Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
frietjesdag
© Nathan Dumlao via Unsplash

2. Doe er géén zout op voor je ze gaat opeten!

FRIETJESDAG: 6 tips om je frietjes lekker krokant te houden

Evi Van Houdt

Het is vandaag Nationale Frietjesdag en dat kunnen we als Belgen niet zomaar laten passeren! Of je ze nu het liefst haalt bij het frituur om de hoek of ze zelf klaarmaakt: niemand houdt van slappe frietjes. Met deze zeven tips blijven ze heerlijk krokant!

Als je eender welke Belg zou vragen waar we het gekendst voor zijn, antwoorden ze ongetwijfeld chocolade en/of frietjes. Aangezien het vandaag Nationale Frietjesdag is, delen we onze beste tips voor knapperige frietjes, laat het smaken!

Saus apart.

We weten goed genoeg dat saus op je frietjes overheerlijk is. Al vraag je toch best om de saus apart te doen, als je ze niet meteen gaat opeten. Ookal moet je maar vijf minuutjes naar huis fietsen of is je favo frituur om de hoek: je frieten onder de saus zijn in no time helemaal slap. Ook als je thuis loaded fries wil maken, doe je je saus of toppings er best pas op vlák voor je ze gaat opeten!

Géén zout!

We love zout op onze frietjes, maar als je er nog een eindje mee moet rijden, doe je er toch best pas zout op thuis. Want je raadt het al, ook zout dat te lang op je frieten ligt, maakt ze helemaal wak. Het zout trekt namelijk al het vocht uit je friet naar het oppervlak, waardoor je krokante frietje tien minuten later een slap aftreksel is geworden. Ook als je thuis frietjes maakt, doe je er best pas zout op wanneer je ze op tafel zet.

Laten luchten.

Net zoals ze in het frituur gaatjes maken in je papier en je best je plastieken zak laat openstaan, moet je je frietjes ook thuis laten luchten. Ze warm proberen houden door er iets op te leggen of ze af te dekken is géén goed plan.

Airfryen maar!

Zijn ze toch al wat koud geworden of wil je de overschot van gisteren nog opeten? Dan is de airfryer je beste vriend. Het is gewoon de gemakkelijkste én effectiefste manier om je frietjes een tweede leven in te blazen en ze toch krokant te houden.

Op de rooster.

Heb je geen airfryer? Dan kan je je frietjes ook in de oven leggen om op te warmen en weer krokant te maken. Al leg je ze dan best niet op een bakplaat, want you know the drill: een bakplaat geeft je frietjes niet veel lucht in de oven, wat er weer voor kan zorgen dat ze er plat uitkomen. Je legt ze dus best rechtstreekst op de rooster en het liefst van al, niet met té veel tegelijkertijd. Zo hebben ze voldoende ruimte om lekker krokant te worden. Het nadeel is dus wel dat je dat proces een paar keer zal moeten herhalen.

De microgolfoven is je vijand.

Wat je ook doet: steek je frietjes nóóit in de microgolfoven. Daar worden ze gegarandeerd slap en wak van, zélfs als ze eigenlijk nog maar net gebakken zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '