Met 26 originele recepten waaronder pasta Carabonara, Carappelbeignets, chili con Cara en Cara-ijs met Caramelsaus.
Dorian (26) lanceert kookboek ‘Koken met Cara Pils’: ‘Ik moest veel experimenteren. Cara Pils past niet óveral bij’
Dorian Coppenrath (26) studeerde af als arts en is momenteel bezig aan zijn specialisatie gynaecologie. In zijn vrije tijd schreef hij het voorbije jaar het originele kookboek ‘Koken met Cara Pils’. ‘Mijn vrienden hebben heel veel moeten proeven’, aldus Dorian. ‘Sommige gerechten tot wel vijf keer toe omdat ik het recept echt perfect wilde hebben.’
Wij konden Dorian in nuchtere toestand te pakken krijgen om over zijn boozy kookboek ‘Koken met Cara Pils’ te praten. In het kookboek staan 26 recepten die gemaakt zijn met Cara Pils, het huismerkbier van Colruyt. ‘Het is een heel onverwacht succes’, lacht Dorian.
Hoe kwam je in godsnaam op het idee om Cara Pils in een gerecht te gieten?
‘Drie jaar geleden toen ik op kot zat in Leuven was ik een stoofpotje aan het maken en had ik dus bier nodig. Het enige bier dat nog in mijn frigo stond was een blikje Cara Pils. Ik heb dat er dan maar ingegoten en het resultaat was verrassend lekker!’
Hoe ga je van één (toevallig) Cara Pils-gerechtje naar een volledig kookboek?
‘Het idee om er iets meer mee te doen bleef in mijn hoofd spoken. Toen ik me vorig jaar door de coronacrisis wat verveelde, besloot ik Colruyt te contacteren met een voorstel om een volledig kookboek te maken rond Cara Pils. Ze waren onmiddellijk enthousiast en zo ging de bal aan het rollen.’
Is Cara Pils je favoriete bier of is het gewoon lekker goedkoop als student?
‘Het is natuurlijk hét studentenbier bij uitstek omdat het niet duur is. Nu ben ik geen student meer, dus drink ik wel graag eens een ander biertje. Maar vroeger stond er steevast een sixpack Cara Pils in mijn frigo op kot.’
Het bier is wel bezig aan een opmars, want vroeger had het eerder een marginaal imago.
‘Klopt. Cara Pils kreeg een tijd geleden de stempel van slecht bier, maar eigenlijk smaakt het supergoed. Het heeft terecht zijn plaats veroverd tussen de lekkere Belgische biertjes.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In het boek staan 26 gerechten. Vanwaar dat aantal?
‘Dat is toevallig. Ik heb namelijk heel wat moeten experimenteren om tot een reeks geslaagde recepten te komen (lacht). Laat ons zeggen dat Cara Pils niet overal bij past.’
Welke recepten verdwenen in de vuilnisbak?
‘De Cara Pils-soep was écht niet te eten. Dat was natuurlijk niet echt een verrassing. Waar ik wel versteld van stond, was dat Cara fried chicken en Cara Pils-worstenbroodjes ook grote tegenvallers waren. Dat zijn zo gerechtjes die je op het eerste gezicht wel ziet passen met het biertje, maar het waren geen aanraders.’
De Cara Pils-soep was écht niet te eten. Dat was natuurlijk niet echt een verrassing.
Kan je een aantal gerechtjes opnoemen die het boek wel haalden en welk recept is jouw absolute favoriet?
‘De pasta Carabonara, de Carappelbeignets en de chili con Cara. Mijn favoriet is Cara-ijs met Caramelsaus. Ik vond het natuurlijk tof om gerechten te kiezen waar ik ook met de naam wat kon spelen.’
Was jij het enige proefkonijn of schakelde je de hulp in van anderen?
‘Mijn vrienden hebben heel veel moeten proeven. Sommige gerechten tot wel vijf keer toe omdat ik het recept echt perfect wilde hebben. Soms werd dat in dank afgenomen, bij andere experimenten zoals de Cara-soep waren ze net iets minder dankbaar (lacht).’
Heb je hier veel tijd ingestoken?
‘Ja. Er kroop heel wat werk in. Ik ben er toch zo’n dik jaar mee bezig geweest. Tussen het studeren door of na het werk kroop ik achter het fornuis en stond ik in de kookpotten te roeren.’
Wil dat zeggen dat je graag kookt of een soort amateurkok bent?
‘Ja. Ik heb altijd al graag gekookt en ik had vroeger steevast een vakantiejob in de keuken van een restaurant.’
Werd je gesponsord door Colruyt tijdens je experimenten?
‘Ja. De supermarktketen gaf me enkele paletten om de gerechten uit te proberen. Het steunt me bovendien ook bij de productie van het boek, dat is heel fijn!’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Smaakt de Cara Pils overal serieus door of is het boek ook geschikt voor wie niet van bier houdt?
‘Bij sommige gerechten is de Cara Pils subtiel verwerkt en bij andere smaak je het wel wat feller. De bedoeling is wel dat de recepten mooi in balans zijn, dat je het bier lichtjes proeft en dat het dus niet overheerst.’
Hoe zijn de reacties op je boek?
‘Iedereen is heel enthousiast. De eerste oplage, die uit zo’n duizend boeken bestaat, is al volledig uitverkocht. We gaan zelfs een tweede oplage drukken.’
Ik zie dit project helemaal los van mijn job als arts. Ik denk trouwens ook niet dat het kwaad kan dat je af en toe een pintje drinkt.
Maak je geregeld nog zelf gerechtjes uit het boek of kan je even geen Cara Pils meer zien?
‘Ik heb de afgelopen maanden heel wat recepten met Cara Pils gegeten, dus ik ga dat nu toch wat afbouwen (lacht).’
Krijg je soms kritiek dat je als dokter bier promoot?
‘Ik zie dit project eigenlijk helemaal los van mijn job als arts. Ik denk trouwens ook niet dat het kwaad kan dat je af en toe een pintje drinkt. Ik zie hier dus geen enkel probleem in.’
Tot slot: krijgt dit project nog een vervolg?
‘Voorlopig blijft het hierbij. Ik had nooit verwacht dat het boek zo’n succes zou hebben. Voor mij was het louter een tof projectje.’
‘Koken met Cara Pils’ kost 14,95 euro, maar is dus voorlopig uitverkocht. Er komt binnenkort een tweede (beperkte) oplage, dus hou zeker de website in het oog.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier