Cheesecake met appel en kaneel, say no more!
Dankzij deze 5 appeldesserts verwelkom je de herfst met plezier
In een vlecht, een bolletje of oerklassiek in een taartvorm: dankzij deze appeldesserts verwelkom je de herfst met veel plezier. Lekker en – niet onbelangrijk – van bij ons!
Appelringen met zoete calvadosroom
Voor 4 pers. • 20 min.
Dit heb je nodig:
150 g boekweitmeel • 1 kl bakpoeder • 2 grote el sojayoghurt • 150 ml amandelmelk • een snuifje zout • een snuifje kaneel • 1 appel • 5 el plantaardige olie • 200 ml room • 4 el poedersuiker • 4 el calvados
Zo maak je het:
- Meng het boekweitmeel met het bakpoeder, de yoghurt, de amandelmelk, het zout en het kaneelpoeder.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in ringen. Verwarm de olie in de pan, haal de appelringen door het beslag en bak ze in de pan langs beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn.
- Klop de room op met de poedersuiker en roer er de calvados door. Serveer bij de appelringen.
Hollandse appeltaart
Voor 6 pers. • 25 min. + 1 uur in de oven + rusten
Dit heb je nodig:
1 kg zure appelen (bv. goudrenetten) • 100 g suiker • 1 kl kaneel • 2 el puddingpoeder • 1 rol kant-en-klaar zanddeeg • 1 ei
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef de basterdsuiker.
- Schil de appelen en verwijder de klokhuizen. Snij ze vervolgens in plakjes of in kleine stukjes. Voeg suiker, kaneel en puddingpoeder toe en meng.
- Vet een springvorm met een diameter van 30 cm in met boter.
- Rol het deeg open, snij eerst de bodem uit de lap en bedek er de springvorm mee. Snij nu lange repen van ± 3 cm en vorm daarmee de wand.
- Vul nu de vorm met appelen. Doe dat met een schuimspaan, zodat het niet te nat wordt. Rol de deegresten weer uit en snij repen van een halve cm breed. Vorm een vlechtwerk over de taart en bestrijk het deeg met het restje ei.
- Bak de taart vervolgens in 60 minuten lichtbruin en gaar. Als de taart er na 45 minuten al goed uitziet, zet je de oven uit. Laat je de taart daarna nog 15 minuten in de warme oven nagaren.
Appelbol
Per stuk 10 min. + 20 min. in de oven
Dit heb je nodig:
1 appel (bv. boskoop of jonagold) • 1 el suiker • een mespunt kaneelpoeder • 1 vierkantje bladerdeeg (diepgevroren en ontdooid) • 1 ei, losgeklopt • poedersuiker
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de appel.
- Boor het klokhuis uit de appel en vul de holte met de suiker en de kaneel.
- Neem het velletje bladerdeeg en zet de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de vier hoeken van het blad, vouw de hoeken boven de appel naar elkaar toe en kleef de hoeken aan elkaar (gebruik eventueel wat meer water en druk aan). Het kan geen kwaad als je nog een beetje van de appel ziet.
- Bestrijk de appelbol bovenaan met het losgeklopte ei en bestrooi met wat poedersuiker.
- Zet de appelbol vervolgens op een beboterd en bebloemd bakblik (of gewoon op bakpapier) en bak ± 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg mooi gerezen en krokant gebakken is.
Deegvlecht met appel en marsepein
Voor 4 pers. • 20 min. + 30 min. in de oven
Dit heb je nodig:
300 g appelmoes, zonder brokjes • 3 el cranberry’s, fijngehakt • 3 el brésiliennenootjes • 1 portie kruimeldeeg (kant-en-klaar) • 50 g marsepein (in stukjes)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Meng vervolgens de appelmoes met de cranberry’s en de nootjes.
- Rol het kruimeldeeg uit. Lepel de appelmoes op het kruimeldeeg in een laag van ongeveer een halve centimeter. Verdeel de blokjes marsepein over de appelmoes.
- Rol het kruimeldeeg op. Snij de rol daarna in de lengte door. Leg de opengesneden kant voorzichtig naar boven. Maak een twist met beide deeglappen en rol tot een vlecht. Leg voorzichtig op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Bak 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven. Snij ten slotte in stukken en serveer.
Cheesecake met appel en kaneel
Voor 10 pers. • 30 min. + 35 min. in de oven + afkoelen
Dit heb je nodig:
Voor de taartbodem: 150 g speculaas • een klontje boter
Voor de appelkaramelvulling: 5 el blonde kandijsuiker • 3 el boter • 3 appelen • kaneelpoeder • citroensap
Voor de roomkaasvulling: 230 g roomkaas • 210 g Griekse yoghurt
• 60 g zure room • 3 eieren • citroensap • 3 el suiker
Voor de topping: 200 ml slagroom • 3 el kristalsuiker • 70 g Griekse yoghurt • honing • kaneelpoeder • gehakte walnoten
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verkruimel de speculaas en meng met de zachte boter. Druk het mengsel aan op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Bak 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Smelt de kandijsuiker met de boter op het vuur. Schil de appelen en snij in partjes. Voeg ze toe aan de karamel en voeg wat kaneelpoeder en citroensap toe. Laat karamelliseren en afkoelen.
- Meng alle ingrediënten van de vulling tot een homogeen mengsel.
- Neem de taartbodem en schep daarop de gekaramelliseerde appeltjes, maar laat wat karamel in de pan. Strooi er de fijngehakte walnoten overheen. Giet er dan de roomkaasvulling overheen. Bak de taart ± 25 minuten in de oven en laat daarna volledig afkoelen in de oven om scheuren te voorkomen. Laat de taart afkoelen in de koelkast en verwijder de springvorm.
- Klop de room op met de suiker. Bestrijk de taart vervolgens met de
- Griekse yoghurt en daarna met de slagroom. Dresseer met de karamel van de appeltjes, honing, kaneel en een handvol gehakte walnoten. Zet minstens 3 uur koel weg.
Meer receptjes:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier