Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
turkije eten
© Filipp Romanovski via Unsplash

Denk jij bij Turkije ook steevast alleen maar aan kebab? Deze typische gerechten bewijzen het tegendeel!

11 lokale lekkernijen die je wil proberen in Cappadocië

Evi Van Houdt

Wist je dat Turken heus niet alleen kebab op het menu hebben staan? Sterker nog: de keuken in Capadoccië is net erg verfijnd en uitgebreid. Weg met de dürüm, enter gekaramelliseerde peren, auberginepuree en gevulde wijnbladeren!

Yaprak sarma

Yaprak sarma

Yaprak sarma

In Cappadocië zijn ze erg trots op hun wijnproductie. Dat tonen ze nogmaals door ook hun wijnbladeren te gebruiken in één van hun bekendste gerechten: yaprak sarma. Ze vullen de wijnbladeren met gehakt en serveren het vaak met een lekker yoghurt- en/of tomatensausje!

Karniyarik

Karniyarik

Karniyarik

Als er iets is waar ze in Turkije van houden, dan is het wel aubergine. Ze maken de groente dan ook op elke mogelijke manier klaar. Gebakken, gegrild, als puree of slaatje en gevuld: het kan allemaal. Karniyarik is dat laatste, gevulde aubergine met gehakt en vaak geserveerd met rijst. Hoe ze de aubergine zo zoet krijgen blijft me een raadsel, maar verdorie wat zijn ze lekker!

Mezze

Mezze

Mezze

Elk middag- en avondmaal in Cappadocië begint traditioneel gezien met een uitgebreide keuze aan mezze. Wat er steevast op je tafel staat en je zéker wil uitproberen? Pittige paprikadip met walnoten, granaatappelsalade en geroosterde aubergines met peterselie. Je buik nog niet volledig rond eten aan deze lekkernijen vergt veel zelfbeheersing!

Mercimek corbasi

Mercimek corbasi

Mercimek corbasi

Een typisch gerecht in Cappadocië is Turkse linzensoep ofte mercimek corbasi. De soep wordt traditioneel gemaakt van rode linzen en wordt afgewerkt met warme chiliolie.

Ali nazik

Ali nazik

Ali nazik

Het allerlekkerste gerechtje dat ik probeerde in Cappadocië is zonder twijfel ali nazik. Het gerecht bestaat uit zachtgegaard lamsvlees, geroosterde groenten en smeuïge auberginepuree, die me deed twijfelen over mijn liefde voor spinazie- en wortelpuree. De Turken zijn dol op aubergines en na het eten van deze puree begrijp ik nogmaals waarom!

Testi kebabi

Testi kebabi

Testi kebabi

Hét bekendste gerecht uit de streek is ongetwijfeld testi kebabi, een soort stoofpotje van lamsvlees met rijst. Al is vooral de presentatie erg indrukwekkend: je stoofpotje wordt namelijk klaargemaakt in een keramieken vaasje met dop. Dat steken ze vervolgens in brand aan je tafel. En dan is het aan jou! De bedoeling is dat je met je mes – onder de nauwkeurige begeleiding van de obers uiteraard – de dop van je vaas afklopt. Daarna gieten ze de heerlijke stoofpot in je bord et voila! Spektakel verzekerd en het stoofpotje zelf is gelukkig ook overheerlijk.

Baklava

Baklava

Baklava

Natuurlijk kan je Turkije niet verlaten zonder een stuk Turkse baklava gegeten te hebben. Want ja, die is wel degelijk anders dan de Marokkaanse versie. Ze gebruiken in Turkije veel meer boter en die proef je doorheen het hele gebakje. Onze aanrader? Die met verse pistachenootjes! Al eet je de baklava het liefst in de buurt van je hotel, want na zo’n klepper van een dessert kan je enkel nog je bed inrollen!

Sigara Böreği

Sigara Böreği

Sigara Böreği

Sigara Böreği zijn dunne rolletjes bladerdeeg waar witte kaas en/of spinazie tussenzit. Ze worden vaak bij het ontbijtbuffet aangeboden, maar zijn ook erg populair als snack. In tegenstelling tot wat je zou denken zijn ze dus niet zoet, maar lekker knapperig!

Gedroogde abrikozen en vijgen

Gedroogde abrikozen en vijgen

Gedroogde abrikozen en vijgen

Turkije staat bekend om z’n gedroogde vruchten: van abrikozen over perzikken tot vijgen. Ze worden dan ook regelmatig geserveerd als dessert, ideaal voor de zoetbekken. Want geloof ons: hoewel zo’n vruchtenbordje niet veel lijkt, je zal genoeg suiker binnenhebben voor de rest van de dag!

Halva

Halva

Halva

Halva ziet er een beetje uit als nougat, maar is veel zachter en smelt bijna op je tong. Het is een soort noten- en suikerpasta die zowel bij het ontbijt als na een maaltijd geserveerd kan worden in kleine vierkanten blokjes. Vooral de variant met tahini wil je uitproberen, hemels!

Gekaramelliseerde peer met pismaniye

Gekaramelliseerde peer met pismaniye

Gekaramelliseerde peer met pismaniye

Nog zo’n dessert om je duimen en vingers bij af te likken is deze gekaramelliseerde peer met pismaniye, ofte een soort suikerspin. Al is de consistentie van pismaniye iets dikker, waardoor het bijna op veertjes op je bord lijken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '