Kies jij voor vers en lokaal of diepgevroren en langer houdbaar?
Verse groenten of diepvriesgroenten? Dit is het goedkoopst
Vers, in blik of uit de diepvries: in de winkel is er heel wat keuze als het over groenten gaat. Maar welke groenten zijn nu juist het goedkoopst? Is het goedkoper om verse groenten te kopen of diepvriesgroenten?
Teskt: Hanne Bral voor Libelle
Bij verse groenten moet alles heel snel gebeuren: ze moeten zo snel mogelijk van het veld naar de winkel, en liefst ook snel verkocht worden, alvorens ze overrijp zijn. Ook diepvriesgroenten worden meteen na de oogst verwerkt, maar kunnen daarna langer bewaard worden, zonder hun kwaliteit te verliezen. Er is dus heel wat minder tijdsdruk dan bij verse groenten. Verse groenten zijn ook veel kwetsbaarder dan diepvriesgroenten.
Dat zorgt ervoor dat diepvriesgroenten een pak goedkoper zijn dan verse groenten. Soms zijn verse groenten zelfs tot dubbel zo duur als de diepvriesvariant. De voornaamste reden hiervoor is dat diepvriesgroenten in grote hoeveelheden geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden.
Hou rekening met je recept
Diepvriesgroenten zijn dan wel goedkoper dan verse groenten, toch hou je best ook rekening met wat je precies gaat maken wanneer je groenten uitkiest. Zo tipt Libelle Lekker-redactrice Sofie: ‘Maak je een salade met rodekool, dan zal verse rodekool lekkerder zijn dan die uit de diepvries of een bokaal. Voor een bloemkoolsaus is bloemkool uit de diepvries dan weer prima.’
Nog meer voordelen
Diepvriesgroenten zijn niet alleen goedkoper, ze zijn wel degelijk even gezond als verse groenten. Ze worden meteen na de oogst ingevroren op een extreem lage temperatuur, waardoor ze al hun mineralen en vitamines behouden.
Aan diepvriesgroenten heb je ook een pak minder afval. Je koopt doorgaans enkel het deel van de groente dat je nodig hebt tijdens het koken, bijvoorbeeld ingevroren broccoliroosjes in tegenstelling tot een volledige broccoli. Je bespaart ook tijd, want je hoeft de groenten niet meer te snijden of schoon te maken.
Heb je voor je recept niet de volledige groente nodig? Het overschot van je diepvriesgroenten stop je gewoon terug in de diepvries, in tegenstelling tot een halve verse bloemkool die misschien vergeten achterblijft in je koelkast. Minder verspilling dus!
En wat met seizoensgroenten?
Vergeet ook zeker de seizoensgroenten niet alvorens je je naar het diepvriesrayon rept. De groenten van het seizoen zijn niet alleen goedkoop, maar ook heel lekker, beter voor de planeet en zitten boordevol voedingsstoffen. Bovendien passen de smaken van groenten uit hetzelfde seizoen dikwijls goed bij elkaar, wat handig koken is.
Verse groenten – en dus ook seizoensgroenten – koop je liefst bij een lokale boer of hoevewinkel. Zij verkopen dikwijls een groentepakket aan een voordelige prijs, met daarin het beste van het seizoen. Uiteraard vind je seizoensgroenten ook in de supermarkt.
Ook ‘lelijke’ groenten staan vaak in promo. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld een tomatensaus of soep mee te maken. Check dus eerst goed wat je net nodig hebt voor je recept, voor je je groenten gaat kopen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier