawajiri, Iwadecity 649-6231 Wakayama

Meer informatie
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Belgische restaurants in de top 100

Ook deze Belgische restaurants behaalden een knap plekje in de top 100:

  • Plaats 17: L’Air du temps in Liernu
  • Plaats 24: De Vijf Seizoenen in Brakel
  • Plaats 25: Amaranth in Merelbeke
  • Plaats 28: Arabelle Meirlaen in Marchin
  • Plaats 37: Mensa in Sint-Pieters-Woluwe
  • Plaats 38: L’ Air des Sens in Zoutleeuw
  • Plaats 43: Zilte in Antwerpen
  • Plaats 50: ‘t Aards Paradijs in Merendree
  • Plaats 56: Neon in Lier
  • Plaats 65: VerTige in Brussel
  • Plaats 66: Hofke van Bazel in Bazel
  • Plaats 77: De Poorterij in Dilsen-Stokkem
  • Plaats 81: Le Vieux Château in Flobecq
  • Plaats 95: Patrick Devos in Brugge

Meer informatie over de We’re Smart-awards en de volledige top 100 vind je hier.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '