1 April 2016
Bijgewerkt: 20 September 2021
Eerst maak je er een mesthoop van in de keuken en dan duw je al die rommel vakkundig aan de kant om een mooie foto te maken. Ach, social media. Deze pizza's vergen wat tijd en moeite, maar het resultaat is Instagramwaardig én superlekker.
Bloemkoolpizza met groene tomaat
Benodigdheden
- 1 bloemkool (kleine)
- 1 ei
- 50 g geraspte parmezaan
- 1 el amandelpoeder
- 1 kl basilicum (gedroogde)
- 1 kl gedroogde oregano
- 1 snuifje knoflookpoeder
- 1 snuifje chilivlokken
- ¼ kl zeezout
- 2 tomaten (groene)
- basilicum (verse)
- 8 gerookte mozarella (minibolletjes)
- 1 el olijfolie
- peper
- zout
Zo maak je deze pizza
- Verwarm de oven voor op 200°C op de heteluchtstand. Verdeel de bloemkool in roosjes, spoel grondig en laat goed uitlek- ken. Maal de bloemkoolroosjes in de keu- kenrobot heel fijn en gaar het mengsel 4 minuten in de microgolfoven. Laat afkoelen en meng met het ei, de parme- zaan, het amandelpoeder, de kruiden en het zout tot pizzadeeg.
- Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde pizzabodem. Bak die 8 à 10 minuten in de warme oven.
-
Spoel de tomaten en snij in flinterdunne schijfjes. Snij de mozzarellabolletjes door- midden. Spoel het basilicum en pluk de blaadjes. Haal de pizzabodem uit de oven en beleg hem met de tomaten en de mozzarella. Kruid met peper en zout en zet nog 10 minuten in de oven. Besprenkel de pizza met olijfolie, werk af met vers basilicum en serveer.
Pissaladière met ansjovis
Benodigdheden
- 450 g bloem
- 1 kl gedroogde gist
- 3 dl lauw water
- snuifje suiker
- 1 kl zout
- 2 el olijfolie
- 600 g uien
- 4 takjes tijm
- 1 dl olijfolie
- 50 g ansjovis (gezouten)
- 50 g zwarte olijven (zonder pit)
Zo maak je deze pizza
- Doe het lauwe water in een maatbeker en voeg de gist en suiker toe. Laat 10 minuten staan tot het schuimig wordt.
- Snij intussen de uien in ringen en fruit ze met de tijm in ± 40 minuten gaar in 1 dl olijfolie, op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
- Maak het pizzadeeg. Zeef de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet er het gistwater en de olijfolie in. Meng tot een glad deeg. Kneed het op een met bloem bestoven werkblad 10 minuten door tot een glad en elastisch deeg. Leg het in een met bloem bestoven kom, dek af met een vochtige doek en laat 40 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200° C. Rol het deeg op een bakplaat uit tot een dikke pizza.
- Snij de ansjovisfilets in de lengte doormidden. Verdeel de uientopping over het pizzadeeg en leg er de ansjovisfilets op. Verdeel de olijven over de pissaladière en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer warm of koud.
Pizza met tomatenmix en mozzarella
Benodigdheden
- 400 g bloem (voor het deeg)
- 250 ml lauw water (voor het deeg)
- 25 ml olijfolie (voor het deeg)
- 10 g zout (voor het deeg)
- 25 g verse gist (voor het deeg)
- 250 g mozzarella (parels)
- 4 pruimtomaten (langwerpig)
- 400 g kerstomaten
- 2 el kappertjes (uitgelekt)
- 100 g olijven
- olijfolie
- 2 el gedroogde oregano
- 2 el basilicum (gedroogd)
- handvol verse basilicum
- grof zeezout
Zo maak je deze pizza
- Los de verse gist op in het lauwe water. Laat 10 minuutjes staan tot het schuimig wordt. Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel erin en kneed goed. Voeg olie en vervolgens zout toe en kneed tot een elastisch deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verdeel het deeg in porties van ongeveer 125 gram. Maak er bolletjes van en laat ze nog 20 minuten rijzen.
- Rol de bolletjes deeg uit tot dunne pizzabodems. Verwarm de oven voor op 200°C.
- Spoel alle tomaten. Halveer de helft van de kerstomaatjes en snij de pruimtomaten in plakjes. Beleg de pizza dakpansgewijs met de plakjes tomaat, vervolgens de hele en halve kerstomaatjes. Bestrooi met kappers, olijven, mozzarella en oregano. Schuif de pizza 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Meng in een kommetje ’n scheutje olijfolie met de gedroogde kruiden en roer goed. Serveer de pizza en werk af met grof zeezout, vers basilicum en een scheutje van de kruidenolie.
Pizza met champignons en kastanjes
Benodigdheden
- 150 g kastanjechampignons
- 250 g kastanjes (gekookt)
- 350 g mozzarella
- 3 takjes rozemarijn
- 2 takjes salie
- 450 g bloem
- 21 g verse gist
- 1 mespuntje suiker
- 4 el olijfolie
- olijfolie
- 1 kl zout
- peper
- zout
Zo maak je deze pizza
- Los de gist met de suiker op in 200 ml lauw water. Zeef de bloem en maak een kuiltje in het midden. Schenk er de gist in en voeg 4 el olijfolie en 1 kl zout toe. Kneed tot soepel deeg. Verpak in huishoudfolie en leg 1 uur weg.
- Verwarm de oven voor op 240°C. Verdeel het deeg in vier. Rol uit op een met bloem bestoven werkblad. Leg de pizza's daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Snij de schoongeborstelde champignons en de uitgelekte mozzarella in plakjes. Halveer de kastanjes. Rist de rozemarijn af en snipper de salie.
- Beleg de pizza's met mozzarella, champignons en kastanjes. Bestrooi met de kruiden en schenk er wat olijfolie over. Schuif 10 minuten in de oven.
Pizza met kerstomaten en geitenkaas
Benodigdheden
- 2 vellen pizzadeeg
- 4 takjes kerstomaten
- 25 g pijnboompitten
- 80 g geitenkaas
- 3 el room
- 4 takjes tijm
- zout
- peper
Zo maak je deze pizza
- Spreid de vellen pizzadeeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze in één richting wat uit, tot ze langwerpig zijn. Verwarm de oven voor op 220° C.
- Rist de tijm af. Vermeng driekwart ervan met de room en de geitenkaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het kaasmengsel over de pizza's, maar laat aan de randen een tweetal centimeter vrij. Verdeel de tomaatjes over de pizza's. Bestrooi met pijnboompitten en de rest van de tijm.
- Bak de pizza's ongeveer 18 minuten in de op 220° C voorverwarmde oven. Serveer meteen.
Snelle pizza met gerookte zalm
Benodigdheden
- 200 g gerookte zalm
- 1 rode ui
- 1 el gehakt bieslook
- 100 ml zure room
- 4 pitabroden
- 1 el olijfolie
Zo maak je deze pizza
- Pel de ui en snij in fijne ringen. Snij de zalm in repen of stukjes.
- Verwarm een grillpan. Bestrijk de pitabroodjes met olie en gril ze goudbruin.
- Bestrijk de broodjes met zure room. Beleg de broodjes met zure room. Beleg ze met de gerookte zalm. Werk af met ui en bieslooksnippers.
- Lees ook deze handige tips om veel likes te krijgen op je Instagramfoto's.
- Wist je trouwens dat hoe je een stukje pizza eet, veel zegt over je persoonlijkheid?
Bron recepten: Libelle-Lekker.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier