Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
festival eten tips
© Aranxa Esteve via Unsplash

En je je niet blauw betaalt aan het eten op de wei!

19 festivalhacks zodat je niet elke dag hetzelfde moet eten

Evi Van Houdt

Met Rock Werchter, Couleur Café en Paradise City in het vooruitzicht kunnen we met veel trots zeggen: het festivalseizoen is begonnen! En hoewel we staan te popelen om terug te dansen op de liedjes van onze favoriete artiesten, is er toch één ding waar we elk jaar mee struggelen: het eten op de camping. Met deze tips maak jij het lekkerste eten van de wei, zonder je blauw te betalen aan de foodtrucks.

Hoewel we altijd denken dat die grote zakken chips en die liters frisdrank een goed idee zijn op een festival, beklagen we ons dat vaak al na dag één. Want eerlijk is eerlijk: als je wakker wordt in je veel te warme tent, met slaaptekort en misschien ook een lichte – of minder lichte – kater, heeft je lijf ook nood aan afwisseling!

Pak het daarom dit jaar slim én gemakkelijk aan met deze handige festivalhacks. Geloof ons: je zal de held van de camping zijn.

Denk klein

Hoewel we geneigd zijn om alles in bulk te kopen voor een festival, is het toch beter om klein te denken. Je hebt niks aan die XXL zak chips als jullie hem op dag één terug vergeten toe te doen of hij door het weer vochtig wordt. Kies daarom voor kleine zakjes apart verpakte chips en nootjes. Dat is minder ecologisch, maar zorgt er wel voor dat jullie een hoop minder eten zullen verspillen én zo kan iedereen zijn favoriete smaak meenemen. Denk bij nootjes trouwens niet alleen aan de variant die je op café voorgeschoteld krijgt, maar ook aan gedroogde walnoten, pistachenoten en cashewnoten. Ze zitten bomvol energie, blijven lang goed en zijn makkelijk mee te nemen!

Limonadesiroop

Fervente frisdrankdrinker? Dan heb je ongetwijfeld al afgezien wanneer je liters cola of icetea de wei op probeerde te sleuren. Kies dit jaar in de plaats van grote plastieken flessen frisdrank voor een tweetal smaakjes siroop. Je doet ze gewoon bij water, dat je vaak gratis kan vullen in een beker op de wei, en ze nemen een stuk minder plek in! Zo krijg je ook wat snelle suikers binnen en kan je er weer even tegen!

Kleine melkjes

Drink jij ‘s ochtends graag een koffietje met melk? Neem dan kleine brikjes melk van 250 ml mee voor jou en je vrienden, die goed zijn voor twee à drie koffies. Het liefst van al kies je voor een plantaardige variant, die worden minder snel slecht! Al raden we je wél aan om je melkbrik in één keer leeg te maken als je het hebt opengedaan. Teveel gesleur? Dan kan je ook kiezen voor de kleine melkkuipjes die je op café of restaurant bij je koffie krijgt!

Cornflakes

Een goed ontbijt kan op een festival een wereld van verschil betekenen, cornflakes is dan een goede optie. Denk ook aan cornflakes in kleine hoeveelheden. Kies voor minipakjes cornflakes, zo verspil je ook geen eten, blijft het lekker krokant en kan je eens afwisselen. Ideaal als je melkbrikje nog niet leeg is na je koffie!

Koffiekoeken

Net zoals sandwiches, kan je chocoladebroodjes en croissants voorverpakt kopen. Toegegeven: ze zijn niet even lekker als die van bij je lokale bakker, maar smaken hemels als je met een kater wakker wordt op de camping.

Rijstwafels

Nog zo’n droge koek die je makkelijk apart verpakt kan meenemen zijn rijst- of maïswafels. Als je niet graag sandwiches of cornflakes eet, kan een rijstwafel ook perfect dienen als ontbijt.

Beleg

Heb je er toch graag wat beleg bij? Kies dan voor kleine verpakkingen waar zéker niet teveel in zit. Een pakje kippenwit of hesp met maar vier sneetjes in is ideaal, want vlees wordt snel slecht eens het open geweest is en niet meer koel gehouden kan worden. Onze beste tip? Maak op voorhand een stuk of tien hardgekookte eieren. Die kan je perfect meenemen in een plastieken zak – het is niet erg als ze wat kapot gaan – en plet je met je vork makkelijk op je sandwich of rijstwafel. Een beetje peper en zout erbij et voila!

Glazen potten mogen vaak niet binnen op een campingweide, als je toch echt zweert bij choco, kies dan voor een plastieken pot Boerinneke chocopasta.

Fruit

Nee, het is niet handig om fruit mee te nemen naar een festival, maar het kan wel echt smaken na een lange warme dag. Kies voor hard fruit, dat niet snel vol staat met blutsen en niet per se koel bewaard moet worden zoals appels, peren of meloen. Een grote meloen meesleuren is niet zo handig dus je kan er ook voor kiezen hem al in stukjes te snijden en mee te nemen in een doosje. Let wel op dat je hem dan niet vergeet: eens gesneden is hij niet lang meer houdbaar in jullie warme tent!

Groenten

Ja, we weten heus wel dat je veel meer zin hebt in een vettige hamburger dan in wat groenten als je nu aan je eerstvolgende festival denkt, maar geloof ons: je lichaam zal je dankbaar zijn. Je hoeft echt geen hele salade mee te nemen als je dat niet graag eet, maar een groente om uit het vuistje te eten is geen overbodige luxe. Denk hier ook aan hardere groenten zoals wortelen, komkommer, radijzen of stukjes paprika. Ideaal als tussendoortje én ook goed om gehydrateerd te blijven.

Pasta-, rijst of couscousslaatje

Je maaltijd voor de eerste of tweede avond kan je op voorhand al thuis maken. Kies voor iets gemakkelijk zoals een pastaslaatje of couscous met veel groentjes in herbruikbare doosjes. Zo’n slaatje is ideaal want je kan het zowel koud als warm eten en draait erin wat je wil. Let wel op dat je geen ingrediënten gebruikt die snel slecht kunnen worden, kies bijvoorbeeld voor parmezaanse kaas in plaats van mozzarella en zongedroogde tomaatjes in plaats van verse kerstomaten.

Tussendoortjes

Qua tussendoortjes kies je best niet voor chocolade, want met deze temperaturen is de kans groot dat alles smelt. Kies eerder voor apart verpakte droge koekjes zoals Petits Beurre, suikerwafels of muffins. Nood aan een energiebooster? Kies dan voor een granolabar of proteïnereep.

Bevroren potje

Je kent ze ongetwijfeld wel: die potjes tomatensaus in je diepvries die je uit de nood redden als je allesbehalve zin hebt om te koken. Maar ook op een festival kunnen ze van pas komen. Maak je tomatensaus zoals je anders zou doen en verdeel ‘m in potjes die je makkelijk kan meenemen. Haal je diepgevroren bakje als allerlaatste uit de diepvries en steek ‘m bij ander eten en drinken dat je het liefst nog even koel houdt. Zo fungeert je bevroren tomatensaus niet alleen als extra koelelement, maar is hij ook heerlijk ontdooid tegen dat jullie er op de camping van willen eten! Ook je pasta kook je makkelijk vooraf en neem je mee in een doosje.

Grote thermoskan

Of het nu is om veel water in één keer te vervoeren, thee in te zetten of koffie in te maken, een thermos komt sowieso van pas. Neem dus ook enkele losse zakjes thee mee en een potje oploskoffie. Als je geen zin hebt om aan te schuiven aan de waterkoker kan je ook perfect icetea maken!

Harde snoepjes

Als je graag veel snoept, kies je op een festival liever voor harde snoepjes zoals harde zuurtjes of de typische harde rode autosnoepjes. Die smelten niet in je hete tent en geven je wat energie doorheen de dag. Ook druivensuiker is altijd handig om op zak te hebben op een festival!

Wraps

Eén van de makkelijkste dingen om op voorhand klaar te maken zijn wraps. Rol ze goed strak in met vershoudfolie en steek ze in een brooddoos of doosje. Ook hier kies je net zoals bij de pastasalade best voor ingrediënten die niet snel slecht worden. Denk maar aan vegetarisch gehakt of stukjes halloumi. Verwerk er lekker veel groentjes in om meteen goed van start te gaan met het festival!

Dessertje

Verwen jij je vrienden graag met een zelfgemaakt baksel? Maak dan op voorhand koekjes of een stuk cake als dessertje. Gebruik het liefst geen chocolade om er bovenop te leggen, want dat smelt gegarandeerd. Een frisse appel- of citroencake is bijvoorbeeld een voltreffer bij het warme weer!

Sangria

Breng je toch graag je eigen drank op voorhand mee? Kies dan voor een plastic vatje met zelfgemaakte sangria. Het fruit dat je daarin doet blijft langer goed door de alcohol in de sangria én zo krijgen jullie toch nog wat extra vitamines binnen! Rode sangria smaakt overigens even lekker als hij niet helemaal koel meer is.

Apero

Geen festival zonder bijpassende apero op de camping! Kies voor kleine voorverpakte doosjes met olijven – zonder feta! – of zongedroogde tomaten. Een doosje salami is niet aan te raden, kies daarom liever voor een verse droge worst van bij de slagerij. Die is al droog en blijft dus beter bewaard. Voor een stukje kaas kies je ook best voor een voorverpakte rolkaas, zoals de Fagotin van Maredsous. Wel raden we je aan om hem op één avond op te eten, die geur na enkele dagen in een warme tent is niet aan te raden!

Quiche

Maak vlak voor je vertrekt een quiche met alles wat je maar lekker vindt, snijd hem in kleine stukje en neem ‘m mee in een herbruikbaar doosje. Zorg ook hier dat je geen ingrediënten gebruikt die snel slecht worden, kies dus voor spek in plaats van gerookte zalm en maak je quiche met plantaardige room in plaats van gewone. Als je je quiche net nadat ie uit de oven komt in een doosje steekt, blijft hij langer smeuïg. Je kan een verse quiche twee à drie dagen bewaren, al blijft die natuurlijk ook het best koel. Steek ‘m dus zeker in je koelbox! Geloof ons: zo’n heerlijk hartig taartje is ideaal als avondeten én als midnight snack na het feesten!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '