Van heerlijke kaneelbroodjes tot gerookt rendiervlees.
MMM: deze 9 lekkernijen wil je proeven in Zweden
Simpel maar lekker: zo kan je de Zweedse keuken kort en bondig beschrijven. Met veel aandacht voor lokale producten en (hart)verwarmende ingrediënten begrijpen ze in Zweden dat liefde door de maag gaat. Benieuwd wat je in de regio Dalarna zoal op het menu kan vinden? Redactrice Dewy somt de 9 lekkerste dingen op die ze er verorberde.
Kolbullen.
Kolbullen.
Simpeler dan traditionele kolbullen wordt het niet. Water, bloem, zout en spek: meer is er niet nodig om deze lekkernij te maken. Volgens de lokale bevolking maak je ‘t liefst op een open vuur met een hevige vlam. Spek in de pan, het beslag erover en klaar! Het ziet eruit als een dikke pannenkoek en smaakt exact zoals je wil dat comfortfood smaakt. Om het zoute van de kolbullen wat in balans te brengen, serveren ze er rodebessengelei bij. Mmm!
Renkorv (rendierworst).
Renkorv (rendierworst).
In Idre bracht ik een bezoekje aan de familiezaak Renbiten, waar Peter en Helena rendieren houden. Ze zijn een Sami-familie en gebruiken alles van de dieren: van het vlees over de huid tot zelfs het bloed en de hersenen. Ze hebben hun eigen slagerij waar rendiervlees uiteraard hun specialiteit is.
Zelf had ik nog nooit rendiervlees gegeten, maar waw, wat een smaakbom! In tegenstelling tot wat ik dacht, heeft rendiervlees eigenlijk slechts een milde wildsmaak. Ik proefde een echte renkorv (rendierworst) die ik zelf over het vuur grilde met een hotdogachtig broodje bij. Heerlijk!
Suovas (gerookt rendiervlees).
Suovas (gerookt rendiervlees).
Behalve rendierworst proefde ik bij Renbiten ook gerookt rendiervlees of Suovas zoals zij het noemen. Dit gezouten en licht koudgerookt rendiervlees komt erg vaak voor in de Sami-keuken en wordt meestal geserveerd met (plat)brood. De smaken zijn heerlijk en het vlees is sappig en mals: just how I like it! Wat me opviel – bij àlles wat ik at in Zweden – is hoe goed ze er hun gerechten kruiden. Daar kunnen we nog iets van leren!
Kex.
Kex.
Een snackje voor tussendoor: Kex is een van de meest populaire chocoladesnacks in Zweden. En terecht! De crispy chocoladewafel heeft iets weg van onze Leo, maar de krokante laagjes zijn veel fijner én de wafel zelf is groter – pluspunt, toch? Of ik er vijf mee naar huis heb genomen? Misschien…
Dill & gräslök potatischips.
Dill & gräslök potatischips.
Dille en bieslook zijn twee kruiden die in Zweden graag en vaak gebruikt worden. In hun aardappelen, bij hun vis maar ook op hun chips. Deze crunchy snack was dan ook fan-tas-tisch lekker!
Fjällröding (trekzalm).
Fjällröding (trekzalm).
De fjällröding (arctic char of trekzalm) is een superlekkere vis die al eeuwenlang favoriet is bij het Zweedse volk. Dit visje heeft een milde maar verfrissende smaak en kan je op verschillende manieren eten – denk maar gebakken, gerookt of op de grill. Een aanrader: koudgerookt op een toastje met ui, zure room en dille.
Knäckebröd.
Knäckebröd.
Wie knäckebröd zegt, zegt Zweden. De volkoren crackers worden zowel bij het ontbijt, de lunch als bij het avondeten of als snack gegeten. Deze variant met zaden en zeezout is alvast een echte aanrader. Het heeft een nootachtige en licht zoete smaak die wordt gebroken door het zeezout. En ‘t is zó krokant. Lekker!
Kanelbulle.
Kanelbulle.
Ik at het allerlekkerste kaneelbroodje bij B&B Turistgården Särna, een charmante B&B uitgebaat door Mieke en Jacco, een gastvrij Nederlands koppel die jaren geleden naar Zweden trokken. De geur van kanelbullen en verse koffie lokte me binnen en de smaak van al dat lekkers zorgde ervoor dat ik niet wilde vertrekken. Zó lekker!
Älg gryta (stoofpotje van eland).
Älg gryta (stoofpotje van eland).
Wat ik zelf het allerlekkerste gerecht vond tijdens mijn tripje naar Dalarna, was deze stoofpot van eland in rodewijnsaus. ‘Moose au vin’, zou je kunnen zeggen. Ik at nog nooit elandvlees maar was zó onder de indruk van hoe mals en smaakvol het was. Dat zo’n gigantisch dier zo verfijnd kan smaken, is fantastisch. Bij het stoofpotje werd een puree van truffel geserveerd. Mmm… Een dikke 10/10.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier