Nena Baeyens van EVA vzw geeft tips voor wie wil overstappen naar een (gedeeltelijk) plantaardig dieet.
‘Minder dierlijke producten eten is een van de efficiëntste dingen die je kan doen als je een impact wil hebben op het milieu’
In maart is de VeggieChallenge van EVA vzw van start gegaan. Dat vegetarisch en vegan eten goed is voor de planeet, wist je vast al. Maar wat is het verschil qua impact tussen geen vlees en vis eten en volledig vegan eten? We sommen nog eens op waarom vegetarisch en/of vegan eten zo goed is en geven tips.
Hoewel we ervan overtuigd zijn dat veganisme een levensstijl is die alles en iedereen ten goede komt, is dit geen pleidooi om alléén maar plantaardig te eten. Zoek je een goede reden om te experimenteren met de veganistische keuken? Weet dan dat je door maar één dag plantaardig te eten, gemiddeld 1000 l water, 700 m² land, 2 kg CO2 én het leven van één dier bespaart, aldus de infographic van BE Vegan. Kleine aanpassingen maken dus al een wereld van verschil. Flexitariërs for the win! Ook Nena Baeyens, communicatieverantwoordelijke bij EVA vzw, bevestigt dit. Zij beantwoordt al je vragen.
Is er een verschil tussen de impact op het milieu tussen vegetarisch en vegan eten?
‘Er is een groot verschil, maar het hangt ook af van je motivatie. Waarom kies je voor dat bepaald eetpatroon? Zo hebben bepaalde dierlijke producten grotere gevolgen voor het milieu dan andere. Het hangt ervan af wat je wil bereiken met veggie of vegan eten.’
Zijn de voordelen van vegetarisch eten dan wel voldoende groot?
‘Zeker. Je kan je vlees bijvoorbeeld door een vegetarische burger vervangen. Elke stap is een goede stap. Je kan je room bijvoorbeeld gemakkelijk vervangen door een plantaardige variant. Maar als je écht een grote impact wil hebben, is het een goed idee om zoveel mogelijk plantaardig te eten. Hoe meer, hoe beter.’
Waarom zou ik moeten beslissen om helemaal geen dierlijke producten meer te consumeren?
‘Als je bijvoorbeeld komaf wil maken met dierenleed, heeft het absoluut ook zin om minder zuivel te consumeren. Voor de productie van melk en kaas worden er immers nog altijd dieren gedood. Hetzelfde geldt voor de impact op het milieu: voor melk en kaas heb je ook grond(stoffen) én koeien nodig. Dit zorgt voor een grotere uitstoot van methaan, iets wat niet goed is voor het klimaat.’
Is het ook echt gezonder om vegan eten?
‘Veganisme heeft een grote impact op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, te hoge cholesterol, … Bij die ziekten is de eerste aanbeveling die dokters geven om je dierlijke consumptie te verminderen en dus meer plantaardig te eten (De Hoge Gezondheidsraad adviseerde in 2019 om de consumptie van rood vlees tot 300 gram per week te beperken, red.). Maar om gezond te eten, moet je ook de juiste plantaardige producten eten. Je vindt steeds meer vegan junkfood en het is natuurlijk helemaal niet erg om dat te eten. Maar als je enkel nog vegan frietjes, pizza en chocolade eet, is jouw plantaardige dieet niet meteen gezond. Een gezond plantaardig dieet bevat zoveel mogelijk onbewerkte producten zoals peulvruchten en groenten. Als je veggie of vegan wil eten voor je gezondheid, kan je best kijken naar de minder bewerkte producten, naar de nutriscores en de vleesvervangers waar minder vet en zout inzit.’
Mag ik samenvatten dat je door vegan te eten een invloed hebt op zowel dierenleed, het klimaat als je eigen gezondheid?
‘Ja, eigenlijk is je eetgewoonten aanpassen een van de efficiëntste dingen die je kan doen als je een impact wil hebben op allerlei milieuproblemen zoals de opwarming van het klimaat, verlies aan biodiversiteit en de droogte. Al die dingen hangen samen met onze vleesproductie. Ook op dierenleed heb je een grote impact als je meer veggie of vegan eet. En uiteraard ook op je gezondheid: de gemiddelde Belg eet eigenlijk nog altijd te veel dierlijke eiwitten en te weinig plantaardige producten, zoals groenten.’
6 concrete tips voor wie meer veggie en/of vegan wil eten:
Wees niet te streng voor jezelf.
‘Wij proberen niet in de categorieën “vegetarisch” of “vegan” te denken. Iedereen die zijn/haar/hun best doet om een maaltijd plantaardiger te maken, is goed bezig. Elke maaltijd kan je opnieuw kiezen en beslissen om zoveel mogelijk plantaardige ingrediënten te gebruiken.’
Doe mee aan de VeggieChallenge van EVA vzw.
‘Zo krijg je enorm veel tips van ons. Er is ook een Facebookgroep waarin mensen recepten en tips uitwisselen. Na de VeggieChallenge volgen we de deelnemers ook verder op met onze wekelijkse nieuwsbrief. Ze kunnen ook terecht op onze website of lid worden van EVA vzw. Er valt genoeg te beleven, ook na de challenge!’
Probeer verschillende dingen.
‘Het aanbod aan veggie en vegan voeding is de afgelopen vier jaar enorm gegroeid in de supermarkten. Keuze genoeg, dus! Als je eens iets koopt dat je niet lekker vindt, denk dan niet dat alle alternatieven niet lekker zijn. Er is heel veel variatie, dus durf daarmee te experimenteren.’
Bedenk je maaltijden vanuit de groenten in plaats van vlees.
‘In plaats van na te denken welk vlees je gaat maken en de groenten als bijkomend te zien, kan je ook vertrekken vanuit de groenten. Daarmee kan je veel meer variëren. Er zijn heel veel kookboeken en blogs die je kunnen inspireren. Eigenlijk vind je op elke website tegenwoordig veggie recepten. Dus het is niet moeilijk om ze te vinden.’
Heb basisingrediënten in huis.
‘Het is altijd handig om smaakmakers in huis te hebben, zoals veel kruiden en sojasaus. Voor vegans komen ook zuivelalternatieven, zoals soja- of haverroom, altijd van pas. Peulvruchten worden ook vaak vergeten. Die vormen een goede eiwitbron blijven lang goed, dus je kan er altijd wel iets mee maken. Zorg er ook voor dat je altijd verschillende soorten groenten en vleesvervangers in huis hebt. Vleesvervangers en veggie en vegan kant-en-klaarmaaltijden zijn handig voor als je even geen tijd of zin hebt om te koken.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier