Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Rawpixel via Pexels

Het peganisme belooft dat die vervelende cravings zullen wegebben.

PEGAN: dit nieuw voedselregime lijkt op vegan, maar bevat ook vlees

There’s a new kid in town! Of beter: een nieuw voedselregime. Ooit al gehoord van pegan? Het lijkt sterk op vegan, het meest besproken voedingspatroon van dit moment. Die ‘p’ wijst dan weer op paleo, wat zich juist richt op hoe onze voorouders vroeger aten, met veel vlees en weinig zuivel. Hoe die twee door één deur geraken? Ook wij zijn nieuwsgierig!


Het peganisme combineert the best of both worlds en probeert het veganisme en het paleo-dieet mooi in hetzelfde schema te doen passen. Waar veganisten beslist ‘nee’ schudden bij een kippenboutje, juichen de paleo-richtlijnen vlees juist toe. Van deze tegenstrijdige regimes behoudt pegan telkens één element: verse groenten met op z’n tijd een goed stukje vlees.

Mildere versie


Het zit zo dat pegan-supporters zich nóg meer op verse groenten en fruit storten, maar ze nemen, in tegenstelling tot de vegan levensspreuk, in beperkte mate wel vlees en andere dierlijke producten in hun patroon op. Omschrijf het als een mildere versie van paleo.

De bedenker van pegan, de Amerikaanse arts Mark Hyman, geeft mee dat het merendeel van jouw maaltijd best uit groenten kan bestaan, namelijk voor zo’n 50 tot 75 procent. Daaraan mag je dan voor 25 procent magere dierlijke proteïnen zoals kip, eieren, vis en mager rundvlees toevoegen.

Eat your vegetables, honey


Voorop staat de opname van planten, zonder twijfel de belangrijkste factor. Appels, pompelmoezen en perziken, maar geen bieten, pompoenen, (zoete) aardappel en pastinaak. Dat zegt de glycemische index alleszins. Wat je eet, mag immers niet boven de 69 GI zitten.

Verder mag je gezonde vetten als avocado, olijfolie en de meeste noten gerust blijven eten. Ook havermout, quinoa, gierst en wilde rijst hoef je niet te bannen. Het zit ‘m vooral in de hoeveelheid die je ervan opneemt.

Gulzige carnivoor


Die groenten en vetten leveren je meteen een verzadigd gevoel op. Daardoor zullen je cravings wegebben en neig je minder snel naar het opentrekken van de snoepkast. Het vlees zorgt er dan weer voor dat je niet zo’n nood hebt aan koolhydraten zoals pasta en brood, wat veganisten toch vaak ervaren.

Wie mikt op peganisme, prent zich best in het achterhoofd dat het gaat om een gelimiteerd voedingspatroon. Daarom drukken diëtisten ons op het hart dat als je besluit pegan te eten, je enkel de grote richtlijnen volgt: minder suiker, meer groenten en mager vlees.

Volg het toch niet te nauwgezet. Als je voorheen als een gulzige carnivoor at en nu plots minder vlees opneemt, kan je, bijvoorbeeld, misschien last krijgen van een ijzertekort. Ga dan even langs bij de dokter voor eventuele supplementen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '