
Volgens Ferrero zelf is er geen gevaar, maar niet iedereen denkt er zo over
Is Nutella kankerverwekkend?
Palmolie – wanneer die boven de 200 graden verhit wordt – veroorzaakt meer kankerverwekkende stoffen dan andere plantaardige oliën, dit schreef de EFSA vorig jaar al. Wel is er nog verder onderzoek nodig, dus er wordt consumenten momenteel niet afgeraden om producten met deze olie in van hun boodschappenlijstje te schrappen.
Waarom palmolie
Ook in Nutella zit palmolie, maar volgens Ferrero is er in het geval van hun producten geen gevaar. Zij verwarmen de olie tot net onder de 200 graden om zo het ontstaan van kankerverwekkende stoffen te minimaliseren.
Waarom moet palmolie überhaupt verhit worden? Dit doen ze om van de traditionele rode kleur af te komen en om de geur te neutraliseren. Dit proces zorgt ervoor dat er glycidyl vetzuur esters ontstaan. Wanneer ons lichaam dit gaat verteren, komt het glycidol vrij. Dit is een stof die gekoppeld wordt aan het ontstaan van tumoren.
Geen geschikt alternatief
Ferrero gebruikt palmolie om de zachte en smeuïge textuur van Nutella te creëren. Ook als je pot choco al een tijdje open is, zal deze zijn héérlijke substantie behouden. Net daarom is het zo moeilijk om de palmolie te vervangen. De smaak en textuur zouden niet meer hetzelfde zijn.
Bovendien zijn er maar weinig geschikte alternatieven. Zowel zonnebloemolie als koolzaadolie is duurder, dus het zou Ferrero tussen de 8 en de 22 miljoen euro per jaar kosten als ze zouden overschakelen. Al denken wij dat er jaarlijks genoeg potten Nutella verkocht worden om over te stappen naar een gezonder alternatief, zelfs al kost het meer. Onze gezondheid gaat natuurlijk voor!
Ferrero reageert
Ondertussen heeft Ferrero zelf gereageerd op de feiten, en ze willen hun consumenten garanderen dat de gezondheid en veiligheid van alle Nutellalovers hun prioriteit is. Het bedrijf selecteert hun grondstoffen zorgvuldig en er worden ook specifieke industriële processen toegepast die ervoor zorgen dat de aanwezigheid van verontreinigende stoffen tot minimale niveaus beperkt worden. Deze zijn volledig in lijn met de parameters die opgesteld worden door de EFSA.
Bovendien worden alle processen voortdurend in de gaten gehouden door de Quality-teams van Ferrero. Zo zijn ze er zeker van dat al hun voedsel veilig is en dat er geen risico is voor de gezondheid van hun klanten.
Bron: Het Laatste Nieuws
Wil je nog meer lezen over Nutella: