Ideetje voor deze middag?
Franse sterrenchef verklapt het recept voor de perfecte croque monsieur
Een lekkere croque monsieur als middageten? Dat moet je ons alvast geen twee keer vragen. Gelukkige deelde Pascal Aussignac, een Franse topchef die 18 jaar lang een Michelinster op zijn naam had staan, zijn ultieme recept. Gaan wij zeker eens proberen!
Pascal Aussignac had achttien jaar lang een Michelinster voor zijn Club Gascon in Londen. In het restaurant was je makkelijk 120 euro kwijt voor een menu, maar voor de Franse sterrenchef hoeft het niet altijd zo fancy te zijn.
Zo is hij zelf grote fan van de croque monsieur. ‘Een croque monsieur is een luxueuze toast die om wat extra werk vraagt. Ideaal om jezelf mee te verwennen wanneer je op hotel gaat of om thuis te bereiden als je iemand anders in de watten wil leggen. Het is écht comfort food’, aldus Pascal.
Kies de juiste kaas
Nu is de ideale croque monsieur voor hem wel wat meer dan een wat kaas en hesp tussen twee witte boterhammen. Gelukkig voor ons deelde hij zijn ultieme recept alvast met het persagentschap Bloomberg. Volgens hem is het gerechtje wel nog steeds makkelijk om te maken en zit het bomvol smaak. Klinkt veelbelovend!
Het geheim zit hem alvast in de kaas. Zelf kiest hij voor Gruyère of Ossau-Iraty, enkele halfharde kazen. Al kan je deze natuurlijk inruilen voor jouw persoonlijke favoriet. Al kan je cheddar beter vermijden en ook halloumi is volgens de chef geen goed idee. Deze laatste smelt namelijk niet goed en je wil natuurlijk dat de kaas lekker smeuïg is.
Dit heb je nodig (4 porties)
- 8 sneetjes zuurdesembrood
- 50 gram gezouten boter
- 8 sneetjes gekookte ham
- 8 sneetjes kaas (Ossau-Iraty of Comté)
- 100 gram geraspte Gruyère
- 4 theelepels crème fraîche
- 1 theelepel dijonmosterd
- Peper en zout
- Chilivlokken of een andere pittige peper
Zo maak je de croque monsieur
- Verwarm de oven voor en stel hem in op de grillstand.
- Bak de boterhammen lichtjes aan in een pan. Laat afkoelen en smeer er voorzichtig wat boter op.
- Meng vervolgens de crème fraîche, de mosterd en de gemalen kaas met de kruiden.
- Leg een sneetje ham en kaas op het brood en strooi er wat van de chilivlokken over. Bedek met een tweede snee brood.
- Smeer het roommengsel op de bovenkant en plaats dit nu in de oven voor zo’n 10 minuten. Je croque monsieur is klaar om op te eten als het geheel een goudbruine kleur heeft gekregen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier