Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
restjes gerechten
© Annika Palmari via Unsplash

Zo heb je altijd nog wel iéts in huis.

9 verrassende gerechten die je in elkaar flanst met je restjes

Evi Van Houdt

Terwijl januari aanvoelt als dé maand om je leven te beteren, voelt februari een beetje aan als de restjesmaand. En dat voelt ook onze koelkast. Liggen alle gezonde producten die je een keer wilde proberen in januari ook stilaan te vergaan achteraan in jouw koelkast? Deze 9 verrassende gerechtjes kan je bijna altijd in elkaar flansen met je restjes!

Nu we de feestdagen – en onze goede voornemens – mijlenver achter ons hebben gelaten, is het tijd om onze draai weer te vinden in het dagdagelijkse leven. Om de één of andere reden lijkt dat altijd een tikkeltje moeilijker in de maand februari.

Het is de maand waarin we beseffen dat we het nog best lang moeten doen met het gure weer, we onze nieuwe gewoontes – die we ó zo graag wilden volhouden dit jaar – weer uit het raam smijten én de maand waarin we even ons ritme kwijt lijken te zijn.

Ook onze koelkast voelt die onrust aan en blijft vaak achter met een hoop restjes, waar je geen blijf meer mee weet. Toch zijn er een paar gerechten die je zo goed als altijd op tafel kan toveren met restjes. Deze negen wil je zelf maken in de restjesmaand!

Tomatensaus

Ookal ga je het misschien niet meteen eten: tomatensaus is een ideale restjesverzamelaar. Hoewel jij je signature tomatensaus misschien alleen maar met wortelen en paprika’s maakt, ga je er echt niet van sterven om er dit keer ook een verloren stukje courgette, selder of overgebleven champignons in te doen. Het beste aan tomatensaus is: je kan het perfect invriezen in kleine porties, zodat je de komende drukke weken alleen maar een potje moet laten ontdooien en je pasta moet koken!

Quiche

Een quichedeeg in je diepvries hebben liggen is een kleinigheidje, waar je jezelf ongetwijfeld dankbaar voor bent. Je kan namelijk zo goed als alles in een quiche draaien: van spek over kip tot zalm – of compleet vegetarisch natuurlijk – maar ook al je vergeten groenten kan je erin verwerken en zelfs dat ene restje ricotta, yoghurt of geraspte kaas!

Soep

Uiteraard is soep maken een echte binnenkopper: je draait er eender welke verslenste groente in en tovert ‘m al snel om tot een overheerlijk dampend kopje soep. Maar hou het zeker niet alleen bij groenten: ook je overschotje kokosroom kan perfect in je soepkom verdwijnen voor een Oosters smaakje of de overschot van het ontbijtspek als topping.

Pesto

Koop jij ook elke keer weer verse kruiden, om ze dan met pijn in het hart te zien verwelken? Probeer er dit keer dan een keer verse pesto van te maken, het enige wat je nog nodig hebt is wat look, peper en zout en olijfolie. En geloof ons: iedereen zal jouw restjespesto impressionant vinden!

Gebak

Terwijl het meeste fruit voor de vuilbak is eens het wat begint te verkleuren, is fruit eens zo lekker in gebak als het al wat ‘over tijd is’. Bruine bananen? Eens zo lekker (extra zoet!) in een bananenbrood. Platte aardbeien of frambozen? Gemakkelijker om coulis van te maken! Bruine appels? Daar merk je niets meer van in je appelcake én je appels worden sneller gaar!

Smoothie

Nog zo’n allesverwerker is een smoothie. Of je er nu fruit in wil doen, die overgebleven halve citroen, of nog een paar blaadjes spinazie: het kan allemaal. Ook melk-, fruitsap- of yoghurtrestjes verdwijnen in één handomdraai in je blender.

Stoofpotje

Uiteraard mag ook een stoofpotje of tajine niet ontbreken in dit lijstje. Hoewel je koelkast misschien vol onsamenhangende ingrediënten ligt, komt alles mooi samen tot één geheel in je stoofpot. Inspiratie nodig? Deze 29 receptjes brengen je alvast op ideeën.

Croque-monsieurs

Het is simpel, maar ó zo lekker: een croque-monsieur. En wie denkt dat je daar altijd brood, hesp en kaas voor nodig hebt, is eraan voor de moeite. Of je er nu parmaham, kippenwit of spek tussenlegt, voor jonge kaas, strooikaas of een mozarellabol kiest en gebruik maakt van brood, een sandwich of een wrap: het smaakt áltijd. Met je restje tomatensaus maak je er een croque-bolognese van, terwijl je laatste worteltjes de perfecte side dish zijn. Hier vind je enkele receptjes ter inspiratie!

Ovenschotel

Tot slot sluiten we dit lijstje af met de koning der restjes: een ovenschotel. Ook hierin kan je eender welke groente verwerken. Kies je voor pasta, aardappelen of zelfs rijst: je kan er nooit mee misgaan. Uiteraard hebben we ook hier enkele receptjes voor je klaarstaan: van een traditionele ovenschotel over een tortellinischotel tot eentje van wentelteefjes!

Extra tip: ook je airfryer is een echte held in de keuken, als het aankomt op verloren ingrediënten omtoveren tot iets lekkers. Geen flauw idee wat je met je restjes kan maken in de airfryer? Tiktok en Instagram to the rescue!

Tik gewoon simpelweg in (liefst in het engels) wat je ingrediënt is en het woord airfryer erachter. Et voila: tal van receptideetjes waardoor je restjes nooit meer een probleem vindt! Of kijk gewoon eens tussen deze receptideetjes die wij al voor jou verzamelden!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '