Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel plantaardige alternatieven voor melk. Maar de ene is de andere niet. Welke is nu het lekkerst in je latte en welke is eigenlijk het gezondst?
Vroeger was er sojamelk als alternatief voor koemelk, daarmee was de kous af. Nu kan je het zo gek niet bedenken of er wordt melk van gemaakt. Maar is plantaardige melk nu echt zoveel beter dan koemelk?
Goed én gezond!
Voedingsconsulente Lynn van Vidafit is gespecialiseerd in plantaardige voeding: ‘Er zijn verschillende redenen om voor plantaardige melk te kiezen. Het is minder belastend voor het milieu, een koe eet gemiddeld 60 tot 70 kilogram grasvoer en drinkt 100 tot 150 liter water per dag om 25 liter melk te produceren die niet voor haar kalfje dient maar voor de mens.’
‘Voor plantaardige dranken is geen dierenleed nodig en het is ook gewoon beter voor je gezondheid. Wist je dat veel mensen in zekere mate lactose-intolerant zijn en zuivel dus niet goed kunnen verteren? Met darmproblemen en andere klachten als gevolg.’
‘De belangrijkste reden waarom melk ons altijd werd aangeraden is omdat het calcium bevat, maar een koe haalt die calcium uit planten, dus waarom zou je je calcium zelf niet rechtstreeks bij de bron halen? Koemelk bevat ook heel wat dingen die niet goed zijn voor ons, zoals verzadigde vetten en cholesterol. Ook zouden er in koemelk mogelijk hormoon- (een melkkoe is bijna permanent zwanger) en antibioticaresten te vinden zijn. Plantaardige melken worden verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine B12 (en soms ook andere vitamines of mineralen zoals E en ijzer), waardoor de voedingswaarde vergelijkbaar is met koemelk.’
Welke is het gezondst?
Lynn: ‘Er is niet één type plantaardige melk die beter is dan de rest. Het hangt vooral af van je voorkeur en waarvoor je de melk wil gebruiken. Sojamelk en erwtenmelk hebben het hoogste eiwitgehalte, havermelk bevat meer vezels en notenmelken zijn dan weer rijk aan antioxidanten en bevatten minder verzadigde vetten. Eigenlijk wissel je dus het liefst af tussen de verschillende soorten. Bestaat er een ongezoete variant, dan is dat natuurlijk de gezondste keuze.’
‘Baristaversies bevatten doorgaans meer suikers, dus die gebruik je het liefst alleen voor je koffie. Ook good to know: als je bepaalde voedselallergieën hebt, zijn rijst- en erwtenmelk de veiligste optie. Amandel- en rijstmelk hebben helaas een minder goede reputatie wat duurzaamheid betreft, omdat ze de grootste watervoetafdruk hebben.’
Potato, potato
Aardappelmelk is de nieuwste toevoeging aan het lijstje van plantaardige dranken, dus dat moesten we testen. Redactrice Charlotte: ‘De baristaversie van Dug levert een heerlijk zijdeachtig schuim op voor in je koffie. De aardappelsmaak is subtiel aanwezig, maar het is even romig als havermelk en wel een tikje gezonder. De aardappelmelk werkte ook super als basis voor een bechamelsaus. Ik ben fan!’
Beste voor in de koffie
Voor latte’s en cappuccino’s zijn vooral soja- en havermelk ideaal, omdat ze erg romig zijn en je ze goed kan opschuimen. Hou er wel rekening mee dat ze de smaak van je koffie lichtjes kunnen verdoezelen. Er bestaan tegenwoordig ook veel baristavarianten, die ideaal zijn om op te schuimen. Voeg je gewoon een likje melk toe aan je koffie, dan ligt het er vooral aan welke smaak je verkiest.
Beste om mee te koken
Als basis voor een saus (bijvoorbeeld bechamel) gebruik je het liefst een ongezoete plantaardige drank zoals spelt, haver of soja, al kan die laatste de smaak een beetje beïnvloeden. Voor andere gerechten zijn notenmelk en rijstmelk ook prima en in een Aziatische curry kan kokosmelk dan weer erg lekker zijn.
Beste voor in je smoothie
Een smoothie met extra proteïnen is ideaal voor of na het sporten. Soja- en erwtenmelk zijn dan de beste keuze, want ze hebben beide een hoog eiwitgehalte, vergelijkbaar met dat van koemelk.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier