Hier ruilen we onze saaie boterhammen maar al te graag voor in.
7 originele en superlekkere lunchrecepten
Ben je de inhoud van je brooddoos of bord een beetje beu en wil je met veel plezier die smoskes inruilen voor een gezond en superlekker middagmaal? Dit zijn Flair-fitcoach Amel haar favoriete lunchreceptjes. Eentje voor elke dag, smakelijk!
1. Eierkoek
Ingrediënten: 1 rode ui, 200 g spek/baconreepjes, 3 courgettes, 15 kerstomaatjes, 5 eieren, 100 g parmezaan, 130 g spelt of volkoren meel, 1 el bakpoeder.
Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ui samen met de spekjes. Rasp de courgettes en halveer de tomaatjes. Meng de eieren met de Parmezaanse kaas, het speltmeel, de kerstomaatjes, de courgettes en de spekjes. Kruid af met peper en zout.
Duur: bak 50 minuten af in een ovenschotel/bakvorm.
2. Salade met veggie nuggets
Ingrediënten: salade, prinsessenbonen, radijsjes, komkommer, granaatappelpitjes, veggie nuggets, 100 ml yoghurt, peper, citroensap, mosterd en honing.
Bereidingswijze: kook de prinsessenbonen beetgaar. Snij de radijzen en komkommer in blokjes. Bak de veggie nuggets kort aan in de pan met olie. Serveer met de salade op een bord. Vermeng 100 ml yoghurt met 1/2 theelepel mosterd en 1 tl honing. Kruid af met peper en een scheutje citroensap.
Duur: 20 minuten.
3. Courgettetaart met salade
Ingrediënten: 2 courgettes, 1 zoete aardappel, handje spinazie, 200 g ricotta, 8 eieren (waarvan 5 volledige en 3 enkel het eiwit), Parmezaanse kaas, salade, kerstomaatjes, 2 lente-uitjes en feta.
Bereidingswijze: snij de courgette in schijfjes, versnipper de lente-uitjes en stoof dit samen met de spinazie aan. Meng de ricotta met de eieren en goed kruiden met peper en zout. Verwarm de oven voor op 160 graden, en doe alles in een ovenschaal met bakpapier. Eerst een laagje courgetteschijfjes, dan een laagje eiermengsel, een laagje zoete aardappel en afwerken met een laagje kaas.
Duur: 60 minuutjes in de oven.
4. Maaltijdsalade met linzen en veggiereepjes
Ingrediënten: gemengde salade, 30 g linzen, gemarineerde veggiereepje, 2 geraspte wortels, 1 rode biet, magere yoghurt, kippenkruiden, bieslook, peper en zout.
Bereidingswijze: kook de linzen volgens de verpakking. Bak de veggiereepjes af in een pan met wat olie. Snij de rode biet in partjes. Maak de yoghurtdressing met kippenkruiden, bieslook, peper en zout. Verdeel alles mooi op een bord.
Duur: 20 minuten.
5. Broccoli-zalmquiche zonder bladerdeeg
Ingrediënten: ½ broccoli, 100 g gerookte zalm, 150 g ricotta kaas, 3 eieren + 1 eiwit, 50 g gemalen Emmentaler light, peper, dille, cayennepeper en muskaatnoot.
Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de broccoli in roosjes, snij de zalm in fijne reepjes en hak de dille fijn. Mix de ricotta, de eieren en de kruiden: peper, zout, cayennepeper, muskaatnoot, dille. Kook de broccoli gaar in licht gezout water, giet in een vergiet en spoel onmiddellijk onder koud stromend water om zijn mooie kleur te behouden. Laat goed uitlekken. Hak de gekookte broccoliroosjes fijn. Leg een bakpapier in de taartvorm. Bedek de bodem van de vorm met de broccoli en daarop een laagje zalmsnippers. Vul de vorm voor 3/4 met het kaasmengsel. Bestrooi met de gemalen kaas. Bak gedurende 25 min af op 180 °C. Laat de quiche afkoelen en leg op een schotel.
Duur: 40 minuten.
6. Salade geitenkaas
Ingrediënten: gemengde salade, 1 vijg, 5 kerstomaten, een handje geroosterde pijnboompitten, ¼ mango, 2 geitenkaasjes met spek.
Bereidingswijze: Snij de groenten en het fruit. Meng ze onder de salade en strooi de pijnboompitten hierover. Bak de geitenkaasjes en leg deze als afwerking op het geheel.
Duur: 10 minuten.
7. Volkoren crackers met tomaten-linzensoep.
Ingrediënten: 2 volkoren crackers, 40 g cottage cheese, ½ avocado, granaatappelpitjes. 250 g tomaten, ½ prei, 50 g linzen,1 el tomatenpuree, 1 blokje groentebouillon.
Bereidingswijze: Spoel de tomaten en snij ze in stukken. Pel en snipper de ui fijn. Snij het meeste groen van de prei, spoel het preiwit en snij het in ringen. Fruit de ui glazig in een beetje olijfolie. Doe er de andere groenten bij. Laat een paar minuten zacht stoven. Schenk er de groentebouillon bij. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Laat 15 minuten zacht koken. Breng ze weer tot tegen de kook aan. Voeg de linzen eraan toe en laat mee koken zoals genoteerd op de verpakking. Roer er de tomatenpuree door en kruid ze eventueel nog wat bij. Mix de soep zodat de linzen de soep zullen binden. Als je de textuur te dik vindt, kan je gerust wat water toevoegen.
Duur: 25 minuten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier