Van een bao bun met plantaardige pulled pork over een zelfgemaakt Indiaas stoofpotje tot een vegan sterrendiner.
Webredactrice en vegan virgin Dewy (24) probeerde vegan eten uit op verschillende niveaus
November was de Try Vegan-maand, een initiatief van BE Vegan waarbij ze zoveel mogelijk mensen willen laten proeven – letterlijk en figuurlijk – van de veganistische keuken. Hét ideale moment om eerlijk toe te geven dat ik nog nooit eerder (bewust) vegan at en er verandering in wil brengen. Benieuwd wat ik er als kaas- en vleesfanaat van vond?
Schandalig, ik weet het, maar ik at voor november nog nooit bewust vegan. Natuurlijk zullen er hier en daar wel snacks of gerechten geweest zijn die vegan waren zonder dat ik het doorhad, maar écht volwaardige maaltijden en bewuste vegan keuzes maakte ik niet. Pasta? Altijd met kaas. Boterhammen met beleg? Vaak met mayo. Zelfs mijn puree maak ik met boter en een eitje.
De Try Vegan-maand deed me beseffen dat ik daar dringend (!) verandering in wilde brengen. Niet alleen voor het duurzame aspect van veganisme, maar ook omdat ik als extreme kaas- en vleesliefhebber écht wilde ontdekken wat je als vegan dan wél mag eten. Want ik geef eerlijk toe: ik dacht altijd dat veganisten niet zo konden genieten van eten als alleseters. Maar mijn ontdekkingen bewezen het tegendeel.
Eerste proevertjes
Mijn eerste contact met vegan gerechtjes was meteen fantastisch. Naar aanleiding van de Week Zonder Vlees lanceerde vegan blogger Elisabeth Van Lierop drie recepten in samenwerking met Crisp die we op de Flairredactie mochten proeven – wat een job, I know! Op het menu: noedels met gerookte tofu, vegan tandoori en een vegan lasagne.
Ik was meteen verkocht. Drie smaakbommetjes vanjewelste en een fantastische afwisseling van ingrediënten maakten de proevertjes echt top. Ik had een duidelijke favoriet, namelijk de vegan tandoori, dus ik besloot op Crisp te bestellen en het receptje thuis uit te proberen.
Zelfgemaakt bij mij thuis
Mijn vriend is ook grote fan van Indiase smaken, dus hij klonk alvast dolgelukkig toen hij hoorde dat er een tandoori-gerecht op het menu stond. Met dank aan de snelle levering van Crisp en het duidelijke recept van Elisabeth, stond het gerecht in zo’n halfuurtje op tafel. Het zag er heerlijk uit en het rook fantastisch. Alleen het platbrood wilde niet goed bakken, maar uiteindelijk kon ik er wel wat stukjes van gebruiken.
Aan tafel! Het gerecht smaakte heerlijk, ik krijg er al opnieuw water van in mijn mond. Ons bordje leeg dus, maar we ondervonden allebei tóch een nadeel. Al hadden we echt wel van de curry gesmuld, toch leek onze maag niet helemaal gevuld. Achteraf bekeken had ik er nog wat rijst bij kunnen koken, maar dat wist ik op voorhand natuurlijk niet. De oplossing voor die avond was nog een snelle stop aan de Quick, maar in het vervolg wordt het gewoon de heerlijke tandoori mét een portie rijst.
Snackje voor onderweg
Een Babybelkaasje, een koek of een chocoladereep: mijn vieruurtjes zijn meestal niet vegan. Ik vind het natuurlijk geen probleem om nootjes te eten en ook een stuk fruit smaakt altijd, maar ik was wel benieuwd naar welke alternatieven er nog op de markt zijn. In de Albert Heijn ging ik op zoek naar een vegan alternatief voor mijn vieruurtje en wat ik vond, krijgt voortaan een vaste plek in mijn snoepkast: de vegan protein bar met almond cookie dough flavour. Het smaakt zo lekker als het klinkt. Een blijvertje!
Streetfood à la maison
Pulled pork, dat lees je goed. Vegan uiteraard, maar zo’n vleesvervanger mocht niet ontbreken in mijn lijstje. Crisp biedt behalve de vegan recepten van Elisabeth Van Lierop nog een heleboel andere vegan toppers aan, waaronder plantaardige pulled pork van Redefine Meat en zachte vegan bao buns. Klinkt als muziek in de oren, toch?
Zo smaakt het ook. Ik stoomde de bao buns au bain-marie waardoor ze zacht en fluffy werden. Het vlees liet ik ontdooien en bakte ik op met wat kruiden. Ik vulde de bun en werkte het geheel af met chilisaus. In tegenstelling tot het vorige vegan gerecht, vulde deze buns me wél. Ik maakte er drie, maar kreeg er zelfs maar twee op. En die smaken, mmm!
Op sterrenrestaurant
Naar aanleiding van de Try Vegan-maand werd ik ook uitgenodigd in de Sapphire House (restaurant WILDn) in Antwerpen voor een vegan zesgangendiner samengesteld door sterrenchefs Bart De Pooter en Laurence Haegeman. Ik at nog nooit op zo’n niveau, laat staan vegan. Maar voor alles is er een eerste keer.
En laat me je zeggen: het zal de laatste keer niet zijn. De setting is uiteraard al geweldig, maar elk gerechtje werd daarbij met zo’n finesse geserveerd, het waren bijna kunstwerkjes. Van de zeven gerechtjes waren er twee die mij niet zo lagen, maar dat was puur persoonlijke smaak – zeewier en vijgen zijn nu eenmaal écht niet mijn ding. Maar al de rest was magnifiek!
Voor mij staken er twee gerechtjes met kop en schouders bovenuit: de knolselder in zoutkorst met witte pesto en mierikswortel én de pruikzwam met XO (een soort tapenade, of zo proefde het toch) van pompoen en tomaat. Over dat laatste gerechtje dacht ik écht dat een vleesjus zat, zó smaakvol. Ik was voldaan, de gerechtjes hebben me echt gesmaakt en ik heb enorm veel nieuwe vegan smaken ontdekt. Geslaagd dus!
Ik ga niet liegen, volledig plantaardig eten zit er voor mij nog niet snel in. Niet omdat ik het geen geslaagde testronde vond, maar puur omdat ik nog niet klaar ben om kaas, vlees of eieren op te geven. Wat voortaan ongetwijfeld wél zal gebeuren, is hier en daar een vegan gerechtje op mijn weekmenu en vegan snacks in mijn werktas. Ik ga nu niet meer als vegan virgin door het leven, maar als vegan liefhebber én bewonderaar.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier