Van groen tot textuur: dit is de gouden formule voor een perfecte salade
1. Mix en match met groen
Gewone sla is lekker, maar probeer volgende keer als je een salade maakt ook wat ander groen toe te voegen. Waterkers, andijvie, radicchio of rucola bijvoorbeeld. Allemaal lekkere smaakbommetjes die perfect in een salade passen. Je hoeft je zeker niet tot één soort te beperken. Mix en match: zacht met hard, bitter met zoet.
2. Denk aan de textuur
Een salade maken is als schilderen: je moet je creativiteit de vrije loop laten, anders is het eindresultaat kleurloos en saai. Neem nu kerstomaatjes bijvoorbeeld. Je at ze al ontelbare keren rauw in een slaatje, maar waarom rooster je ze niet eerst met een beetje balsamico in de oven? In een geslaagde salade zitten groenten die op verschillende manieren zijn bereid. Rauw, geroosterd, gegrild, gepekeld... Combineer groenten die van nature crunchy zijn (wortel, selder) met zachtere groenten zoals avocado, gesauteerde champignons en geroosterde aubergine.
3. Vergeet de granen niet
Granen zijn een leuke toevoeging aan een salade, want ze zorgen voor die hartige bite. Bereid de granen op voorhand. Als je ze warm toevoegt aan je salade, zal de sla nog wat slinken door de warmte. Je kan de granen ook eerst laten afkoelen en pas op het einde toevoegen. Volkoren rijst, quinoa, couscous en bulgur zijn voedzame opties.
4. En de crunch
Om een salade echt af te maken, is crunch superbelangrijk. Zelfgemaakte croutons zijn een leuke manier om van dat oud brood af te geraken, maar ze werken ook goed in een salade. Maar ook zaden (pompoen, sesam, zonnebloem) of noten (amandel, walnoot, pinda) zijn goede crunchy opties. Met verkruimelde tortillachips of pitabroodjes kan je eens lekker gek doen.
5. Eiwitten zijn optioneel
Om van een salade een volwaardige maaltijd te maken, heb je eiwitten nodig. Gepocheerde zalm, krokant spek, geroosterde kip, steak, kikkererwten,...De kooktechniek van je eiwitten is van belang voor het smaakpalet. Rooster je je vlees bijvoorbeeld op de barbecue, dan zal je salade een heerlijke, smoky smaak krijgen.
6. Smaakvolle extraatjes
Je kan nog oneindig veel ingrediënten toevoegen als finishing touch. Kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander zorgen voor een fris element. Kaas zorgt voor de scherpe en romige noot. Fruit – gedroogd en vers – geeft de salade een zoete toets. Denk aan de seizoenen als je fruit gebruikt. In de zomer kan je meloen, aardbei en perzik gebruiken. In de winter zijn appel en peer een beter idee. Vergeet de eieren niet: gepocheerd, hardgekookt of als omelet. Ei is heerlijk in een slaatje. Andere smaakvolle extraatjes zijn zongedroogde tomaten, olijven en kappertjes.
7. Dresseren
En dan last but not least: dresseren. Als je een echte topsalade wil maken, gebruik je geen kant-en-klare dressing. Het duurt maar twee minuten om zelf een heerlijke vinaigrette te maken, beloofd! Meng drie delen olie (naar keuze) met één deel zuur (azijn of sap van een citrusvrucht). Meng goed om de emulsie te doen binden. Achteraf kan je nog smaakmakers toevoegen: mosterd, kruiden, sjalot, look, ansjovis, Parmezaanse kaas... Maar je kan ook een dressing maken op basis van yoghurt, zure room of mayonaise of door kant-en-klare hummus, pesto of salsa te mengen met een beetje olie.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier